Yön uutiskooste: Kaksi poliisia haavoittui ampumisessa Porvoossa, Israel teki iskuja Syyriaan, opintolainan hyvityksiä maksetaan tänä vuonna 40 miljoonaa euroa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Kaksi poliisia haavoittunut ampumisessa Porvoossa

 

Kahta poliisia on ammuttu tehtävän yhteydessä Porvoossa, kertoo Itä-Uudenmaan poliisi. Poliisit ovat haavoittuneet ja saavat hoitoa.

Poliisi kertoi aamuyöllä, että tapahtumapaikka eristettiin tutkinnan johdosta.

Sosiaalisessa mediassa liikkuvien silminnäkijähavaintojen mukaan Eestinmäen kaupunginosassa Porvoon länsipuolella on nähty parisenkymmentä poliisin yksikköä ja poliisin karhuryhmä.

Ilta-Sanomien mukaan poliisi on sulkenut Porvoosta ulos meneviä teitä ja pysäyttää ja tarkistanut autoja.

Poliisi kertoo asiasta lisää sunnuntaina aamupäivällä.

 

 

Venäläismedia: Allegro-junan matkustajat eivät ehkä pääse hyötymään ilmaisesta e-viisumista

 

Venäjän kaavailema maksuton sähköinen viisumi ei ehkä kelpaa Allegro-junassa, kertoo venäläinen ABNews.

Venäjän liikenneministeriön valmistelemassa määräyksessä listataan raja-asemia, joilla sähköinen viisumi kelpaa. ABNewsin mukaan listalta puuttuu Viipurin asema ja Pietarissa sijaitseva Finljandski vokzal eli Suomen asema. Ne ovat Allegro-junan matkustajien maahantulopaikkoja.

Liikenneministeriön listan mukaan e-viisumi kelpaisi autoliikenteessä Vaalimaan, Nuijamaan ja Imatran vastaisilla raja-asemilla.

Meriliikenteessä sähköisellä viisumilla pääsisi maahan Pietarissa Morskoi vokzalin satamasta ja Passazhirski port -satamasta. Myös Pulkovon lentoasema Pietarissa hyväksyisi e-viisumin.

Suomen ulkoministeriö kertoi elokuun alussa, että ilmainen sähköinen viisumi Pietarin ja Leningradin alueelle olisi tulossa lokakuun alussa.

 

 

Opintolainahyvityksiä maksetaan tänä vuonna jopa 40 miljoonaa euroa ja määrä kasvaa vuosi vuodelta

 

Tänä vuonna opiskelijoille maksetaan opintolainahyvityksiä jopa 40 miljoonaa euroa, opetus- ja kulttuuriministeriöstä kerrotaan.

Määrä on suurempi kuin koskaan aiemmin, ja arvioiden mukaan kyse on vasta alkusoitosta. Asiantuntijoiden mukaan tänä vuonna saadaan ensimmäiset arviot siitä, mille tasolle hyvitysten määrä asettuu.

Opintolainahyvitys otettiin käyttöön syksyllä viisi vuotta sitten. Hyvitys on porkkana korkeakouluopintonsa määräajassa suorittavalle. Jos opiskelija ottaa tarpeeksi lainaa ja saa opinnot kasaan riittävän nopeasti, Kela maksaa osan hänen lainastaan.

 

 

Pojat soittavat palvelupuhelimeen aikuisen tuen kaipuussa

 

Moni poika tarvitsee vieraan aikuisen tukea kasvussaan ja mieltä askarruttavissa kysymyksissä, selviää Tampereen yliopiston ja Väestöliiton tuoreesta tutkimuksesta.

Tuen tarve on selvinnyt Väestöliiton Poikien Puhelimesta. Tutkimusaineistossa olivat mukana siihen vuosina 2010–2018 soitetut 9 500 puhelua. Jotkut pojat ja nuoret miehet soittavat puhelimeen vain jakaakseen päivittäistä arkeaan mutta osa myös vaikeiden kokemusten vuoksi.

Tutkimuksen mukaan nykyistä parempi ymmärrys pojista vaatisi sosiaalisten asenteiden muutosta yhteiskunnassa ja myös tukea vanhemmuudelle.

 

 

G7-kokous jatkuu Ranskassa, Brasilian metsäpalot keskeisenä asiana esillä

 

Ranskassa jatkuu tänään G7-maiden huippukokous. Kokouksen odotetaan muun muassa päättävän, mihin konkreettisiin painostustoimiin Brasiliaa kohtaan ryhdytään, jos maa ei saa metsäpalojaan hallintaan.

Kokouksen muita teemoja ovat taistelu eriarvoisuutta vastaan, kansainvälinen turvallisuustilanne ja ilmastonmuutos.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump viestittivät eilen löytäneensä jo yhteisymmärryksen monista keskeisistä asioista.

G7-maihin kuuluvat Yhdysvallat, Kanada, Britannia, Saksa, Ranska, Italia ja Japani. (Lähde: AFP)

 

 

Britannian Johnson vaatii Yhdysvaltoja poistamaan kaupan esteitä brittiyhtiöiltä

 

Britannian pääministeri Boris Johnson kehottaa Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia poistamaan kaupan esteitä brittiyhtiöiltä. Johnson sanoi toimittajille G7-huippukokouksessa, että Yhdysvaltain rajoitukset voivat vaarantaa maiden välisen kauppasopimuksen brexitin jälkeen.

Johnson nosti esille muun muassa brittiläiset lihapiirakat ja suihkukaapit, jotka eivät Yhdysvaltain sääntelyn takia ole amerikkalaiskuluttajien saatavilla.

Vapaakauppasopimusta Yhdysvaltojen kanssa on pidetty äärimmäisen tärkeänä Britannialle EU-eron jälkeen. Kauppakysymykset saattavat viilentää Johnsonin ja Trumpin lämpimiä välejä. (Lähde: AFP)

 

 

Israelin hävittäjät tekivät iskuja Syyriaan

 

Israel on tehnyt ilmaiskuja Syyriaan. Israelin armeija kertoi hävittäjiensä iskeneen kohteisiin Syyriassa estääkseen Iranin lennokkihyökkäyksen Israelin pohjoisosaan.

Syyria puolestaan kertoi ilmatorjuntansa ampuneen vihollisen kohteita pääkaupunki Damaskoksen yllä. Syyrian mukaan suurin osa iskuista on saatu torjuttua.

Israel on tehnyt säännöllisesti iskuja Syyriaan maassa vuonna 2011 alkaneen sodan aikana. Israelin mukaan iskut kohdistuvat Iranin ja shiiajärjestö Hizbollahin kohteisiin. (Lähde: AFP)

 

 

Lentopallonaiset hakevat avausvoittoa EM-kisoissa

 

Naisten lentopallomaajoukkue tähyää tänään avausvoittoonsa EM-turnauksen alkulohkossa Turkissa. Vastassa on Kreikka, ja ottelu alkaa Ankarassa kello 19.30.

Kreikka voitti eilen Ranskan kolmessa erässä. Suomella on kahdesta ottelusta koossa yksi piste, joka kertyi viiteen erään venyneestä ottelusta Turkkia vastaan.

Kreikan kaataminen auttaisi Suomea yltämään tavoitteeseensa eli jatkopaikkaan alkulohkosta. Kuuden joukkueen lohkosta neljä pääsee jatkoon.

 

 

Suomi lähtee takaa-ajajana maaottelun toiseen päivään

 

Suomen miehet ovat tappiolla 99–105 ja naiset 100,5–104,5 perinteisen Ruotsi–Suomi-yleisurheilumaaottelun ensimmäisen päivän jälkeen.

Tänään Suomi yrittää kiriä eroa umpeen keihäsmiesten Lassi Etelätalo, Oliver Helander ja Toni Kuusela johdolla. Naisten 100 metrin aitajuoksussa kolmoisvoittoa jahtaavat Annimari Korte, Reetta Hurske ja Nooralotta Neziri.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.