Yön uutiskooste: Hongkongin lentokenttä saatiin auki mielenosoittajien rynnistyksen jälkeen, Gran Canarialla riehunut maastopalo saatu hallintaan

Hongkongin lentokenttä saatiin auki mielenosoittajien rynnistyksen jälkeen

 

Hongkongin kansainvälinen lentokenttä on saatu avattua mielenosoitusten jäljiltä, viranomaiset kertovat. Varhain tiistaina paikallista aikaa lähtöselvitys saatiin auki ja useat lennot olivat lähtemässä tai saapumassa. Silti satoja lentoja oli yhä peruttu.

Hongkongin lentokenttä jouduttiin sulkemaan maanantaina, kun tuhannet mielenosoittajat kokoontuivat kentälle vastustamaan väkivaltaa, jota poliisit ovat käyttäneet mielenosoitusten hajottamisessa.

Myös Finnairin maanantai-iltapäivän lento Helsinki-Vantaalta Hongkongiin peruttiin. Sen sijaan maanantain yölennon on määrä lähteä tiistaiaamuna.

Tilanne lentokentällä voi edelleen jatkua epävakaana, sillä mielenosoittajat ovat kaavailevat uutta protestia tiistai-iltapäiväksi.  (Lähde: AFP)

 

Gran Canarialla riehunut maastopalo saatu hallintaan

 

Lomasaari Gran Canariaa ravistellut maastopalo on saatu haltuun, kertovat paikalliset viranomaiset. Gran Canarian paikallishallinnon presidentin mukaan sammutustyöt ovat tuottaneet tulosta ja näkymät ovat nyt hyvät.

Kanariansaarten pelastusviranomaiset ovat kuitenkin varoittaneet kovista tuulenpuuskista ja tulevasta lämpöaallosta, jotka voivat yllyttää vielä kytevän maan uusiin paloihin.

1 500 hehtaaria maata polttanut palo on ajanut jopa tuhat saarelaista kodeistaan. Monet evakuoiduista pääsivät uutistoimisto AFP:n mukaan palaamaan koteihinsa maanantaina. (Lähde: AFP)

 

Valtiovarainministeriön sisäinen budjettiriihi alkaa tänään

 

Valtion ensi vuoden tulojen ja menojen viilaaminen alkaa tänään, kun valtiovarainministeriön sisäiset neuvottelut käynnistyvät. Valtiovarainministeriö käy talousarvioita läpi tänään ja huomenna sekä neuvottelee myöhemmin tässä kuussa muiden ministeriöiden kanssa.

Hallituksen varsinainen budjettiriihi on syyskuun puolivälissä.

Budjettia sorvataan hidastuvien kasvulukujen keskellä. Valtiovarainministeriö ennusti kesäkuussa Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 1,6 prosenttia ja ensi vuonna 1,2 prosenttia.

 

Visiitti museolaivaan ja pienpanimoon – presidentti Niinistö vierailee tänään Ahvenanmaalla

 

Presidentti Sauli Niinistö vierailee tänään Ahvenanmaalla. Presidentin ohjelmaan kuuluvat esimerkiksi tutustuminen museolaiva Pommerniin Maarianhaminassa sekä vierailu pienpanimoon Godbyn kylässä.

Keskustelu maakunnan edustajien kanssa koskee ajankohtaisia asioita, presidentin kanslia kertoo.

Niinistön odotetaan tapaavan lähiviikkoina myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin. Presidentin kanslia ei ole vahvistanut tapaamisen ajankohtaa.

 

 

Tähdenlentoparvi Perseidien bongausaika on nyt

 

Meteoriparvi Perseidit näkyy Suomen taivaalla nyt näyttävimmillään. Parasta havaintoaikaa on tiistain aamuyö. Aamu-uniset voivat myös kokeilla onneaan vielä tiistai-iltana heti taivaan pimennyttyä.

Enimmillään Perseidit tuovat taivaalle useita kymmeniä tähdenlentoja tunnissa, mutta edellytyksenä on pilvetön taivas ja katselupaikka kaukana kaupunkien valosta.

Valoisien öiden takia Perseidejä näkyy käytännössä vain Oulun eteläpuolella.

Perseidit aiheutuvat pölystä ja sorasta, jota komeetta Swift-Tuttle jättää radalleen kierroksellaan Auringon ympäri.

 

 

FBI ratsasi seksuaalirikoksista syytetyn Epsteinin yksityissaaren tämän kuoleman jälkeen

 

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI on tehnyt ratsian seksuaalirikoksista syytetyn Jeffrey Epsteinin omistamalle Karibian saarelle kaksi päivää miljardöörin kuoleman jälkeen. Asiasta kertovat muun muassa NBC News ja DailyMail.

NBC Newsin mukaan FBI:n agentit ratsasivat Epsteinin Neitsytsaarilla sijainneen huvilan ja käyttivät muun muassa golfkärryjä liikkuakseen tontilla.

FBI on myös avannut tutkinnan Epsteinin epäiltyyn itsemurhaan liittyen. Epstein löytyi viikonloppuna kuolleena vankisellistään.

Liikemiestä syytetään alaikäisten tyttöjen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja seksikaupasta. (Lähde: AFP)

 

 

Politico: Trumpin hallinto syyttää some-yhtiöitä konservatiivivastaisuudesta ja yrittää nyt puuttua niiden toimintaan

 

Yhdysvalloissa maan hallinto luonnostelee presidentin määräystä, jolla pyritään puuttumaan sosiaalisen median yhtiöiden väitettyyn konservatiivivastaisuuteen. Asiasta kertoo Politico-lehti lähteisiinsä vedoten.

Presidentti Donald Trump on hyökännyt toistuvasti muun muassa Facebookia ja Twitteriä vastaan ja väittänyt, että ne sensuroivat konservatiiveille myönteistä sisältöä.

Yhtiöt ovat kiistäneet väitteet vääristymisestä. Ne kertovat estäneensä tai poistaneensa käyttäjiä, jotka ovat rikkoneet sosiaalisen median yhteisöjen toimintaperiaatteita.

 

 

Kanadan puskista löytyneet kuolleet varmistuivat murhista epäiltyjen lapsuudenystävien ruumiiksi

 

Kanadassa on varmistunut, että viime viikolla kuolleina löytyneet miehet ovat murhista epäillyt ystävykset. Poliisin mukaan miehet ovat ilmeisesti tehneet itsemurhan ampumalla. Heille tehtiin ruumiinavaus.

Kaksikko sai Kanadassa aikaan viikkoja kestäneen, valtavan ajojahdin. Lapsuudenystäviä epäiltiin kolmesta murhasta.

Viime viikolla kahden miehen ruumiit löydettiin Manitoban provinssista, keskeltä tiheää pusikkoa. Poliisi epäili heti, että kyseessä on murhaepäiltyjen ruumiit. (Lähde: AFP)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.