Yön uutiskooste: Katalonian itsenäisyysvääntö heijastuu alueen talouteen, 15 kuollut Kalifornian maastopaloissa, tulva ruuhkauttaa pääkaupunkiseudun liikennettä...

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Yli 20 000 tyttöä laittomasti naimisiin vuoden jokaisena päivänä

Yli 20 000 tyttöä päätyy laittomasti naimisiin vuoden jokaisena päivänä, kertoo Pelastakaa Lapset -järjestö. Tämä merkitsee sitä, että maailmanlaajuisesti noin 7,5 miljoonaa tyttöä päätyy naimisiin vastoin kansallisia alaikärajoja, jotka on määritelty laeissa.

Lisäksi lähes 100 miljoonalla tytöllä ei ole lain suojaa estämään varhaista avioliittoa.

Luvut käyvät ilmi Pelastakaa Lapset ry:n ja Maailmanpankin tänään julkaistusta katsauksesta. Tänään vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää.

 

Helsingin läntisten sisääntuloväylien odotetaan ruuhkautuvan aamulla pahoin

Helsingin läntisten sisääntuloväylien odotetaan ruuhkautuvan aamulla pahoin. Liikennevirasto on varoittanut, että Turun moottoritie ennen Kehä III:a, Kehä III ja Turuntie eli tie 110 ruuhkautuvat aamulla, koska Espoonjoen tulva nousi Turun moottoritielle tiistai-iltana.

Tulva haittaa liikennettä molempiin suuntiin. Liikennevirasto tiedotti varhain keskiviikkona, että kumpaankin suuntaan on käytössä vain yksi ajokaista.

Moni Etelä-Suomen joista tulvii vuolaiden sateiden jälkeen.

 

Uutissuomalainen: Perheenyhdistämisen tulorajoihin saattaa tulla alueellisia eroja, asian selvittely alkuvaiheessa

Maahanmuuttopoliittisessa ohjelmassa aiotaan tarkastella perheenyhdistämisen tulorajoja alueellisesti, kertoo Uutissuomalainen. Sisäministeri Paula Risikon (kok.) mukaan ohjelmassa selvitetään, voisiko tuloraja olla muualla Suomessa pienempi kuin Helsingissä.

Maahanmuuttopoliittista ohjelmaa valmistellaan nyt syksyllä, ja sen on tarkoitus olla valmis vuoden 2018 alkupuolella. Risikon mukaan asian selvittely on vielä aivan alkuvaiheessa.

Tällä hetkellä kahden aikuisen ja kahden lapsen perheen nettotuloraja on 2 600 euroa. Esimerkiksi neljän lapsen yksinhuoltajan on puolestaan ansaittava 2 400 euroa kuussa, jotta hän voisi tuoda lapsensa Suomeen.

 

Ulkoministeriö: Vankeustuomion Turkissa saaneeseen suomalaistoimittajaan oltu yhteydessä

Ulkoministeriö on ollut yhteydessä Turkissa vankeustuomion saaneeseen suomalaistoimittajaan, kertoo ministeriön viestintäpäivystäjä Harri Kilpi STT:lle.

Toimittajan asia on Kilven mukaan ministeriön tiedossa ja Ankaran suurlähetystö hoitaa asiaa. Edustusto on ollut yhteydessä Turkin viranomaisiin.

Kilven mukaan ministeriö ei kommentoi yksityishenkilöiden tapauksia yksityiskohtaisesti.

Wall Street Journalille työskennellyt suomalais-turkkilainen toimittaja Ayla Albayrak sai kahden vuoden ja yhden kuukauden vankeustuomion Turkissa muun muassa terroristipropagandasta. Hän oli tuomion langettamisen aikaan New Yorkissa.

 

Kalifornian maastopaloissa kuollut ainakin 15 ihmistä

Yhdysvalloissa Kalifornian maastopaloissa on kuollut ainakin 15 ihmistä, kertovat viranomaiset. Kuolonuhrien määrän uskotaan edelleen nousevan.

Kovien tuulten lietsomat maastopalot ovat myös tuhonneet jo ainakin 2 000 rakennusta ja yli 46 000 hehtaaria maastoa. Washington Postin mukaan palot ovat pakottaneet arviolta 25 000 ihmisen jättämään kotinsa.

Osavaltiossa riehuu kaikkiaan 17 paloa, joita on sammuttamassa tuhansia palomiehiä. (Lähde: AFP)

 

Katalonian aluejohtaja allekirjoitti itsenäisyysjulistuksen, julistus pantiin kuitenkin jäihin

Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont ja hänen liittolaisensa ovat allekirjoittaneet Katalonian itsenäisyysjulistuksen, mutta julistus on pantu jäihin. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimistot AFP ja AP.

Katalonian aluehallinnon tiedottaja sanoo, että Katalonia haluaa jatkaa keskusteluita Espanjan kanssa.

Uutistoimisto AP:n mukaan allekirjoitusseremonia pidettiin muutama tunti sen jälkeen, kun Puigdemont piti puheensa, jossa hän sanoi olevansa valmis jatkamaan neuvotteluja Espanjan keskushallinnon kanssa. Hän sanoi puheessaan, että Katalonialla on oikeus itsenäisyyteen, mutta julistusta asiasta kuitenkin lykätään, jotta Espanjan hallituksen kanssa voitaisiin neuvotella.

 

Itsenäistymisvääntö heijastuu epävarmuutena Katalonian talouteen

Espanjan Katalonian itsenäistymispyrkimykset ovat saaneet sijoittajat empiviksi ja ihmiset huolestumaan pankkisäästöjensä kohtalosta.

Epävarmuus heijastuu Kataloniassa toimivien pienyritysten toimintaan. Potentiaalisten asiakkaiden empiminen näkyy muun muassa rahoitusneuvonta- ja kiinteistönvälitysaloilla liiketoimien hidastumisena.

Katalonialaispankkien asiakkaat taas ovat huolestuneet säästöistään pankkien siirrettyä päämajojaan Madridiin. Muuttoilmoituksen ovat tehneet Espanjan kolmanneksi suurin pankki CaixaBank sekä Sabadell-pankki. (Lähde: AFP)

 

Obamat Weinsteinia koskevista syytöksistä: Kuvottavaa

Yhdysvalloissa myös maan entinen presidentti Barack Obama ja hänen vaimonsa Michelle Obama ovat ottaneet kantaa elokuvatuottaja Harvey Weinsteinia koskeviin syytöksiin. Obamat sanoivat tiistaina julkaistussa tiedotteessa, että Weinsteinin raportoitu käytös kuvottaa heitä.

Asiaan otti tiistaina CNN:n mukaan kantaa myös demokraattien presidenttiehdokkaana viime vaaleissa ollut Hillary Clinton, jonka mukaan Weinsteinin raportoitua käytöstä ei voida sallia.

Yhtenä Hollywoodin vaikutusvaltaisimmista tuottajista pidettyä Weinsteinia koskeva seksiskandaali syveni tiistaina, kun New Yorker -lehti uutisoi kolmen naisen syyttävän Weinsteinia raiskauksesta.

 

Trump keskusteli turvallisuusneuvonantajiensa kanssa Pohjois-Korean uhittelusta

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on keskustellut turvallisuusneuvonantajiensa kanssa vaihtoehdoista, joilla voidaan vastata Pohjois-Korean viimeisimpiin ohjuskokeisiin, Valkoisesta talosta kerrotaan.

Tiedotteen mukaan puolustusministeri James Mattisin ja kenraali Joseph Dunfordin kanssa käydyissä keskusteluissa keskityttiin siihen, miten Pohjois-Korean uhitteluun voidaan vastata ja miten Pohjois-Koreaa voidaan estää uhkailemasta Yhdysvaltoja ja sen liittolaisia ydinaseilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Onnettomuustutkintakeskus selvittää parhaillaan, onko sillä syytä tutkia Palokan tulipaloa – "Nyt selvitetään, kuinka paljon palo on uhannut asukkaita"

Palokan tulipaloalue eristetty, asukkaat pääsevät hakemaan tavaroita kodeistaan

Näin senioritalon palo- ja pelastustyöt etenivät Jyväskylässä: Vuodepotilaiden evakuointi haasteellista, sammutusvesi vedettiin Tuomiojärvestä

Jaso odottaa viranomaistietoja Palokan palosta, talojen jatkosuunnitelmista ei vielä tietoa – seniorikorttelissa asuu kaikkiaan 200 asukasta, joista vanhimmat ovat yli 90-vuotiaita

Palokan senioritalon palo sammutettu: 168 asukasta evakuoitiin – talo paloi suurelta osin asuinkelvottomaksi ja tuli levisi myös naapuritaloon

Yön uutiskooste: Jyväskylän senioritalon palo sammutettu, Ilmatieteen laitokselta rankkasade - ja tuulivaroituksia, kotimaan lomakohteita loppuunmyyty

Juha Honkosen uutisanalyysi: Koronan toinen aalto tulee, olemmeko valmiit?

Larvanto oli mielisairaalassa, joi itsensä kuolleeksi ja käynnistettiin kaapeleilla, mutta juominen jatkui – vasta Jyväskylän AVOT-ryhmä tuki raitistumiseen

Yli 3 000 päihde- ja mielenterveyspotilaan hoito siirtyi sairaanhoitopiiriltä kaupungille Jyväskylässä: Potilailla hätä palveluiden jatkuvuudesta kaupungin taloustilanteessa

Uhrit ovat rohkaistuneet – seksuaalirikoksista tehtiin viime vuonna kolmannes enemmän rikosilmoituksia kuin vuonna 2017

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.