Yön uutiskooste: Halla-aho lähes yhtä suosittu kuin Soini

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Lännen Media: Halla-aho perussuomalaisissa lähes yhtä suosittu kuin Soini

Jussi Halla-ahon kannatus on noussut perussuomalaisten puheenjohtajakilpailussa lähelle nykyisen puheenjohtajan Timo Soinin suosiota, ilmenee Lännen Median keskeisille perussuomalaisten puoluevaikuttajille tekemästä kyselystä.

Jos europarlamentaarikko Halla-aho ja ulkoministeri Soini olisivat äänestyksessä kahdestaan vastakkain, Soini voittaisi haastajansa liki 55 prosentin suosiolla. Halla-ahon valitsisi puheenjohtajaksi reilu 45 prosenttia vastaajista.

Lännen Median kyselyyn vastasi 256 perussuomalaista vaikuttajaa.

Vuoden parhaat tv-ohjelmat palkitaan tänään Kultaisilla Venloilla

Televisiovuoden parhaat ohjelmat ja niiden tekijät palkitaan tänään Kansallisoopperassa järjestettävässä Kultainen Venla -gaalassa.

Gaalassa jaetaan muun muassa Kultainen Venla -yleisöpalkinnot parhaalle televisio-ohjelmalle ja -esiintyjälle.

Lisäksi Kultainen Venla -palkintoja jaetaan 14 eri kategoriassa, joiden voittajista äänestävät alan ammattilaiset.

Turkin mukaan myös Yhdysvallat kutsutaan mukaan Syyrian rauhanneuvotteluihin

Venäjä ja Turkki ovat sopineet, että Yhdysvallat tulisi kutsua mukaan Syyrian rauhanneuvotteluihin Kazakstaniin. Asiasta kertovan Turkin ulkoministerin Mevlut Cavusoglun mukaan kutsut lähetetään todennäköisesti ensi viikolla. Neuvottelujen on määrä alkaa Astanassa myöhemmin tässä kuussa.

Turkin ja Venäjän luotsaama tulitauko on tällä hetkellä voimassa Syyriassa. Aikaisempien tulitaukojen välittäjä Yhdysvallat ei ollut mukana neuvotteluissa. (Lähde: AFP)

Media: Damaskoksessa sotilaslentokentällä useita räjähdyksiä

Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa on mediatietojen mukaan tapahtunut useita räjähdyksiä. Syyrian valtiollisen television mukaan räjähdykset tapahtuivat sotilaslentokentällä kaupungin länsiosan laitamilla.

Uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtaja kertoo kuulleensa useita räjähdyksiä ja nähneensä paljon savua nousevan Mazzehin sotilaslentokentältä. Toistaiseksi ei ole tiedossa, että räjähdyksissä olisi kuollut tai haavoittunut ihmisiä. (Lähde: AFP)

Kyproksen johtajat vannovat, että neuvotteluja yhdistymisestä jatketaan

Kyproksen johtajat sekä Turkin, Kreikan ja Britannian edustajat vannoivat torstaina, että ponnistuksia Kyproksen yhdistämiseksi jatketaan. Neuvotteluja käytiin alkuviikosta Kyproksen kreikkalaisen ja turkkilaisen osan johtajien välillä, mutta torstaina mukaan tulivat myös Britannia, Kreikka ja Turkki.

YK:n mukaan osapuolet ovat sopineet perustavansa työryhmän, joka aloittaa työnsä ensi viikolla. Samaan aikaan myös Kyproksen johtajat jatkat neuvottelujaan, YK kertoo. (Lähde: AFP)

Obama lopetti kuubalaissiirtolaisia koskeneen avointen ovien politiikan

Yhdysvaltain väistyvä presidentti Barack Obama on lopettanut kuubalaissiirtolaisia koskeneen avointen ovien politiikan. Asiasta uutisoi muun muassa BBC.

Menettely on ollut voimassa aina 1960-luvulta asti. Sen myötä kommunistisesta Kuubasta paenneet ovat voineet jäädä Yhdysvaltoihin, vaikka saapuisivat maahan ilman viisumia.

Kuuba on avointen ovien politiikan päättyessä vastavuoroisesti luvannut ottaa vastaan kansalaisiaan, jotka käännytetään tai karkotetaan Yhdysvalloista.

Obaman päätös oli yksi hänen viimeisistään presidenttinä. Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi nousee ensi viikon perjantaina republikaanien Donald Trump. (Lähde: AFP)

Assange suostuu luovutukseen Yhdysvaltoihin, jos Obama armahtaa tietovuotajan

Wikileaks-vuotosivuston perustajan Julian Assange suostuu luovutukseen Yhdysvaltoihin, jos presidentti Barack Obama armahtaa tietovuotaja Chelsea Manningin. Asiasta kerrotaan Wikileaks-sivuston Twitter-tilillä.

Assange on asunut Ecuadorin Lontoon-lähetystössä vuoden 2012 kesäkuusta asti. Hän on pakoillut suurlähetystössä välttääkseen luovutuksen Ruotsiin. Assange on sanonut pelkäävänsä, että Ruotsi luovuttaisi hänet Yhdysvaltoihin.

Manning puolestaan istuu 35 vuoden vankeusrangaistusta. Hänet tuomittiin vuonna 2013 yli 700 000 salaisen asiakirjan vuotamisesta Wikileaksille. (Lähde: AFP)

CNN: Varapresidentti Biden vahvistaa tiedon tiedustelupäällikköjen Trump-muistiosta

Yhdysvalloissa varapresidentti Joe Biden on vahvistanut, että häntä ja presidentti Barack Obamaa informoitiin väitteistä, joiden mukaan Venäjällä saattaa olla raskauttavia tietoja Yhdysvaltain tulevasta presidentistä Donald Trumpista. Asiasta uutisoi CNN.

Bidenin mukaan hän ja Obama saivat viime viikolla tiedusteluviranomaisilta kaksisivuisen tiivistelmän 35-sivuisesta asiakirjasta, jonka on laatinut entinen brittiagentti. Biden kertoi myös lukeneensa koko 35-sivuisen dokumentin.

Varapresidentin kanslian mukaan Biden tai Obama eivät pyytäneet lisätietoa asiasta.

Obama yllätti Bidenin USA:n korkeimmalla siviilikunniamerkillä

Yhdysvaltain väistyvä presidentti Barack Obama yllätti torstaina varapresidenttinsä Joe Bidenin maan korkeimmalla siviilikunniamerkillä. Obama palkitsi 74-vuotiaan Bidenin presidentin vapaudenmitalilla.

Ensi viikolla Valkoisen talon jättävä Obama kuvaili kyyneleisiin asti herkistynyttä Bidenia hienoimmaksi varapresidentiksi, jonka Yhdysvallat on ikinä nähnyt. Syiksi mitalin myöntämiseen Obama mainitsi myös Bidenin rakkauden maatansa kohtaan ja tämän uskon amerikkalaisiin. (Lähde: AFP)

Bushin tyttäret kirjoittivat kannustuskirjeen Malia ja Sasha Obamalle

Yhdysvaltain entisen presidentin George W. Bushin tyttäret ovat kirjoittaneet avoimen kirjeen väistyvän presidentin Barack Obaman tyttärille.

Time-lehdessä julkaistussa kirjeessä Barbara Bush ja Jenna Bush-Hager kannustavat Malia ja Sasha Obamaa tavoittelemaan rohkeasti tulevaisuuden unelmiaan ja ammentamaan isänsä kahden presidenttikauden aikana saamiaan kokemuksia.

Bushit ilmaisevat Obamille tukensa ja sanovat olevansa varmoja, että nämä saavat aikaan positiivisia asioita.

Vancouverin Markus Granlund teki kaksi maalia, Philadelphia vei lopulta voiton

Jääkiekon NHL:ssä Vancouverin Markus Granlund on tehnyt yön kierroksella kaksi maalia ottelussa Philadelphiaa vastaan. Granlund teki ottelun ensimmäisen maalinsa toisen erän alussa, mikä vei Vancouverin 2–1 johtoon. Suomalaishyökkääjän toinen maali syntyi niin ikään toisessa erässä, minkä jälkeen tilanne oli tasan 3–3.

Varsinaisen peliajan loputtua oli tilanne jo tasan 4–4, eikä ratkaisua löytynyt vielä jatkoajallakaan. Lopulta voiton vei voittolaukauskisassa Philadelphia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.