Yön uutiskooste: EU rajoittaa kalastusta Itämerellä, maanjäristyksen runtelema Haiti kaipaa apua

Luo koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

HS: Turun telakalle jälleen miljarditilaus - tilauksessa kaksi risteilijää

Saksalaisen telakkayritys Meyer Werftin omistama Turun telakka on saanut uuden miljardiluokan tilauksen, kertoo Helsingin Sanomat. Lehden mukaan risteilyvarustamo Royal Caribbean on tilannut telakalta kaksi uutta risteilijää. Telakka on vahvistanut asian lehdelle yön aikana.

Tilauksen kokoluokka on sama kuin syyskuussa uutisoidussa Carnival Corporation -varustamon tekemässä laivatilauksessa. Lehden arvion mukaan myös nyt kyseessä on suurin piirtein 1,6 miljardin euron tilaus.

Uuden tilauksen myötä telakalla riittänee töitä vuoteen 2024 asti.

Telakka on ilmoittanut kertovansa tänään merkittäviä uutisia telakkaan liittyen.

EU rajoittaa jyrkästi turskan kalastusta Itämerellä

EU-maiden kalastuksesta vastaavat ministerit ovat päättäneet rajoittaa vapaa-ajankalastusta Itämerellä. Rajoitus koskee turskan kalastusta.

Vuodenvaihteen jälkeen vapaa-ajankalastaja saa pyytää Itämerestä enintään viisi turskaa vuorokaudessa. Lisäksi määräyksessä on kiristys kahdeksan viikon ajalle helmi- ja maaliskuussa, jolloin suurin sallittu turskasaalis päivässä on kolme.

Ministerit rajoittivat samalla jyrkästi turskan ammattikalastusta Itämerestä. Vuonna 2017 Itämeren turskakiintiö laskee meren länsiosassa 56 prosenttia ja itäosassa 25 prosenttia.

Itämeren turskakanta on vähentynyt huolestuttavasti. (Lähde: TT)

YK: Haiti tarvitsee massiivista apua

Hurrikaanin runtelema Haiti tarvitsee massiivista kansainvälistä apua, korostaa YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon. Hän vetosi YK:n jäsenmaihin Haitin tukemiseksi eilen.

Banin mukaan saarivaltiossa ainakin 1,4 miljoonaa ihmistä tarvitsee välitöntä apua. Lisäksi yli 300 koulua on käyttökelvottomia ja viljasato sekä ruokavarastot ovat laajasti tuhoutuneet.

YK aikoo lähettää 120 miljoonaa dollaria (108 miljoonaa euroa) pika-apuna Haitin lähimmän kolmen kuukauden tarpeisiin.

Hurrikaani Matthew'n arvioidaan surmanneen Haitissa mahdollisesti jopa 900 ihmistä, mutta tiedot uhrimäärästä ovat yhä epävarmoja. (Lähde: AFP)

ABC: Obama julisti hätätilan Pohjois-Carolinaan

Yhdysvalloissa presidentti Barack Obama on julistanut hätätilan myrskyn koettelemaan Pohjois-Carolinan osavaltioon. Asiasta tiedotti Valkoinen talo, kertoo ABC News.

Hätätilan julistamisen jälkeen osavaltio voi rahoittaa pelastus- ja raivaustöitä erillisestä hätätilabudjetista.

Karibianmerellä suurta tuhoa aiheuttanut hurrikaani Matthew pyyhkäisi Pohjois-Carolinan ylitse viikonloppuna. Osavaltiossa on yhä ilman sähköjä arviolta 1,1 miljoonaa ihmistä, ja moni asuinalue on tulvinut.

Matthew on vaatinut Yhdysvalloissa ainakin 23 kuolonuhria. Heistä liki puolet on löydetty Pohjois-Carolinasta.

ELN-sissit ja Kolumbian hallitus rauhanneuvotteluihin

Kolumbiassa hallitus ja äärivasemmistolainen ELN-sissiliike ovat sopineet rauhanneuvottelujen alkamisesta. Osapuolten on määrä käynnistää rauhantunnustelut Ecuadorin pääkaupungissa Quitossa 27. lokakuuta.

Kansallinen vapautusarmeija ELN on Kolumbian toiseksi suurin sissijärjestö Farcin jälkeen. Hallitus ja Farc allekirjoittivat jo oman rauhansopimuksensa, mutta sopu yllättäen hylättiin kansanäänestyksessä.

Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos sai juuri Nobelin rauhanpalkinnon. Presidentti ennakoi ELN:n kanssa alkavien neuvottelujen vievän Kolumbian "täyteen rauhaan". (Lähde: AFP)

Trump uhkaa lisähyökkäyksillä Bill Clintonin kimppuun

Yhdysvaltain presidenttiehdokas Donald Trump uhkaa lisähyökkäyksillä vastaehdokkaansa Hillary Clintonin miestä Bill Clintonia vastaan. Trump lupasi laajentaa hyökkäyksiään Bill ja Hillary Clintonia vastaan, jos Clintonin kampanja julkistaa lisää Trumpin kannalta vahingollisia nauhoituksia tämän menneisyyden lausumista.

Republikaanien ehdokas Trump kommentoi asiaa vaalitilaisuudessa Pennsylvaniassa eilen.

Trumpin kampanja ajautui kriisiin, kun julki tuli video, jolla hän esittää naisia halventavia kommentteja. Videota ei julkistanut demokraatti Clintonin kampanja vaan Washington Post -lehti. (Lähde: AFP)

Isis vahvisti propagandapäällikkönsä kuolleen

Ääri-islamistinen Isis-järjestö on vahvistanut tiedon siitä, että sen propagandapäällikkö on kuollut. Yhdysvallat ilmoitti jo pari viikkoa sitten surmanneensa ilmaiskulla Wa'il Adil Hasan Salman al-Faiadin.

Isis ei yksilöinyt internetissä julkaisemassa vahvistuksessa sitä, milloin, miten tai missä järjestön propagandasta vastannut al-Faiad kuoli.

Yhdysvaltain mukaan ilmaisku tehtiin Isisin päätukikohtaan, Raqqan kaupunkiin Syyriassa 7. syyskuuta.

Elokuun lopulla kuoli Isisin toiseksi korkeimpana johtajana pidetty Abu Muhammad al-Adnani niin ikään ilmaiskussa. (Lähde: AFP)

Samsung pysäytti Note 7 -puhelinten myynnin ja vaihto-operaation

Matkapuhelinvalmistaja Samsung on pysäyttänyt maailmanlaajuisesti uuden älypuhelimensa Galaxy Note 7:n myynnin. Samalla suuryhtiö keskeytti jo myytyjen Note 7 -puhelinten vaihto-operaation.

Samsung ilmoitti asiasta tänään. Yhtiö perusteli päätöstään sillä, että uudessa puhelinmallissa on edelleen turvallisuuspulmia.

Samsung kehotti samalla kaikkia kuluttajia lopettamaan välittömästi Galaxy Note 7 -puhelinten käytön.

Isot jakelijat ilmoittivat äskettäin lopettavansa puhelimen myynnin jatkuvien turvallisuusongelmien vuoksi. (Lähde: AFP)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.