Yön uutiskooste: Ensimmäinen uudenmallinen peltipoliisi käyttöön Kutostiellä, iranilaisjoukot yrittivät kaapata brittitankkeria Persianlahdella

Kysely: Suomalaiset uskovat hillitsevänsä ilmastonmuutosta kulutusvalinnoillaan

Valtaosa suomalaisista pitää kestävien elämäntapojen noudattamista tärkeänä ja uskoo, että kulutusvalinnoilla on vaikutusta ilmastonmuutoksen hillinnässä, selviää Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran teettämässä kyselytutkimuksessa.

Seurantatutkimuksesta selviää myös, että ympäristölle kestävät vaihtoehdot ovat yleistyneet suomalaisten arjessa verrattuna vuoteen 2017.

Kestävään kuluttamiseen ja arjen valintoihin liittyviä asenteita ja tekoja kartoittaneeseen kyselyyn vastasi reilut kaksi tuhatta 18–79-vuotiasta suomalaista. Aineiston keräsi Kantar TNS toukokuun aikana.

 

Ensimmäinen uudenmallinen peltipoliisi otetaan tänään käyttöön valtatie 6:lla

Ensimmäinen uudenmallinen nopeusvalvontakamera otetaan tänään käyttöön Kuutostien varrella Kouvolassa.

Poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta kertoi STT:lle aiemmin viikolla, että kameroiden käyttöä voidaan laajentaa, jos kaikki toimii suunnitellusti.

Uudet kamerat toimivat tutkatekniikalla, ja ne ottavat aiempaa tarkempia kuvia.

Ruotsalaisyhtiön valmistamilla kameroilla pystytään seuraamaan samanaikaisesti useaa ajokaistaa ja yli kolmeakymmentä eri kohdetta. Uusilla kameroilla valvotaan ensisijaisesti ajonopeuksia ja liikennevalojen noudattamista.

 

SYL toivoo opetusministeriltä lupausta siitä, että opiskelijoiden hyvinvointiin puututaan myös toimeentuloa kehittämällä

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) toivoo edelleen parannuksia opiskelijoiden toimeentuloon.

Liiton heinäkuun alussa julkaisema kannanotto opiskelijoiden oikeudesta kesälomaan sai poliittisen vastauksen keskiviikkona, kun opetusministeri Li Andersson (vas.) kommentoi aihetta MTV:lle. Ministerin mukaan suuria panostuksia opiskelijoiden kesätoimeentuloon ei voida taloudellisten raamien puitteissa tehdä.

SYL:n puheenjohtaja Sanni Lehtinen sanoo kaipaavansa konkreettista lupausta siitä, että opiskelijoiden jaksamishaasteiden taustatekijöihin puututaan myös toimeentulon kehittämisen kannalta.

Lehtisen mukaan tavoitteena on, että sosiaaliturvauudistus toteutetaan perustulona.

 

Uutissuomalaisen kysely: Joka kolmas kohdistaisi liikenneinvestoinnit ensisijaisesti maanteiden kunnossapitoon

Joka kolmas kohdistaisi liikenneinvestoinnit ensisijaisesti maanteiden kunnossapitoon, selviää Uutissuomalaisen teettämästä kyselystä. Samalla vain viisi prosenttia kohdistaisi rahat ensisijaisesti rautateiden kunnossapitoon.

Uutissuomalaisen haastatteleman liikenne- ja viestintäministeriön asiantuntijan arvion mukaan maanteiden kunto-ongelmat ovat kansalaisille näkyvämpi ongelma kuin vastaavat rataongelmat.

Lähes puolet kyselyyn vastanneista jakaisi liikenneinvestoinnit tasan maanteiden ja rautateiden kunnossapidon kesken.

Verkkokyselyyn vastasi tuhat suomalaista. Virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

 

Autoja myydään nyt nollakorolla, mutta rahoitusehtojen kanssa tulee olla tarkkana

Uusien autojen laahaavaa kauppaa yritetään vauhdittaa useissa autokaupoissa autorahoituksella, josta ei parhaimmillaan tarvitse maksaa lainkaan korkoa.

Autokauppiaiden mukaan nollakorkoja ruokkii tahmeasti käyneen autokaupan lisäksi yleinen korkotilanne.

Rahoitusta arvioidessa ei kannata kuitenkaan tuijottaa pelkästään papereissa seisovaa nollaa.

Delta-auton toimitusjohtajan Helena Sauramon mukaan rahoitusehdoissa voi olla esimerkiksi rahoitusaikaan, rahoituksen määrään tai käsirahaosuuteen liittyviä rajoituksia.

 

CNN: Iranin joukot yrittivät ottaa haltuunsa brittitankkeria Persianlahdella

Iranin vallankumouskaartin aseistetut joukot ovat yrittäneet ottaa Persianlahdella haltuunsa britannialaista öljytankkeria, kertoo uutiskanava CNN. Yritys kuitenkin epäonnistui. Kanava perustaa tietonsa kahteen yhdysvaltalaiseen viranomaislähteeseen.

Välikohtaus tapahtui keskiviikkona. British Heritage -tankkeri oli Persianlahdella Hormuzinsalmessa, kun viisi Iranin alusta lähestyi sitä. CNN:n lähteiden mukaan iranilaiset käskivät tankkeria muuttamaan kurssiaan ja pysähtymään lähistölle Iranin aluevesille.

Tankkeria saattoi Britannian laivaston alus. Se suuntasi aseensa iranilaisaluksia kohti ja antoi perääntymiskäskyn, jota iranilaiset tottelivat.

Yhdysvaltojen ilma-alus lensi tapahtumapaikalla ja kuvasi tilanteesta videon.

 

Yhdysvallat käynnistää tutkinnan Ranskan suunnittelemasta teknologiajättien verosta

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin hallinto käynnistää tutkinnan Ranskan suunnittelemasta, teknologiayhtiöille suunnatusta verosta.

Yhdysvaltojen kaupallinen edustaja Robert Lighthizer sanoo lausunnossaan, että Yhdysvallat on hyvin huolissaan verosta, joka Ranskan parlamentin on määrä hyväksyä torstaina. Yhdysvaltojen mukaan vero kohtelee amerikkalaisyrityksiä epäreilusti.

Vero kohdistuisi Googlen ja Facebookin kaltaisiin teknologiajätteihin, ja se olisi kolme prosenttia liikevaihdosta Ranskassa.

G20-maat ovat pyytäneet teollisuusmaiden talousjärjestö OECD:tä puuttumaan kansainväliseen verotusjärjestelmään, jossa suuret teknologiayhtiöt maksavat veronsa matalan verotuksen maihin. Samalla ne selviävät hyvin kevyellä verotuksella maissa, joissa tekevät kovia voittoja. (Lähde: AFP)

 

Trumpin työministeri Acosta puolusteli monimiljonäärille antamaansa lieväksi parjattua tuomiota

Yhdysvaltain työministeri Alexander Acosta on puolustellut ratkaisujaan monimiljonääri Jeffrey Epsteinin seksuaalirikostuomioihin liittyen. Acostan mukaan hän oli mukana takaamassa, että Epstein päätyy vankilaan.

Acosta esitti kantansa yhdysvaltalaismedialle keskiviikkona.

Acosta on joutunut kritiikin ja erovaatimusten keskelle toimistaan liittovaltion syyttäjänä Floridassa vuonna 2008. Hänen virastonsa sopi tuolloin Epsteinin syytteiden lieventämisestä.

Epsteinin tapaus on noussut Miami Herald -lehden juttusarjan myötä uudelleen pinnalle. Hän sai viikon alussa New Yorkissa uudet syytteet alaikäisten tyttöjen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

 

Marokossa jatkuu oikeudenkäynti kahden pohjoismaisen retkeilijän surmajutussa

Marokossa jatkuu tänään oikeudenkäynti, jossa yli 20:tä ihmistä epäillään yhteyksistä kahden pohjoismaisen naisen surmaan.

Tanskasta ja Norjasta kotoisin olevat uhrit olivat vaeltamassa vuorilla Etelä-Marokossa, ja heidän ruumiinsa löytyivät joulukuun puolivälissä 2018.  Surmista on epäilty islamisteja. (Lähde: AFP)

 

Tangomarkkinoilla selviää tänään, ketkä etenevät lauantain finaaliin

Seinäjoen tangomarkkinoilla kilpaillaan illalla paikoista lauantain finaaliin. Lauantaina kruunataan sekä uusi tangokuningatar että -kuningas.

Torstain karsinnassa mukana on vielä kuusi naista ja viisi miestä. Mieskilpailijoista yksi jättäytyi aiemmin kesällä laulukilpailusta pois.

Tänään Seinäjoen areenan saliyleisö äänestää suosikkinsa jatkoon. Lauantain loppukilpailuun pääsee kolme naista ja kolme miestä.

Seinäjoen tangomarkkinoilla vietetään tänä kesänä 35-vuotisjuhlavuotta. Keskiviikkona alkanut tapahtuma jatkuu sunnuntaihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.