Yön uutiskooste: Kanariansaarten lentoliikenne palautumassa normaaliksi Teneriffaa lukuun ottamatta, Uutissuomalainen: Vanhustenhoidosta Valviralle tehdyt kantelut ja epäkohtailmoitukset lisääntyivät merkittävästi viime vuonna

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Wikileaks-Assangen luovutusoikeudenkäynti alkaa Britanniassa - Yhdysvalloissa Assangea uhkaa jopa 175 vuoden vankeus

Britanniassa alkaa tänään oikeudenkäynti siitä, luovutetaanko vuotosivusto Wikileaksin perustaja Julian Assange Yhdysvaltoihin. Yhdysvallat on nostanut Assangea vastaan joukon vakoilusyytteitä, joista maksimirangaistus on 175 vuotta vankeutta.

Syytteet liittyvät satoihintuhansiin salaisiksi määrättyihin Yhdysvaltojen asevoimien asiakirjoihin, jotka Wikileaks julkaisi vuonna 2010. Sananvapaus- ja ihmisoikeusryhmien mukaan Assangen luovutus Yhdysvaltoihin olisi vaarallinen ennakkotapaus, joka vaikeuttaisi tietovuotajien asemaa sekä uhkaisi lehdistönvapautta.

Oikeudenkäynnin on määrä kestää tämän viikon ja jatkua toukokuussa.

Kanariansaarten lentoliikenne palautumassa normaaliksi Teneriffaa lukuun ottamatta

Kanariansaarten lentoliikenne on palaamassa normaaliksi, kertoo Espanjan lentokenttiä operoiva Aena Twitterissä. Aenan mukaan kaikki lentokentät Teneriffan eteläistä kenttää lukuun ottamatta ovat toiminnassa.

Tviitissä ihmisiä kehotetaan tarkistamaan oman lennon tilanne lentoyhtiöltä.

Lauantaina Aena peruutti kaiken Gran Canarialle tulevan ja sieltä lähtevän lentoliikenteen sekä Teneriffalta lähtevät lennot. Sunnuntaina lentoliikenne oli jo palautumassa ennalleen, kunnes viranomaiset jälleen ilmoittivat lentokenttien sulkemisesta.

Aena kertoi maanantaina puolen yön jälkeen Suomen aikaa, että hiekkamyrsky on vaikuttanut yli 800 lentoon.

Lentoliikenteen palautumisesta uutisoi Suomessa aiemmin Yle.

Kiinassa terveet vieraspaikkakuntalaiset saavat lähteä koronaviruksen takia eristyksessä olevasta Wuhanista

Kiina antaa vieraspaikkakuntalaisten lähteä koronaviruksen takia eristyksissä olevasta Wuhanista, jos heillä ei ole tartuntaoireita ja jos he eivät ole olleet tekemisissä potilaiden kanssa, viranomaiset kertovat.

Wuhan on ollut eristyksissä tammikuun loppupuolelta. Tuolloin viranomaiset sulkivat kulkuyhteydet kaupunkiin eikä kaupungista päässyt pois. Toimien tarkoituksena on ollut saada koronaviruksen leviäminen hallintaan.

Viruksen uskotaan lähteneen liikkeelle Hubein maakunnassa sijaitsevasta Wuhanista. (Lähde: AFP)

Israel teki ilmaiskuja Damaskoksen lähellä ja Gazassa

Israel kertoo tehneensä ilmaiskuja Gazan kaistalla ja lähellä Syyrian pääkaupunkia Damaskosta.

Israelin armeijan kohteena oli Islamilainen Jihad -äärijärjestö, joka toimii palestiinalaisalueilla ja Syyriassa. Järjestön mukaan kaksi sen taistelijaa kuoli iskussa Syyriaan.

Järjestön on kerrottu ampuneen kymmeniä raketteja Gazasta aikaisemmin sunnuntaina.

Syyrian valtion uutistoimiston mukaan maan ilmapuolustusjärjestelmä ampui alas vihollisohjuksia. (Lähde: AFP)

MT: Enemmistö suomalaisista kannattaa kahden presidenttikauden rajoitusta, mutta yli neljäsosa haluaa Niinistön jatkoon poikkeuslailla

Yli neljäsosa suomalaisista kannattaa presidentti Sauli Niinistön toimikauden jatkamista poikkeuslailla vuoden 2024 jälkeen, ilmenee Maaseudun Tulevaisuuden kyselystä. Noin 60 prosenttia ei kannata ajatusta ja 15 prosenttia ei osaa sanoa.

Eniten ajatusta kannattavat suurista puolueista kokoomusta ja perussuomalaisia äänestäneet.

Kyselyn toteutti TNS Kantar Agri, ja siihen vastasi tässä kuussa vajaat 1 300 suomalaista. Virhemarginaali koko maan vastauksissa on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Uutissuomalainen: Vanhustenhoidosta Valviralle tehdyt kantelut ja epäkohtailmoitukset lisääntyivät merkittävästi viime vuonna

Vanhustenhoidosta tehtyjen kantelujen ja epäkohtailmoitusten määrä lähes nelinkertaistui Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastossa (Valvirassa) viime vuonna. Niitä tuli vireille viime vuonna 877, kun vuonna 2018 luku oli 236, kirjoittaa Uutissuomalainen.

Valvirassa on vanhustenhuollon valvontaan vain 3–4 henkilötyövuoden resurssi ja koko sosiaalihuollon valvonnassa reilu kymmenen työntekijää, kertoo ylijohtaja Markus Henriksson.

Patrik Laineen Winnipeg hävisi toisen ottelun peräkkäin

Patrik Laineen Winnipeg Jets kärsi jääkiekkoliiga NHL:ssä toisen peräkkäisen tappion. Buffalo Sabres oli kotijäällään Winnipegiä parempi maalein 2–1. Laine jäi ottelussa ilman tehomerkintöjä.

Ennen orastavaa tappioputkeaan Winnipeg oli voittanut kolme ottelua peräjälkeen.

Ruotsalaismaalivahti Jonas Johansson pelasi Buffalon maalilla ensimmäisen NHL-ottelunsa ja torjui 25 kertaa.

Winnipeg on länsilohkossa kahdeksantena ja Buffalo itälohkossa 12:ntena. Buffalolla on viidestä viimeisimmästä ottelusta tilillään neljä voittoa ja yksi tappio.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.