Yön uutiskooste: Hollannin euroviisuedustaja nappasi voiton, HS: Noin 12 prosenttia eurovaaliehdokkaista ollut syytettynä rikoksesta, Ruotsi väänsi voiton Sveitsistä

Komission puheenjohtaja: Olli Rehn ja Erkki Liikanen olisivat erinomaisia EKP:n johtoon

Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin mielestä Olli Rehn ja Erkki Liikanen olisivat erinomaisia Euroopan keskuspankin johtoon.

Juncker sanoo STT:lle pohjoismaiden uutistoimistojen haastattelussa, että sekä Liikasella että Rehnillä on kaikki, mitä EKP:n pääjohtajalta vaaditaan. Samalla hän muistuttaa, että päätös kuuluu jäsenmaille.

Aiemmin Handelsblattin haastattelussa Juncker sanoi, ettei hänellä olisi mitään myöskään sitä vastaan, että Saksan keskuspankin pääjohtaja Jens Weidmann nousisi Euroopan keskuspankin johtoon.

Ennakkosuosikkina keikkunut Hollannin euroviisuedustaja nappasi voiton

Eurovision laulukilpailun on voittanut Hollannin euroviisuedustaja Duncan Laurence kappaleella Arcade. Hollannin esitys keräsi eilisiltana järjestetyssä yhteensä 492 pistettä ammattilaisraadeilta ja yleisöltä. Maa voitti Euroviisut viimeksi 44 vuotta sitten.

Israelissa Tel Avivissa järjestettyjen Euroviisujen finaalissa voitosta kilpaili 26 maata.

Ensimmäisessä semifinaalissa esiintynyt Suomea kutsuvierasartistina edustanut Darude eli Ville Virtanen karsiutui finaalista viime tiistaina. Suomi jäi Look Away -kappaleellaan ensimmäisen semifinaalin viimeiseksi 23 pisteellä.

Koko kilpailun pisteitä katsottaessa Suomi oli kolmanneksi viimeinen, sillä Itävalta ja Irlanti saivat vähemmän pisteitä.

HS: Noin 12 prosenttia eurovaaliehdokkaista ollut syytettynä rikoksesta

Europarlamenttiin pyrkii kymmeniä ihmisiä, jotka ovat saaneet viimeisen 15 vuoden aikana rikossyytteen, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Lehden selvityksen mukaan noin 12 prosenttia eurovaaliehdokkaista on ollut syytettynä rikoksesta vuosina 2004–2019. Samalla aikavälillä kaikista suomalaisista keskimäärin noin 15 prosenttia sai syytteen.

Perussuomalaisten ehdokkaista syyte on nostettu 25 prosenttia vastaan, mutta vihreiden ja RKP:n ehdokkaita ei ole ollut syytettynä rikoksista ollenkaan. Syytteen saaneista valtaosa eli 82 prosenttia oli miehiä.

Syytteet eivät vielä tarkoita, että ehdokas olisi syyllistynyt rikokseen.

Nuori mies kuoli ulosajossa Hämeenlinnassa

Nuori mies kuoli ulosajossa Hämeenlinnassa sunnuntain vastaisena yönä, kertoo poliisi.

Onnettomuus sattui Hämeenlinnan Rengossa myöhään eilisiltana. Tieltä suistuneessa autossa oli kaksi miestä, joista toinen jäi puristuksiin ja kuoli tapahtumapaikalla. Poliisin mukaan turmassa kuollut on 22-vuotias suomalainen mies.

Poliisi tutkii onnettomuutta. Tapauksen alkuselvittely oli varhain sunnuntaiaamuna kesken.

Tänään liputetaan sodassa kaatuneiden muistoksi

Tänään vietetään kaatuneiden muistopäivää. Sodissa ja rauhanturvaamistehtävissä kaatuneita muistetaan nostamalla liput salkoon ympäri maata.

Kaatuneiden muistopäivää on vietetty Suomessa vuodesta 1940. Kaatuneita muistetaan joka vuosi toukokuun kolmantena sunnuntaina.

Alkuvuosikymmeninä lippua pidettiin puolitangossa osan päivästä. Vuodesta 1995, jolloin toisen maailmansodan päättymisestä tuli kuluneeksi 50 vuotta, lippua on pidetty kokotangossa koko päivän.

Korruptiokohua sulatteleva Itävalta valmistautuu ennenaikaisiin vaaleihin – liittokansleri Kurzin puolue gallupkärjessä

Itävallassa neuvotellaan tänään aikataulusta ennenaikaisten vaalien järjestämiseksi. Maan liittokanslerin Sebastian Kurzin keskustaoikeistolainen puolue lähtee vaaleihin selvässä gallupkärjessä.

Verkkolehti Politicon mukaan Kurzin kansanpuolue ÖVP johtaa kannatuskyselyjä 34 prosentin kannatuksella, kun toiseksi suosituimpien sosiaalidemokraattien kannatus on 26 prosenttia.

Itävallassa roihahti eilen hallituskriisi, kun julkisuuteen tuli video, jossa oikeistopopulistisen vapauspuolueen johtaja, varakansleri Heinz-Christian Strache oli valmis ottamaan lahjuksia venäläisen oligarkin sukulaisena esiintyneeltä naiselta.

Strache joutui eroamaan ja Kurz ilmoitti, että hallitusyhteistyö vapauspuolueen kanssa ei voi enää jatkua. Hän sanoi esittävänsä liittopresidentti Alexander Van der Bellenille, että uudet vaalit järjestetään mahdollisimman pian. Kaksikko tapaa tänään keskustellakseen jatkoaskelista. (Lähde: AFP)

New York Times: Trump harkitsee useiden yhdysvaltalaissotilaiden armahtamista sotarikossyytteistä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump harkitsee useiden sotarikoksista syytettyjen tai tuomittujen yhdysvaltalaissotilaiden armahtamista, kertoo New York Times. Lehti perustaa tietonsa kahteen nimettömään viranomaislähteeseen.

Lähteiden mukaan Trumpin hallinto on tehnyt tällä viikolla kiireellisen pyynnön valmistellakseen armahduksia, jotka voitaisiin tehdä tämän kuun lopulla vietettävään kaatuneiden muistopäivään mennessä.

Armahduspyyntöjen kohteena on muun muassa korkean tason toimijoita, jotka ovat saaneet syytteen murhasta tai murhan yrityksestä.

Trump on usein ohittanut perinteiset menettelytavat armahduksissa ja käyttänyt joskus valtaansa myös poliittisesti kiistellyissä tapauksissa.

Jatkopaikkansa varmistanut Suomi kohtaa MM-kaukalossa Ranskan

Suomi kohtaa tänään jääkiekon MM-turnauksen viimeistä edellisessä alkulohko-ottelussaan Ranskan. A-lohkon ottelu pelataan Slovakian Kosicessa.

Ennen kahta viimeistä ottelukierrosta pudotuspelipaikkansa varmistanut Suomi johtaa alkulohkoa pisteellä ennen Kanadaa ja Saksaa. Pudotuspeleihin pääsee lohkon neljä parasta.

Ranska on kerännyt viidestä ottelustaan yhden pisteen. Se voitti Suomen maiden edellisessä MM-kohtaamisessa 2017 Pariisissa 5–1.

Ottelu Suomi–Ranska alkaa Suomen aikaa kello 21.15.

Ruotsi väänsi voiton Sveitsistä - "Se ei ollut virheetöntä, mutta taistelimme kovaa"

Jääkiekon hallitseva maailmanmestari Ruotsi väänsi Sveitsistä 4–3-voiton MM-kisojen B-lohkon ottelussa Bratislavassa. Voittomaalista vastasi Ruotsin kapteeni Oliver Ekman-Larsson, jonka terävä kuti vei kiekon verkkoon päätöserässä vain reilu minuutti Sveitsin tekemän 3–3-tasoituksen jälkeen.

Voiton ansiosta Ruotsilla on edelleen mahdollisuus nousta B-lohkon kärkeen. Venäjä johtaa B-lohkoa 15 pisteellä. Ruotsilla, Sveitsillä ja Tshekillä on kullakin 12 pistettä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.