Yön uutiskooste: Imatran kolmoissurman tutkimukset jatkuvat

Italian pääministeri Renzi ilmoitti eroavansa

 

Italian pääministeri Matteo Renzi on ilmoittanut eroavansa. Hän myöntää erittäin selvän tappion kansanäänestyksessä perustuslain uudistamisesta.

Ovensuukyselyiden mukaan ei-äänet ovat voittamassa selvästi äänestyksessä. Renzi oli ilmoittanut jo etukäteen, että aikoo erota, jos uudistus ei mene läpi.

Italian presidentti Sergio Mattarella päättää, miten asiassa edetään.

Perustuslain uudistuksella haluttiin kaventaa huomattavasti parlamentin ylemmän kamarin senaatin valtaa ja vähentää sen jäsenmäärää. (Lähde: AFP)

 

Euro romahti hetkellisesti Renzin eroilmoituksen jälkeen

 

Euro putosi hetkellisesti alimmilleen kahteenkymmeneen kuukauteen sen jälkeen, kun Italian pääministeri Matteo Renzi ilmoitti erostaan yhden aikoihin yöllä Suomen aikaa. Euron arvo oli Tokiossa hieman ennen puolta kahta yöllä Suomen aikaa 1,0506 Yhdysvaltain dollaria.

Analyytikot ovat varoittaneet, että euro voi pian olla tasoissa dollarin kanssa, koska sijoittajat ovat pelästyneet pitkää pankkikriisiä Italiassa sekä uusien vaalien mahdollisuutta maassa. (Lähde: AFP)

 

 

Imatran kolmoissurman tutkimukset jatkuvat

 

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) vierailee tänään Imatralla, jossa jatkuvat viikonvaihteen kolmoissurman tutkimukset.

Kolme naista ammuttiin Imatran keskustassa ravintola Vuoksenvahdin edustalla puoliltaöin sunnuntain vastaisena yönä. Yksi uhreista oli Imatran kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tiina Wilén-Jäppinen ja kaksi muuta paikallisia toimittajia.

Teosta epäillään 23-vuotiasta imatralaista miestä, jonka poliisi otti kiinni tapahtumapaikalta.

 

 

THL: Raiskausuhrien hoito ei toimi tarpeeksi hyvin

 

Seksuaaliväkivallan uhrit jäävät liian usein ilman jatkohoitoa, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Palveluita ei ole riittävästi tai uhreja ei osata ohjata niiden pariin.

Seksuaaliväkivaltaa kokeneilla pitäisi olla oikeus paitsi ensivaiheen hoitoon ja tutkimukseen, myös kriisiapuun, oikeusneuvontaan ja tarvittaessa terapiaan. Riskinä on, että apu katkeaa jo ensimmäiseen viranomaiskontaktiin, jos uhri ei jaksa itse etsiä tukea tai asuu kaukana palveluista.

THL on laatinut ohjeet sairaanhoitopiireille, jotta niihin luotaisiin pikimmiten matalan kynnyksen hoitopolku.

 

 

Puolustusvoimain komentaja MT:lle: Riippuvuus tuontienergiasta uhkaa huoltovarmuutta

 

Puolustusvoimain komentajan Jarmo Lindbergin mukaan on huoltovarmuusriski, että Suomessa ollaan talvella riippuvaisia energian tuonnista, kertoo Maaseudun Tulevaisuus.

Lindberg sanoo, että viime talvena oltiin jo tilanteessa, jossa kotimainen energiantuotanto ja Venäjältä ja Ruotsista tuotu kapasiteetti oli kokonaan käytetty. Lindberg viittaa kantaverkkoyhtiö Fingridin ennusteisiin, joiden mukaan vastaaviin tilanteisiin voidaan joutua lähikuukausina, jos Suomea koettelee useamman päivän kova pakkasjakso.

 

 

Kalifornian rakennuspalon uhriluku on noussut 33:een

 

Yhdysvalloissa Kalifornian rajun rakennuspalon uhriluku on noussut 33:een, viranomaiset kertovat. Rakennuksesta on pystytty tutkimaan viimeisimmän tiedon mukaan 35–40 prosenttia.

Tulipalo tuhosi lauantaina Oaklandissa kaksikerroksisen varastorakennuksen, jossa oli palon syttymisaikaan elektronisen musiikin tapahtuma. Listaa kadonneiksi ilmoitetuista on koottu Facebook-sivulle. Joukossa on suomalainen nimi. (Lähde: AFP)

 

 

Brittihallituksen brexit-valituksen käsittely alkaa korkeimmassa oikeudessa

 

Britanniassa korkein oikeus alkaa tänään käsitellä maan EU-eroon liittyvää valitusta.

Britannian hallitus on valittanut korkeimpaan oikeuteen alemman tuomioistuimen päätöksestä. Alempi tuomioistuin linjasi, että brittiparlamentin pitää hyväksyä EU-ero ennen kuin eroprosessi voidaan aloittaa.

Hallitus katsoo, että kansanäänestys asiasta riittää ja prosessin aloittaminen on kiinni pääministerin ilmoituksesta. Pääministeri Theresa May haluaa käynnistää eroprosessin viimeistään maaliskuussa.

Oikeuden odotetaan antavan ratkaisunsa ensi kuussa.

 

 

Uuden-Seelannin pääministeri eroaa

 

Uuden-Seelannin pääministeri John Key on yllättäen ilmoittanut eroavansa. Hän sanoi, että nyt on oikea aika lopettaa ja vetosi perhesyihin.

Key kertoi päätöksestään tänään lehdistötilaisuudessa. Hänen puolueensa on määrä tavata ensi viikolla valitakseen uuden pääministerin. (Lähde: AFP)

 

 

Trump hyökkäsi Kiinan toimia vastaan Twitterissä

 

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump on kommentoinut Kiinan toimia Twitterissä. Trump julkaisi eilen paikallista aikaa tviittejä, joissa hän nosti esille muun muassa Kiinan valuutan devalvoinnin ja Kiinan "massiivisen" sotilaallisen läsnäolon Etelä-Kiinan merellä.

Toistaiseksi ei ole selvää, mikä toimi kimmokkeena Trumpin tviiteille. Viime viikolla tuleva presidentti aiheutti kohun, kun hän keskusteli puhelimessa Taiwanin presidentin Tsai Ing-wenin kanssa. Kiina toimitti Yhdysvaltojen ulkoministeriölle lauantaina virallisen valituksen puhelinkeskustelusta. Kiina pitää Taiwania kapinoivana maakuntanaan. (Lähde: AFP)

 

 

Carolina voittoon Tampa Baystä, Saros torjui Nashvillen maalilla

 

Jääkiekon NHL:ssä Sebastian Ahon ja Teuvo Teräväisen Carolina on voittanut Valtteri Filppulan Tampa Bayn maalein 1–0. Ottelu ratkesi vasta jatkoajalla, kun Carolinan Phil De Giuseppe iski kiekon maaliin.

Yön suomalaisvahdeista Juuse Saros torjui Nashvillen maalilla 24 kertaa ottelussa Philadelphiaa vastaan. Philadelphia voitti kuitenkin luvuin 4–2.

Lisäksi Patrik Laineen Winnipeg vei voiton Chicagosta 2–1. Laine pelasi reilu 17 minuuttia ja laukoi kerran kohti maalia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.