Yön uutiskooste: Katainen on toiseksi lobatuin EU-komissaari, robotit vievät tutkimuksen mukaan 20 miljoonaa työpaikkaa, Helsingissä näpistellään eniten

Saadaanko Kaikkoselle haastaja? Katri Kulmunin odotetaan kertovan tänään, lähteekö hän tavoittelemaan keskustan puheenjohtajuutta

 

Keskustan varapuheenjohtajan, elinkeinoministeri Katri Kulmuni odotetaan tänään kertovan, lähteekö hän mukaan puolueen puheenjohtajavaaliin. Kulmuni on ilmoittanut pitävänsä tiedotustilaisuuden kello kymmeneltä keskustan puoluetoimistolla Helsingissä. Tilaisuuden aihetta ei kuitenkaan ole tarkennettu.

Keskusta järjestää syyskuussa ylimääräisen puoluekokouksen, jossa valitaan puheenjohtaja väistyvän Juha Sipilän tilalle. Ehdokkuudestaan puheenjohtajaksi on jo ilmoittanut puolustusministeri Antti Kaikkonen.

 

 

Suomen EU-puheenjohtajuuskauden tavoitteet julkaistaan tänään

 

Pääministeri Antti Rinne (sd.) kertoo tänään keskiviikkona Suomen tavoitteista EU-puheenjohtajuuskaudelle. Rinne antaa ilmoituksen puheenjohtajuuskauden ohjelmasta kello 14 alkavassa eduskunnan täysistunnossa.

Ohjelma määrittelee asiat, joita Suomi vie eteenpäin kolmannella EU-puheenjohtajuuskaudellaan heinäkuun alusta vuoden loppuun.

Eduskuntaryhmien muodostama työryhmä esitti viime syksynä, että tulevan puheenjohtajuuskauden painopistealueet olisivat kansalaisten saaminen keskiöön, ilmastopolitiikan haltuun ottaminen ja Euroopan vahvistaminen.

 

 

HS: Katainen on toiseksi lobatuin EU-komissaari

 

Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen on Brysselin toiseksi lobatuin komissaari, kertoo Helsingin Sanomien selvitys. Katainen ja hänen esikuntansa ovat pitäneet viimeisen viiden vuoden aikana yli 1 500 tapaamista erilaisten edunvalvojien kanssa.

Yksi syy runsaaseen lobbaukseen on se, että kasvusta, työllisyydestä, investoinneista ja kilpailukyvystä vastaavana komissaarina Kataisen salkkuun liittyy paljon taloudellisia intressejä.

Kataista enemmän on lobattu vain virolaista Andrus Ansipia, joka vastaa digitaalisista markkinoista.

HS kävi selvitystä varten läpi 13 keskeisen komissaarin ja heidän esikuntiensa kalenterit komission koko toimikaudelta.

 

 

Helsingissä näpistellään selvästi eniten

 

Poliisi kirjasi viime vuonna lähes 46 000 rikosilmoitusta kaupoissa tehdyistä näpistelyistä.

Näpistelyistä epäiltyjä oli noin 35 000, joista selvästi suurin osa oli yli 21-vuotiaita. Poliisihallituksen mukaan suurin osa näpistyksistä tapahtuu pääkaupunkiseudulla.

Poliisi saa tiedon vain niistä näpistelyistä, jotka johtavat rikosilmoitukseen.

Kaupan ala on arvioinut, että näpistelyt aiheuttavat vuosittain noin 4,5 miljoonan euron vahingot, minkä lisäksi tulevat kamerajärjestelmiin ja hälytyslaitteisiin liittyvät kustannukset.

 

 

Kuorma-auton kuljettaja loukkaantui ajettuaan jyrkässä rinteessä ulos tieltä Utsjoella

 

Kuorma-auton kuljettaja loukkaantui ajettuaan jyrkässä rinteessä ulos tieltä Utsjoella, kertoo Lapin poliisilaitos. Poliisi tutkii asiaa törkeänä rattijuopumuksena ja kulkuneuvon kuljettamisena oikeudetta.

Poliisin mukaan kuorma-auto kaatui jyrkänteen pohjalle, ja suomalainen kuljettaja vietiin Kirkkoniemen sairaalaan Norjan puolelle.

Kuorma-auto vaurioitui onnettomuudessa käyttökelvottomaksi. Sen lastina oli maanporaustarvikkeita.

Onnettomuus tapahtui Nuorgamintiellä.

 

 

Tutkimus: Robotit vievät noin 20 miljoonaa työpaikkaa seuraavan vuosikymmenen aikana

 

Robottien ennustetaan vievän maailmanlaajuisesti noin 20 miljoonaa teollisuuden työpaikkaa seuraavan vuosikymmenen aikana, ilmenee tänään julkistettavasta tutkimuksesta.

Brittiläisen Oxford Economics -konsulttiyhtiön mukaan kehitys lisää talouden tuotantoa, mutta syventää samalla sosiaalista epätasa-arvoa.

Robotit ovat jo korvanneet miljoonia teollisuuden työpaikkoja ja ne yleistyvät myös palveluissa, joissa hyödynnetään esimerkiksi puheentunnistusta ja koneoppimista.

Tutkimuksen mukaan työpaikkoja häviää matalamman osaamisen alueilla kaksi kertaa enemmän kuin korkeamman osaamisen alueilla.

Tutkimuksen tekijät arvioivat, että robotisaatio lisää viime kädessä sekä tuottavuutta että talouskasvua ja luo suunnilleen yhtä paljon uusia työpaikkoja kuin tuhoaa vanhoja. (Lähde: AFP)

 

 

New York Times: Yhdysvaltalaisyritykset löysivät tavan kiertää Huawei-kieltoa

 

Useat yhdysvaltalaisyritykset jatkavat komponenttien myymistä kiinalaiselle teknologiajätti Huaweille presidentti Donald Trumpin asettamasta kiellosta huolimatta, kertoo New York Times lähdetietojensa pohjalta.

Lehden mukaan esimerkiksi puolijohdeteollisuuden isot yritykset Intel ja Micron ovat löytäneet keinon kiertää pakotteita myymällä Huaweille teknologiaa, jotka on valmistettu Yhdysvaltojen ulkopuolella. Tällöin tuotteita ei aina lueta amerikkalaisiksi, jolloin ne voivat olla pakotteiden ulkopuolella.

Yhdysvaltojen kauppaministeriö ei heti kommentoinut väitteitä.

Trumpin hallinto on kieltänyt yhdysvaltalaisia yrityksiä myymästä Huaweille amerikkalaista teknologiaa ilman erillistä hyväksyntää. Kieltoa on perusteltu turvallisuussyillä.

 

 

Mueller saapuu heinäkuussa kongressin kuultavaksi Venäjä-tutkinnastaan

 

Yhdysvalloissa Venäjä-tutkintaa johtanut erikoissyyttäjä Robert Mueller on suostunut kongressin kuultavaksi tutkintaansa liittyen. Muellerin on määrä todistaa kongressin edessä 17. heinäkuuta, kertoivat edustajainhuoneen oikeus- ja tiedusteluvaliokunnat tiistaina.

Edustajainhuoneen demokraatit ovat neuvotelleet viikkojen ajan saadakseen Muellerin vastaamaan tutkinnasta heränneisiin kysymyksiin.

 Mueller jätti auki kysymyksen siitä, syyllistyikö presidentti Donald Trump oikeuden estämiseen yrittäessään haitata tutkintaa. Sen sijaan Mueller ei löytänyt näyttöä siitä, että Trumpin vuoden 2016 presidentinvaalikampanja olisi syyllistynyt vehkeilyyn Venäjän kanssa. (Lähde: AFP)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Jyväskylän yliopiston professori Pekka Neittaanmäki pääsi maailmanlaajuiseen kärkikolmikkoon

Jalankulkija jäi Salossa ajoneuvon alle ja kuoli

Kolaritilanteessa uudet autot hälyttävät jo itse apua – ja tämä teknologia on nyt pakollista

Jyväskylän yliopistoon valittiin 2344 uutta opiskelijaa – nämä olivat suosituimmat alat

Poliisi etsii alaikäisen tytön törkeästä raiskauksesta epäiltyä Riihimäellä – tuntomerkkeinä parransänki, collegehousut ja leveät sormukset sormissa

Raportti: Maatalouden kasvihuonepäästöjä on mahdollista leikata lähes 30 prosenttia 15 vuodessa – "Nollaan ei päästä, vaikka mitä yritettäisiin"

Yli 52  000 opiskelijaa sai opiskelupaikan korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa – opiskelijat saavat tiedon valinnasta tällä viikolla

Keski-Suomen pelastuslaitos kiitti sankaria: Riitta Ikonen pelasti lapsen hengen Jyväskylän Mattilanniemessä

Kuluttaja-asiamiehelle uusia valvontakeinoja – voi määrä lainvastaisen sisällön poistettavaksi somesta

Valepoliisit huijanneet ikäihmisiltä pankkitunnuksia ja siirtäneet tileiltä suuriakin rahasummia, varoittaa Itä-Uudenmaan poliisi – huijaukset noudattavat pääsääntöisesti samaa kaavaa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.