Yön uutiskooste: Finavia-vyyhdin selvitys jatkuu, rattijuoppo kolaroi Muhoksella

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Berner tarkastusvaliokunnan kuultavana Finavia-vyyhdessä

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) on tänään eduskunnan tarkastusvaliokunnan kuultavana Finavia-vyyhdessä.

Valiokunta arvioi parhaillaan valtion lentoasemayhtiö Finavian omistajaohjausta. Käytännössä valiokunta pyrkii selvittämään, ohjasiko Berner ja hänen ministeriönsä Finavian hallitusta asiattomasti niin sanotussa johdannaissotkussa.

 Berner on kiistänyt puuttuneensa asiattomasti Finavian hallituksen päätöksiin.

Sipilä risteilijätilauksista: Suomalaisen työn kilpailukyky hiljalleen palautumassa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) iloitsee Turun telakan risteilijätilauksista, jotka takaavat telakalla täyden työllisyyden vuosiksi eteenpäin.

Tilaukset kertovat Sipilän mukaan siitä, että suomalaisen työn kilpailukyky on pikku hiljaa palautumassa.

Sipilä sanoo, että jo edellisen hallituksen aikana tehtiin toimia telakan pelastamiseksi. Nykyinen hallitus on puolestaan lisännyt vientiluototusta ja takauksia, jotka Sipilän mukaan ovat toimialalla edellytys tilausten saamiselle.

OECD: Suomalaisilla huippuluokan taloudellinen lukutaito

Suomalaisilla on huippuluokan taloudellinen lukutaito, ilmenee OECD:n tuoreesta tutkimuksesta. Suomalaisten taloudellinen lukutaito on 30 maan vertailussa toiseksi paras heti Ranskan jälkeen.

Tutkituista maista 17 on OECD:n jäseniä ja 13 sen ulkopuolisia.

Selvityksessä käytetty taloudellisen lukutaidon määritelmä perustuu talouteen liittyviin tietämykseen, käyttäytymiseen ja asenteisiin. Suomi on nyt tehdyn vertailun mukaan tasaisen vahva niissä kaikissa.

Tulokset perustuvat Suomen osalta Vaasaan ja Tampereen yliopistojen tekemään tutkimukseen.

Sipilä ja Macri: Tehdaskiista ei haittaa enää Suomen ja Argentiinan suhteita

Argentiinassa vieraileva pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja isäntämaan presidentti Mauricio Macri ovat todenneet, että vuosien ajan otsikoissa ollut tehdaskiista ei vaikuta enää Suomen ja Argentiinan välisiin suhteisiin. Heidän mukaansa maiden suhteet ovat tiivistyneet Macrin hallintokaudella.

Sipilä tapasi Macrin Buenos Airesissa eilen.

Suomen ja Argentiinan suhteet kiristyivät vuosikymmen sitten, kun suomalaisen Botnian sellutehdas rakennettiin Uruguayhin sen ja Argentiinan rajajoen rantakaupunkiin. Argentiinassa protestoitiin, kun tehtaan pelättiin saastuttavan joen. Fray Bentosin tehdas aiheutti myös diplomaattisen kiistan.

Yhden pelätään jääneen liekkeihin kesämökkipalossa Pihtiputaalla

Pihtiputaalla Keski-Suomessa pelätään yhden ihmisen kuolleen kesämökkipalossa. Pelastuslaitoksen alustavien tietojen mukaan Kärväslahdella palaneessa rakennuksessa oli sisällä ihminen.

Päivystävä palomestari ei kuitenkaan pystynyt varmistamaan tietoa kuolonuhrista yöllä.

Hirsirakenteinen kesämökki oli jo palokunnan saapuessa paikalle ilmiliekeissä, ja se tuhoutui palossa täysin. Pelastuslaitos sai tiedon Lasselantiellä syttyneestä palosta hieman aamuyhden jälkeen.

Viranomaisilla ei ollut käsitystä tulen syttymissyystä vielä yöllä.

Rattijuopon epäillään aiheuttaneen nokkakolarin Muhoksella

Muhoksella Pohjois-Pohjanmaalla kaksi ihmistä loukkaantui nokkakolarissa eilisiltana. Turma tapahtui ennen iltayhdeksää tiellä 22, kun Muhokselta Oulun suuntaan menossa ollut henkilöauto lähti ohittamaan edellä ajanutta ja törmäsi vastaantulijaan.

Poliisi epäilee, että ohittamaan lähteneen auton kuljettaja oli alkoholin vaikutuksen alaisena. Ajokeissa oli vain kuljettajat, jotka kuljetettiin sairaalaan. Poliisilla ei ollut yöllä tietoa heidän vammojensa vakavuudesta.

Ohittamaan lähtenyt kuljettaja oli silminnäkijöiden mukaan ajanut huomattavaa ylinopeutta. Keski-ikäistä miestä epäillään muun muassa törkeästä rattijuopumuksesta.

Selvitys: Trumpin veroleikkaukset hyödyttäisivät äveriäimpiä

Yhdysvaltain presidenttiehdokas Donald Trumpin lupaamat veroleikkaukset hyödyttäisivät eniten rikkaita, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta. Trumpin kanssa kisaavan Hillary Clintonin verolinjaukset puolestaan kurittaisivat varakkaita, mikä voisi ehkäistä investointeja.

Riippumattoman selvityksen ehdokkaiden verokantojen vaikutuksista teki Tax Policy Center.

Trump on ehdottanut veroleikkauksia kaikille yhdysvaltalaisille, mutta eniten putoaisi suurituloisimpien veroprosentti. Clinton on esittänyt neljän prosentin veronkorotusta yli viisi miljoonaa dollaria vuodessa ansaitseville kotitalouksille. (Lähde: AFP)

YK:n rauhanturvaajien halutaan pysyvän myrskytuhoista kärsineessä Haitissa

YK:n Haitissa olevien rauhanturvaajien halutaan pysyvän maassa aiottua kauemmin Matthew-myrskyn aiheuttamien tuhojen takia, vaatii Haitin YK-lähettiläs Sandra Honore.

Hänen mukaansa YK:n rauhanturvaajien pestiä Haitissa tulee jatkaa kuudella kuukaudella. Honoren mukana hurrikaanin aiheuttamat tuhot ovat mittavat ja voivat mahdollisesti uhata maan vakautta.

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä äänestää Haitissa olevien rauhanturvajoukkojen jatkosta torstaina. Haitissa on tällä hetkellä 6 000 YK:n rauhanturvaajaa. (Lähde: AFP)

Samsungin osakkeen pudotus jatkui pörssien avauduttua

Matkapuhelinten suurvalmistajan Samsungin pörssikurssi jatkoi jyrkkää alamäkeään myös tänään Aasian pörssien avauduttua. Eteläkorealaisen jättiyhtiön osake sukelsi aamun tunteina kolme prosenttia.

Samsungin osakkeen arvosta suli jo eilen kahdeksan prosenttia sen jälkeen, kun yhtiö ilmoitti keskeyttävänsä uuden älypuhelimensa Galaxy Note 7:n valmistuksen.

Note 7:n ongelmana ovat olleet ylikuumentuvat ja tuleen syttyvät akut.

Samsung oli suunnitellut Note 7 -älypuhelimista tämän vuoden lippulaivaansa.

Eilen Samsung veti perässään alavireeseen Soulin koko pörssiä. (Lähde: AFP)

PC-tietokoneiden myynti huvennut yhä

PC-tietokoneiden myynti on vähentynyt edelleen, käy ilmi tietotekniikan kaupan tuoreista tiedoista. Henkilökohtaisten tietokoneiden eli PC-koneiden kauppa väheni globaalisti liki kuusi prosenttia kolmannella vuosineljänneksellä.

PC-koneita myytiin kolmen viime kuukauden aikana yhteensä liki 69 miljoonaa kappaletta, laskee Gartner.

Yhä useampi kuluttaja on siirtynyt käyttämään tietoverkkoa älypuhelimella tai tablettitietokoneella.

Henkilökohtainen tietokone voi olla esimerkiksi työasema, kannettava tai taulu- tai pöytätietokone. (Lähde: AFP)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.