Yön uutiskooste: Jyväskylän senioritalon palo sammutettu, Ilmatieteen laitokselta rankkasade - ja tuulivaroituksia, kotimaan lomakohteita loppuunmyyty

Pelastuspäällikkö: Jyväskylän senioritalon palopaikalta nousee enää lähinnä vesihöyryä

Jyväskylässä riehuneen kerrostalopalon palopaikalla ei enää puoli neljän aikaan aamulla näkynyt avotulta, kertoo Keski-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Pauli Nurminen STT:lle.

Nurmisen mukaan rakennuksista nousee lähinnä vesihöyryä ja pelastuslaitos raivaa pieniä palopesäkkeitä.

Hätäkeskus tiedotti puoli neljän jälkeen yöllä Twitterissä, ettei tulipalon aiheuttama savu aiheuta enää vaaraa.

Palokan Ilona -senioritalossa syttynyt palo oli ehditty saada jo perjantai-iltana kertaalleen hallintaan, mutta palo levisi sittemmin toiseenkin taloon.

Pelastuslaitos on Nurmisen mukaan varautunut edelleen siihen, että palo alkaisi vielä uudelleen.

Eteläiseen ja itäiseen Suomeen annettu rankkasade- sekä tuulivaroitukset

Suomenlahden yli liikkuva matalapaine aiheuttaa etelärannikolla tänään kovia tuulia ja sateita, merialueilla myös voimakasta aallokkoa.

Tuuli- ja sadevaroitukset on annettu eteläiseen ja itäiseen Suomeen. Maa-alueilla puuskat voivat paikoitellen olla jopa 15 metriä sekunnissa. Merellä puuskat saattavat olla voimakkaampia.

Vettä voi paikoittain sataa jopa 20 millimetriä tunnissa.

Muualla maassa on viikonlopun aikana sade- ja ukkoskuuroja. Pahimmat sateet ja tuulet rauhoittuvat myös etelässä ja idässä huomiseen mennessä.

Kotimaanmatkailu houkuttaa suomalaisia sankoin joukoin kesäkohteisiin

Suomalaiset tekevät tänä kesänä suurella joukolla kotimaanmatkoja, kun koronapandemia rajoittaa matkoja ulkomaille. Lomakohteista kerrotaan, että majoituspaikat on monin paikoin myyty täyteen.

Kotimaanmatkailun suosio tulee hyvään aikaan siksi, että ulkomaalaisia turisteja on Suomessa nyt erittäin vähän. Turistien iso määrä on alan yrittäjille tarpeen myös siitä syystä, että keväällä matkailu oli pysähtyneenä karanteenien vuoksi.

Lomamatkan kesto näyttää olevan tänä kesänä Suomessa pitempi kuin ennen. Lisäksi merkittävä osa kesäkohteeseen tulijoista on ensikertalaisia.

Ravintola-ala maksaa taustamusiikin soittamisluvat esimerkillisesti

Suomessa erityisesti ravintolat maksavat tunnollisesti taustamusiikin soittamiseen liittyvät maksut. Asiasta kertoo tekijänoikeusjärjestöjen perustama GT Musiikkiluvat -yhtiö, joka on erikoistunut musiikkilupien myyntiin ja markkinointiin.

Kun tekijänoikeuden suojaamaa musiikkia soitetaan julkisesti esimerkiksi yritysten asiakas- ja henkilöstötiloissa tai taksissa, tarvitaan musiikkilupa. Taustamusiikkia soittaa luvallisesti noin 60–85 prosenttia niistä yrityksistä, joiden tilat soveltuvat taustamusiikin soittamiseen.

Kansainvälisessä vertailussa Suomi on edellä keskiarvoa.

Brasiliassa jo yli 70 000 koronaan liittyvää kuolemaa

Brasilia ylitti perjantaina 70 000 koronaan liittyvän kuoleman rajan. Asiasta kertoi maan terveysministeriö. Aiemmin nousussa ollut päivittäisten koronakuolemien määrä on kuitenkin ollut viime aikoina tasaantumaan päin.

Ministeriön mukaan uusia tartuntoja oli varmistunut edellisen vuorokauden aikana noin 45 000 kappaletta. Uusia koronakuolemia oli sen sijaan kirjattu edellisen 24 tunnin aikana noin 1 200.

Yhteensä tartuntoja on varmistettu maassa noin 1,8 miljoonaa ja kuolemia noin 70 400.

Brasiliaa enemmän koronatartuntoja ja koronaan liittyviä kuolemia on vain Yhdysvalloissa. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltain ja Ranskan digiverokiista jatkuu - USA julkisti uusia tullimaksuja 1,3 miljardin dollarin erälle ranskalaistuotteita

Yhdysvallat julkisti perjantaina paikallista aikaa uusia tullimaksuja ranskalaistuotteille. Uudet tullit kohdistuvat 1,3 miljardin dollarin eli noin 1,15 miljardin euron arvoiselle erälle ranskalaistuotteita.

Yhdysvallat kertoo kuitenkin toistaiseksi pidättäytyvänsä tullien perimisestä, jotta kiistan selvittämiseen tarjoutuisi aikaa.

Tullit ovat jatkumoa maiden väliselle digiverokiistalle, jonka vuoksi Yhdysvallat on suunnitellut tuontitulleja jo aiemminkin.

Ranska sääti viime vuonna veron, joka kohdistuu suuriin teknologiayhtiöihin. Yhdysvallat on sanonut veron kohdistuvan erityisesti yhdysvaltalaisiin yhtiöihin. (Lähde: AFP)

Trump lievensi luottomiehensä Roger Stonen tuomiota

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on lieventänyt luottomiehensä Roger Stonen saamaa tuomiota. Valkoinen talo julisti perjantaina paikallista aikaa tiedotteessa, että Stone on nyt vapaa mies.

Trumpin entinen neuvonantaja ja läheinen liittolainen Stone tuomittiin helmikuussa kolmen vuoden ja neljän kuukauden vankeuteen.

Stone sai tuomionsa valehtelemisesta Yhdysvaltojen edustajainhuoneen komitealle, joka selvitti Venäjän sekaantumista Yhdysvaltojen vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Politicon mukaan Stonen oli määrä ilmoittautua vankilaan ensi viikolla. (Lähde: AFP)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Tiede- ja kulttuuriministeri Saarikko vaatii kannanotossaan Suomeen toista koronatestausjärjestelmää

Koronakriisi nosti paikoittain noutokaljan arvostusta – Alkoholin ulosmyynnistä hyötyvät kuitenkin pääasiassa vain paikallispanimot

Sirpa ja Anneli muuttivat Espoosta pohjoiseen Keski-Suomeen – pankki sanoi kaksi kertaa ei, mutta nyt kaksikko pyörittää lämpöä ja raikkautta huokuvaa taidehotellia Pihtiputaalla

Yön uutiskooste: suolistosyövät yleistyvät, kymmeniä suomalaisia jää kateisiin vuosittain, Bayern murjoi Barcelonan Mestarien Liigassa

Verkkojätti Amazon on ollut koronakriisin voittaja, mutta tutkija näkee uhkia senkin ympärillä – "Miten käy, jos seuraava katastrofi tapahtuu internetissä?"

Ari Helmisen uutisanalyysi: Korona latistaa SDP:n, keskustan ja kokoomuksen kokousten tunnelman – ja hillitsee pitkien puukkojen yötä

Kymmeniä suomalaisia jää kateisiin vuosittain – poliisi kaipaa tietoja yhteensä yli 400 kadonneesta

Suolistosyövät yleistyvät – nuorimmat sairastuneet ovat alle nelikymppisiä

Eurojackpotin potti nousee 22 miljoonaan euroon

Jämsän Vilja Rockissa osattiin ottaa korona huomioon: paikalla olleiden mukaan festaria olisi vaikea hoitaa paremmin – katso kuvasarja!

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.