Yön uutiskooste: Jari Aarnion jutun huumehaaran käsittely alkaa hovioikeudessa, Pariisissa alkoi terroritutkinta poliisin löydettyä useita kaasusylintereitä...

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Jari Aarnion jutun huumehaaran käsittely alkaa hovioikeudessa

Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion huume- ja virkarikosjutun varsinaisen päähaaran käsittely alkaa hovioikeudessa tänään.

Helsingin käräjäoikeus pitää Aarniota niin sanottuna Pasilan miehenä, joka junaili Suomeen lähes 800 kiloa hasista. Aiemman kolmen vuoden Trevoc-hovituomionsa päälle Aarnio sai käräjiltä kymmenen vuotta huume- ja virkarikoshaarasta. Aarnion kokonaisrangaistus olisi näin ollen 13 vuotta.

 

Hallitus vastaa ensimmäiseen välikysymykseen perussuomalaisten hajoamisen jälkeen

Hallitus vastaa tänään ensimmäiseen välikysymykseen perussuomalaisten hajoamisen jälkeen. Opposition välikysymys koskee raideliikennettä ja valtion omistajaohjauspolitiikkaa.

Välikysymyksen on allekirjoittanut 71 kansanedustajaa SDP:stä, perussuomalaisista, vihreistä, vasemmistoliitosta, RKP:stä ja kristillisdemokraateista.

Välikysymysäänestykset pidetään eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona.

 

Las Vegasin joukkoampumisesta epäillyn kotoa löytyi aseita ja räjähteitä

Yhdysvalloissa poliisi on löytänyt aseita, räjähteitä ja ammuksia Las Vegasin joukkoampumisesta epäillyn miehen kotoa. Asiasta kertoi sheriffi Joseph Lombardo, jonka mukaan poliisi löysi Mesquitessa Nevadassa sijaitsevasta asunnosta 18 asetta, joitakin räjähteitä sekä suuren määrän ammuksia. Lisäksi poliisi löysi "jonkinlaisia elektronisia laitteita".

Poliisit ovat myös löytäneet lannoitetta ja ammoniumnitraattia epäillyn kasinolla olleesta autosta, Guardian uutisoi sheriffin sanoneen. Lisäksi epäillyn hotellihuoneesta on löydetty useita aseita.

Las Vegasin poliisin mukaan ampujaksi epäilty mies on 64-vuotias Stephen Craig Paddock, joka avasi tulen Mandalay Bay -hotellin 32. kerroksesta maanantaina aamulla Suomen aikaa ja alkoi ampua läheisen kantrifestivaalin yleisöä.

Sheriffi myös kertoi, että kuolonuhrien määrä on noussut 59:een. Haavoittuneita on viimeisimmän tiedon mukaan 527. (Lähde: AFP)

 

Clarkin piirikuntaan julistettu poikkeustila Las Vegasin joukkoampumisen takia

Yhdysvaltain Clarkin piirikuntaan on julistettu poikkeustila Las Vegasin joukkoampumisen takia, uutisoi Guardian. Piirikunnalla on toimivalta alueella, jossa ampuminen tapahtui.

Poikkeustila julistettiin paikallista aikaa maanantaina. (Lähde: AFP)

 

Valkoinen talo: Nyt ei ole aika neuvotteluille Pohjois-Korean kanssa

Valkoisen talon mukaan nyt ei ole aika neuvotteluille Pohjois-Korean kanssa. Asiaa kommentoineen Valkoisen talon tiedottajan Sarah Huckabee Sandersin mukaan ainoa poikkeus tähän voisi olla neuvottelut Pohjois-Korean kiinni ottamien amerikkalaistan vapauttamisesta.

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson kertoi viime viikolla, että Yhdysvallat pyrkii neuvotteluyhteyteen Pohjois-Korean kanssa, jotta maa saataisiin luopumaan ydinaseistaan. Presidentti Donald Trump reagoi Tillersonin puheisiin heti tuoreeltaan sanomalla, että neuvotteleminen Pohjois-Korean kanssa on ajanhukkaa. (Lähde: AFP)

 

Kataloniassa lähes 200 poliisia häädettiin hotellista

Espanjan Kataloniassa lähes 200 poliisia häädettiin maanantaina hotellista, kertoo poliisien liitto. Espanjan poliisi puuttui sunnuntaina Barcelonassa ja muualla Kataloniassa väkivalloin Espanjan hallituksen laittomana pitämään itsenäisyysäänestykseen, minkä seurauksena lähes 900 ihmistä kävi hoidettavana sairaaloissa tai terveyskeskuksissa.

Ainakin kahden tiedetään loukkaantuneen vakavasti sunnuntaina. Toinen vakavasti loukkaantuneista satutti silmänsä ja toinen sai sydänkohtauksen. (Lähde: AFP)

 

AFP:n lähde: Pariisissa alkoi terroritutkinta poliisin löydettyä useita kaasusylintereitä

 

Ranskassa Pariisissa syyttäjät ovat avanneet terroritutkinnan löydettyään viikonloppuna neljä kaasusylinteriä ja välineitä niiden sytyttämiseen, kertovat asiasta perillä olevat lähteet uutistoimisto AFP:lle. Lähteiden mukaan räjähdemateriaalit löydettiin pariisilaisrakennuksen sisältä ja ulkopuolelta. Kaksi kaasusylinteriä oli rakennuksen aulassa ja kaksi muuta rakennuksen vieressä jalkakäytävällä.

Poliisi lisäksi löysi matkapuhelimen, joka oli yhteydessä kaasusylintereihin, lähteet kertovat. (Lähde: AFP)

 

Facebookin mukaan Venäjään liitetyt mainokset tavoittivat arviolta 10 miljoonaa ihmistä

 

Facebookin mukaan arviolta 10 miljoonaa ihmistä näki vähintään yhden poliittisista mainoksista, joiden uskotaan olevan kytköksissä Venäjään. Asiasta muun muassa uutisoineen CNN:n mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun yhtiö kertoo arvion siitä, kuinka laajan yleisön mainokset tavoittivat.

Facebook on aiemmin kertonut, että yhtiöltä ostettiin viime vuonna arviolta 3 000 mainospaikkaa, joissa julkaistulla mainoksilla ilmeisesti pyrittiin vaikuttamaan Yhdysvaltain presidentinvaalien tulokseen. Mainospaikkojen ostajilla oli yhtiön mukaan ilmeisesti kytköksiä Venäjään.

 

Trumpin odotetaan vierailevan hurrikaanin tuhoamassa Puerto Ricossa tiistaina

 

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin on määrä vierailla tiistaina hurrikaanissa pahoin tuhoutuneella Puerto Ricon saarella. Asiasta kertovat muun muassa BBC ja CNN.

Hurrikaani Maria iski saarelle noin kaksi viikkoa sitten. Saarella on akuutti pula käytännössä kaikista perustarvikkeista ja moni asukas on menettänyt kotinsa ja elinkeinonsa.

Osa Puerto Ricon aluehallinnosta ja asukkaista on aiemmin ilmaissut syvän pettymyksensä Yhdysvaltain keskushallinnon tapaan hoitaa saaren avustustöitä, joita on kritisoitu hitaudesta ja tehottomuudesta. Suuttumusta ovat herättäneet myös presidentti Trumpin kommentit, joilla hän on hyökännyt kriitikoitaan vastaan.

 

CBS: Poliisi ei voi vahvistaa Tom Pettyn kuolemaa - TMZ: Muusikkoa taistelee hengestään sairaalassa

 

Amerikkalaisen rockmuusikon Tom Pettyn kuolemasta uutisoineen CBS Newsin mukaan Los Angelesin poliisi tarkentaa, ettei voi vahvistaa rockmuusikon kuolemaa. TMZ:n mukaan Petty taistelee hengestään sairaalassa Los Angelesissa. TMZ:n mukaan Pettyn ei odoteta elävän pitkään.

Maanantaina illalla Suomen aikaa CBS News uutisoi, että Petty on kuollut.

 

Fysiikan Nobel-palkinnon saaja julkistetaan tänään

Tänään julkistetaan fysiikan Nobel-palkinnon saaja. Nobel-viikon aloitti eilen lääketieteen palkinto.

Huomenna Nobel-viikko jatkuu puolestaan kemian palkinnolla. Perjantaina julkistetaan rauhanpalkinnon saaja.

Nobel-voittajille myönnettävät rahat tulevat ruotsalaisen tiedemiehen ja dynamiitin keksijän Alfred Nobelin perustamalta säätiöltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.