Yön uutiskooste: Itsenäisyyspäivän juhlinta jatkui rauhallisesti, hallitus vastaa välikysymykseen eriarvoistumisesta, sadat tuhannet evakkoon Kalifornian maastopaloissa...

Lue tästä tärkeimmät uutiset aamuksi.

Itsenäisyyspäivän juhlinta jatkui yöllä rauhallisesti Helsingissä ja Vantaalla

Helsingin ja Itä-Uudenmaan poliisin mukaan itsenäisyyspäivän jälkeinen yö on sujunut rauhallisesti. Molemmilta poliisilaitoksilta kerrottiin neljän jälkeen aamulla, että suuria häiriöitä ei ollut yöllä ja että juhlinta on jo loppunut.

Äärijärjestöt osoittivat itsenäisyyspäivänä Helsingissä mieltään kahdella eri marssilla poliisin tarkassa valvonnassa. Lisäksi Helsingissä marssi suurempi, natseja vastustanut mielenosoitus. Poliisi otti mielenosoituksista ja niiden ympäriltä kiinni yhteensä kymmenen ihmistä.

Poliisi varautui häiriöihin myös Vantaalla, jossa uusnatsit ja äärijärjestöt jatkoivat juhlintaansa.

Hallitus vastaa punavihreän opposition välikysymykseen eriarvoistumisesta

Hallitus vastaa tänään välikysymykseen eriarvoistumista lisäävästä politiikasta. Välikysymyksen ovat allekirjoittaneet SDP, vihreät ja vasemmistoliitto.

Oppositiopuolueet kysyvät muun muassa, miksi hallitus jättää vaikutusarviot tekemättä ja kohdistaa maksukorotukset sekä toimeentulon ja palveluiden leikkaukset aina samoihin ihmisiin.

RKP on hallituksen eriarvoistumista lisäävästä politiikasta samaa mieltä ja aikoo äänestää epäluottamuksen puolesta. Puolue on kuitenkin eri mieltä ratkaisukeinoista.

HS-gallup: Suomalaisten mukaan äitiyspakkauksen nimeä ei tarvitse muuttaa

Valtaosa suomalaisista on sitä mieltä, ettei äitiyspakkauksen nimeä tarvitse muuttaa, ilmenee Helsingin Sanomien kyselystä. Kyselyyn vastanneista 64 prosenttia katsoo, ettei nimen muuttaminen ole lainkaan tarpeellista. Noin joka neljännen mielestä muutos ei ole kovin tarpeellinen.

Nimenmuutosta puolestaan kannatti vain kahdeksan prosenttia vastaajista.

Kela kerää parhaillaan ehdotuksia äitiyspakkauksen uudeksi nimeksi. Kela käynnisti nimiehdotuskampanjan marraskuussa.

Kantar TNS haastatteli reilut 1 100 suomalaista marraskuussa. Virhemarginaali on 2,9 prosenttiyksikköä suuntaansa.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu perjantaina keskustelemaan Jerusalemista

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu perjantaina hätäkokoukseen keskustelemaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Jerusalem-päätöksestä. Turvallisuusneuvoston kokous alkaa Suomen aikaa viideltä illalla, mutta asialistalla on muitakin asioita.

Trump vahvisti eilen tunnustavansa virallisesti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. (Lähde: AFP)

Trumpin Jerusalem-päätöksen arvostelijoiden joukko kasvaa

Yhä useampi maa on kritisoinut Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Jerusalem-päätöstä.

CNN:n mukaan esimerkiksi Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoo, ettei Saksa tue Trumpin päätöstä tunnustaa Jerusalem virallisesti Israelin pääkaupungiksi. Saudi-Arabia puolestaan kutsuu Trumpin Jerusalem-päätöstä vastuuttomaksi. Päätöstä arvostelee myös esimerkiksi Egypti ja Libanon.

Päätös sai jo heti eilen tuoreeltaan arvosteluryöpyn. Päätöstä arvostelivat esimerkiksi Turkki ja Ranska.

Kalifornian palojen tieltä evakkoon lähtenyt jo yli 230 000 ihmistä

Yhdysvaltain Kaliforniassa riehuvat maastopalot ovat ajaneet evakkoon jo satojatuhansia ihmisiä. Los Angelesin pormestari Eric Garcettin mukaan kaikkiaan yli 230 000 on evakuoitunut Los Angelesin ja Venturan piirikunnista.

Tiedossa on, että ainakin yksi ihminen on saanut surmansa. Lisäksi lukuisia rakennuksia on tuhoutunut.

CNN:n mukaan paloista suurin on Thomas-nimen saanut palo, joka riehuu Venturassa. Palo on tuhonnut jo yli 26 000 hehtaaria maastoa.

Volkswagen-pomo tuomittiin seitsemäksi vuodeksi vankilaan diesel-skandaalin johdosta

Entinen Volkswagen-pomo Oliver Schmidt on tuomittu seitsemäksi vuodeksi vankilaan osuudestaan autonvalmistajan diesel-skandaalissa. Lisäksi yhdysvaltalaistuomari määräsi Schmidtin maksamaan 400 000 dollarin eli reilun 350 000 euron sakot.

Schmidt johti vuosina 2012–2015 Yhdysvalloissa Volkswagenin toimistoa, jonka tarkoitus on varmistaa autojen yhteensopivuus paikallisten säädösten kanssa. Hän tunnusti elokuussa syyllisyytensä petokseen ja ympäristölainsäädännön rikkomiseen.

Volkswagen myönsi vuonna 2015 huijanneensa diesel-autojensa päästömittauksissa. Päästömanipulointi koski maailmanlaajuisesti noin 11 miljoonaa autoa. (Lähde: AFP)

Bullsille jälleen niukka tappio - häviö oli joukkueen kymmenes putkeen

Koripallon NBA:ssa Lauri Markkasen Chicago Bulls on hävinnyt Indiana Pacersille pistein 96–98. Tappio oli joukkueen kymmenes putkeen ja kahdeskymmenes tällä kaudella. Bulls lähti viimeiseen erään johtoasemasta, mutta Pacers otti vastustajansa kiinni ja kiri ohi ottelun viimeisellä minuutilla. Ratkaisevat pisteet voittajajoukkueelle teki Victor Oladipo.

Markkaselle kirjattiin ottelusta 11 pistettä, kuusi levypalloa ja kaksi koriin johtanutta syöttöä. Bullsin paras pistemies oli Kris Dunn 18 pisteellään.

Kaikki englantilaisjoukkueet etenivät jatkoon Mestarien liigan lohkovaiheesta

E-lohkon Liverpool ja Sevilla, F-lohkon Shahtar Donetsk ja G-lohkon Porto varmistivat viimeisinä joukkueina paikkansa jalkapallon Mestarien liigan pudotuspeleissä.

Englantilaisjoukkueilla on 16 parhaan pudotuspeleissä vahva edustus, sillä kaikki viisi lohkovaiheen englantilaisjoukkuetta jatkaa helmikuussa alkaviin neljännesvälieriin.

Pudotuspelien otteluparit arvotaan ensi maanantaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.