Yön uutiskooste: Kolmannes suomalaisista luottaa Rinteen hallitukseen, eläkkeiden korotuksista tänään lisätietoa, suomalaiset haluavat talouden oppiaineeksi peruskouluun

Kolmannes suomalaisista luottaa Rinteen hallitukseen

Reilu kolmannes suomalaisista luottaa Antti Rinteen (sd.) hallituksen kykyyn hoitaa maan asioita. Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksessa 35 prosenttia vastanneista arvioi hallituksen kyvyt erittäin tai melko hyviksi. Noin neljännes suhtautui asiaan neutraalisti ja suunnilleen yhtä moni epäili hallituksen kyvykkyyttä.

Luottamus Rinteen hallitukseen on sen alkumetreillä 6–8 prosenttiyksikköä heikompi kuin Juha Sipilän (kesk.) hallitukseen sen aloittaessa vuonna 2015.

Hallitukseen luotetaan kuitenkin enemmän kuin oppositioon, jonka kyvykkyyteen hoitaa Suomen asioita uskoi 28 prosenttia vastanneista.

 

Eläkkeiden korotuksista lisää tietoa luvassa tänään

Hallituksen lupailemista pienimpien eläkkeiden korotuksista on luvassa lisää tietoa tänään. Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) kertoi aiemmin tällä viikolla, että eläkekorotuksista on tulossa julkistus keskiviikkona.

Hallitusohjelmassa on osoitettu 183 miljoonaa euroa pienimpien eläkkeiden korottamiseen, mikä riittäisi hallituksen arvion mukaan noin 50 euron nettomääräiseen kuukausikorotukseen noin 1 000 euron eläkkeisiin asti.

Julkisuudessa on kuitenkin epäilty, riittäkö hallituksen kaavailema summa oikeasti korotusten toteuttamiseen halutulla tavalla.

 

Rinne ja Merkel tapaavat tänään Berliinissä

Minkälaisia toiveita Saksalla on, kun Suomi luotsaa Euroopan unionia lähikuukaudet? Pääministeri Antti Rinne (sd.) kuulee sen tänään, kun tapaa liittokansleri Angela Merkelin Berliinissä.

Merkel ja Rinne pitävät keskusteluidensa jälkeen myös yhteisen tiedotustilaisuuden.

Etukäteen on kerrottu, että tapaamisessa käsitellään ajankohtaisia EU-asioita, jotka ovat myös Suomen puheenjohtajakauden asialistalla.

Näin esillä ovat neuvottelut tulevien vuosien rahoituskehyksestä, oikeusvaltiohuolista, EU:n laajentumisesta ja ilmastosta.

 

Kysely: Suomalaiset haluavat talouden oppiaineeksi peruskouluun

Suomalaisista 80 prosenttia on sitä mieltä, että talouden tulisi olla kaikille pakollinen oppiaine peruskoulussa, selviää Pörssisäätiön teettämästä kyselystä.

Talousopetuksen lisäämisen vastapainoksi puolet vastaajista vähentäisi uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetusta. Joka neljäs vähentäisi ruotsin ja lähes joka viides kuvataiteen opetusta.

Kyselyn toteutti toukokuun aikana Tietoykkönen Oy, ja siihen vastasi 1 000 suomalaista. Vastaajat edustivat suomalaista väestöä valtakunnallisesti iän, sukupuolen sekä asuinpaikan mukaan.

 

Mies pelastettiin traktorin alta ojasta Suomussalmella, ehti olla puristuksissa pari tuntia

Suomussalmella Kainuussa pelastettiin puolenyön aikaan mies ojasta puristuksista traktorin alta. Mies oli jäänyt kädestään puristuksiin ja osittain veden varaan, kun traktori kaatui ojaan Kurkikyläntiellä.

Mies ehti olla pari tuntia ojassa ennen kuin naapurit tulivat paikalle ja soittivat hätänumeroon. Naapurit saivat miehen pois traktorin alta ennen pelastuslaitoksen saapumista, mutta hän oli jo hyvin kylmettynyt. Mies toimitettiin jatkohoitoon.

Päivystävän palomestarin mukaan mies oli mahdollisesti peruuttanut liian lähelle ojanpenkkaa. Traktori oli mennyt ylösalaisin ojaan, jossa oli melko runsaasti vettä.

 

Johnson ja Hunt ottivat yhteen Britannian pääministeriehdokkaiden väittelyssä

Britannian pääministerin tehtävää tavoitteleva Jeremy Hunt pyrki haastamaan pääministerikisan ennakkosuosikkia Boris Johnsonia, kun miehet ottivat yhteen tv-väittelyssä. Johnson ja Hunt väänsivät etenkin brexitistä sekä suhteesta Yhdysvaltoihin.

Hunt kritisoi Johnsonia siitä, ettei tämä luvannut erota pääministerin tehtävästä, jos ei saa brexitiä toteutettua lokakuun loppuun mennessä. Johnson puolestaan piikitteli Huntia takinkäännöstä, sillä tämä oli aikanaan EU:ssa pysymisen kannalla.

Konservatiivipuolueen puheenjohtaja ja sitä kautta Britannian seuraava pääministeri valitaan konservatiivien jäsenäänestyksellä. Voittaja julkistetaan 23. heinäkuuta.

 

Ex-hävittäjälentäjä yrittää kammeta republikaani Mitch McConnellin senaatista

Yhdysvaltain senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnell on saamassa korkean profiilin haastajan ensi vuoden vaaleissa, kertovat CNN ja Washington Post. Entinen merijalkaväen hävittäjälentäjä Amy McGrath ilmoitti tiistaina hakevansa demokraattipuolueen ehdokkuutta Kentuckyn senaattoriksi.

Demokraatit ovat erittäin kiinnostuneita republikaani McConnellin kampeamisesta pois senaatista, sillä hän on tukkinut jo vuosien ajan demokraattien mahdollisuudet saada lainsäädäntöä hyväksytyksi.

77-vuotias McConnell on istunut senaatissa vuodesta 1985 ja hakee ensi vuonna seitsemättä virkakauttaan.

McGrath pyrki viime vuoden vaaleissa edustajainhuoneeseen, mutta hävisi niukasti istuvalle republikaaniehdokkaalle.

 

Vetoomustuomioistuin: Trump ei voi estää eri mieltä olevia seuraamasta Twitter-tiliään

Yhdysvalloissa vetoomustuomioistuin katsoo presidentti Donald Trumpin rikkoneen perustuslakia, kun hän on estänyt politiikkansa kritisoijia seuraamasta Twitter-tiliään.

Presidentin asianajajat ovat perustelleet oikeutta blokkaamiseen muun muassa sillä, että kyseessä on Trumpin yksityinen Twitter-tili. Vetoomustuomioistuimen mukaan presidentti on kuitenkin tehnyt tilistään julkisen keskustelufoorumin, ja hän käyttää sitä hallintonsa asioiden ajamiseen. Siksi presidentti ei voi estää osaa amerikkalaisista seuraamasta tiliä ja kommentoimasta tilillä julkaistuja kirjoituksia.

Presidenttiä asiassa edustanut oikeusministeriö luonnehtii päätöstä pettymykseksi ja pohtii jatkotoimia. Päätöksestä on mahdollista valittaa korkeimpaan oikeuteen. (Lähde: AFP)

 

Trumpin parjaama keskuspankin johtaja kertomassa talouden tilasta kongressissa

Yhdysvaltain keskuspankin Fedin pääjohtaja Jerome Powell kertoo tänään kongressin raha-asiainvaliokunnassa maan talous- ja rahapolitiikasta.

Kesäkuussa Fed ilmoitti pitävänsä ohjauskoron ennallaan 2,25–2,5 prosentin vaihteluvälissä. Fedin mukaan ohjauskoron laskeminen voi kuitenkin olla mahdollista lähitulevaisuudessa.

Presidentti Donald Trump on useaan otteeseen vaatinut keskuspankkia laskemaan ohjauskorkoa ja uhannut siirtää Powellin pois pestistään. (Lähde: AFP)

 

Suomen kuvataiteen päivän kunniaksi tarjolla ilmaisia maalaustapahtumia

Tänään vietetään Suomen kuvataiteen päivää ja taidemaalari Helene Schjerfbeckin (1862–1946) syntymäpäivää. Sisäministeriö on suositellut liputusta koko maahan päivän kunniaksi.

Päivää juhlistetaan Suurella maalaustapahtumalla. Maksuttomien tapahtumien tarkoitus on houkutella ihmisiä kuvataiteen pariin ja maalaamaan eri puolilla Suomea.

Viime kesänä tapahtumia oli lähes 140. Suurta maalaustapahtumaa organisoi Suomen Akvarellitaiteen yhdistys. Lisäksi tapahtumaan on kutsuttu valtakunnallisesti muun muassa taideseuroja ja kuntia.

 

Suomi varmisti paikan 10 parhaan joukossa universiadien koripallossa

Suomi on varmistanut paikkansa Napolin kesäuniversiadien miesten koripalloturnauksen kymmenen parhaan joukossa. Suomen haastajamaajoukkue voitti tiistaina Tshekin 74–57.

Tshekki oli ensimmäisellä puoliajalla niskan päällä ja johti tauolla 33–30. Toisella puoliskolla Suomi meni kuitenkin menojaan.

Suomen paras pistemies oli 19 pistettä heittänyt Edon Maxhuni.

Suomen turnaus päättyy torstaina, jolloin vastassa on Kroatia ottelussa yhdeksännestä sijasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.