Yön uutiskooste: Ensimmäiset oppilaat rientävät koulutielle, budjettineuvottelut jatkuvat, sää lämpenee jälleen

Lue tästä tärkeimmät uutiset aamuksi

Valtiovarainministeriön budjettineuvottelut jatkuvat - Orpon odotetaan kertovan budjettiehdotuksen päälinjoista

Valtiovarainministeriön tiistaina alkaneet sisäiset budjettineuvottelut jatkuvat tänään. Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) odotetaan kertovan ministeriön budjettiehdotuksen päälinjoista päivän päätteeksi.

Budjettiehdotus julkistetaan kokonaisuudessaan torstaina. Koko hallitus kokoontuu budjettiriiheen kuun lopulla. Välissä eduskuntaryhmät linjaavat omia tavoitteitaan ja ministeriöt neuvottelevat keskenään.

Budjetin käsittelyä jatketaan koko syksy eduskunnassa.

Jari Sillanpään huumesyytteitä käsitellään tänään oikeudessa

Viihdetaiteilija Jari Sillanpään uusimpia huumesyytteitä käsitellään tänään Helsingin käräjäoikeudessa. Sillanpäätä vastaan nostettiin kesäkuussa syyte kahdesta huumausainerikoksesta.

Sillanpään epäillään ostaneen maahantuojalta huumeita omaan käyttöön. Hän on myöntänyt hankkineensa metamfetamiinia myös juhlissa tarjottavaksi useiden vuosien aikana.

Sillanpää on jo tuomittu tammikuussa yli 20 000 euron sakkoihin huumerikoksesta. Oikeus totesi, että Sillanpää käytti metamfetamiinia ja ajoi huumeen vaikutuksen alaisena Helsingin keskustassa viime syksynä.

Sää lämpenee taas - ukkosmyräkät mahdollisia

Sää lämpenee jälleen. Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin mukaan keskiviikkona lämpötila voi kivuta hellerajaan tai lähelle sitä laajalti koko maassa.

Tällä hetkellä torstai ja perjantai näyttäisivät kuitenkin olevan viikon lämpimimmät päivät, kun maan etelä- ja keskiosissa voi paikoitellen mennä rikki 30 lämpöastetta. Sään lämpenemisen myötä myös voimakkaat ukkoset ovat mahdollisia ainakin osassa maata.

Viikonloppuna sää viilenee.

Ensimmäiset oppilaat rientävät koulutielle jo tänään

Syyslukukausi käynnistyy tänään Hämeenlinnassa, Porissa ja Rovaniemellä. Myös Lahden lukiolaiset palaavat opintojen ääreen tänään. Sen sijaan Turussa lukukausi alkaa vasta viikon päästä.

Opetushallituksen mukaan yleisimmin lukuvuosi käynnistyy peruskouluissa vasta torstaina.

Ammatilliset oppilaitokset saattavat käynnistää lukukauden peruskouluja aikaisemmin ja aikuislukiot muita kouluja myöhemmin.

Trumpin neuvonantaja Bolton myöntää Foxilla: Pohjois-Korea ei ole edennyt ydinaseriisunnassa

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton myöntää uutiskanava Foxin haastattelussa, että Pohjois-Korea ei ole ottanut Yhdysvaltojen toivomia askelia luopuakseen ydinaseohjelmastaan.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un lupasi kesäkuussa Trumpille maansa pyrkivän Korean niemimaan riisumiseen ydinaseista. Trump julisti jo useita viikkoja sitten Twitterissä, ettei Pohjois-Korea enää ole ydinaseuhka.

Kolumbian uusi presidentti astui virkaan - kaavailee yhä muutoksia rauhansopimukseen Farc-sissiryhmän kanssa

Kolumbian uusi presidentti Ivan Duque on vannonut virkavalansa. Duquen valtakauden alku merkinnee muutoksia Farc-sissiryhmän kanssa tehtyyn rauhansopimukseen, jonka ansiosta hänen edeltäjänsä Juan Manuel Santos onnistui lopettamaan puoli vuosisataa jatkuneen konfliktin.

Duque on sanonut muun muassa haluavansa poistaa sopimuksesta kohdan, joka sallii entisten sissitaistelijoiden pääsyn kongressin jäseniksi. Hän toisti virkaanastujaispuheessaan, että aikoo tehdä sopimukseen korjauksia. (Lähde: AFP)

Avaintodistaja Gates joutui lujille Trumpin ex-kampanjapäällikön talousrikosoikeudenkäynnissä

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin entisen kampanjapäällikön Paul Manafortin talousrikosoikeudenkäynnin avaintodistaja, Manafortin entinen liikekumppani Rick Gates, on myöntänyt oikeudessa paitsi syyllistyneensä useisiin rikoksiin myös pettäneensä vaimoaan ja rahoittaneensa suhdettaan kavalletuilla rahoilla.

Manafortin puolustusasianajajat pyrkivät mustamaalaamaan Gatesia vähätelläkseen hänen todistuksensa arvoa. Gates on todistanut tehneensä useita talousrikoksia Manafortin pyynnöstä ja yhdessä tämän kanssa. (Lähde: AFP)

Yhdysvallat jatkaa kiinalaistuotteiden kurittamista - ilmoitti jälleen uusista tullimaksuista

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin hallinto asettaa lisää 25 prosentin tuontitulleja kiinalaistuotteille. Tullit tulevat voimaan 23. elokuuta ja koskevat tuotteita, joita tuodaan maahan 16 miljardin dollarin arvosta.

Yhdysvallat ilmoitti jo heinäkuussa asettavansa 25 prosentin tullimaksut kiinalaistuotteille, joita tuodaan maahan 34 miljardin dollarin arvosta. Yhteensä 23. elokuuta alkaen voimassa olevat tullimaksut koskettavat siis kiinalaistuotteita 50 miljardin dollarin arvosta. (Lähde: AFP)

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .