Yön uutiskooste: Kolme loukkaantui ulosajossa Vantaan Korsossa, WHO: yhdeksän kymmenestä ihmisestä hengittää vaarallisen saastunutta ilmaa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Syyttäjä ratkaisee tänään, saako poliisijohto syytteet Helsingin poliisin tietolähdetoiminnasta

Valtakunnansyyttäjä ratkaisee tänään, nostetaanko Helsingin poliisin tietolähdetoiminnasta syytteitä poliisijohdolle.

Virkavelvollisuuden rikkomisesta epäillään muun muassa entistä poliisiylijohtaja Mikko Paateroa, entistä Helsingin poliisikomentajaa Jukka Riikosta ja Helsingin poliisilaitoksen nykyistä poliisipäällikköä Lasse Aapiota. Aapio toimi aiemmin apulaispoliisipäällikkönä.

Itä-Uudenmaan syyttäjänviraston tekemän esitutkinnan perusteella on syytä epäillä, että Helsingin poliisissa laiminlyötiin vuosien 2008–2013 aikana tietolähteiden rekisteröinti poliisin henkilörekisteriin.

Kaikki epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

Hallitustrio kokoontuu pelisääntökeskusteluun

Hallituspuolueiden puheenjohtajat kokoontuvat keskustelemaan keskinäisestä luottamuksesta ja pelisäännöistä.

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho vaati trioa koolle viime viikolla sen jälkeen kun kansanedustaja Kaj Turunen oli loikannut sinisistä kokoomukseen.

Terho paheksui eritoten sitä, että Turusen loikkaa valmisteltiin viime hetkeen asti sinisten selän takana. Hän sanoi hallituksen ajautuneen tapahtumien vuoksi luottamuskriisiin.

Maataloustuet ja aluerahat joutumassa leikkuriin - EU-komissio kertoo budjettisuunnitelmista

Maanviljelijät, yliopistot ja alueellisia hankkeita pyörittävät järjestöt jännittävät esitystä EU:n tulevien vuosien budjetista.

Budjettivarat pienenevät Britannian lähdön takia, ja EU-komissiolta odotetaan tänään esitystä siitä, miten aukko katetaan.

Komissiosta on jo ennakoitu, että leikkuriin joutuisivat budjetin ehdottomasti isoimmat menoluokat eli maatalous ja aluerahat, joihin on kaavailtu kuuden prosentin leikkausta.

Komissio ei tyhjennä koko pajatsoa tänään, vaan maatalous- ja aluerahoista odotetaan lisää tietoa loppukuusta.

Suomen jokivesissä virtaa mereen arkisia muovijätteitä

Jokivesien mukana kulkee suuri osa maailman meriin päätyvästä muoviroskasta. Eniten meriä saastuttavat joet löytyvät Aasiasta ja Afrikasta, mutta myös Suomessa asutuksen läpi virtaavat joet kuljettavat muoviroskaa kohti Itämerta.

Tyypillisiä joista löytyviä muoveja ovat kevyet ja kelluvat jätteet kuten ruokakääreet ja juomapakkaukset, siis tavallisten ihmisten arkiset tuotteet, kertoo Suomen ympäristökeskus. Sen tutkijat tarkastelivat viime kesänä Turun läpi virtaavassa Aurajoessa kulkevaa roskaa. Tänä keväänä huhtikuussa roskien kulkeutumista tutkittiin Vantaanjoella.

Aurajoessa yleisin roska oli tupakantumppi, Vantaanjoessa puolestaan erikokoiset styroksihiput.

Kolme loukkaantui ulosajossa Vantaan Korsossa - puristuksiin jääneitä irrotettiin yli puoli tuntia

Kolme ihmistä loukkaantui henkilöauton ulosajossa Vantaan Korsossa varhain keskiviikkona.

Pelastuslaitoksen mukaan auton kuljettaja ajoi kahden tien risteyksessä yli risteysalueen ja törmäsi työmaalla olevaan kaivinkoneeseen. Osa autossa olleista jäi puristuksiin ja kesti reilu puoli tuntia, ennen kuin pelastuslaitos sai heidät irrotettua.

Kolme autossa ollutta vietiin sairaalaan.

Onnettomuus tapahtui Korsontien ja Kotkansiiven risteyksessä noin puoli viideltä aamulla.

Maailman sotilasmenot kääntyivät jälleen nousuun Aasian maiden siivittäminä

Maailman yhteenlasketut sotilasmenot kääntyivät viime vuonna jälleen nousuun Aasian maiden siivittäminä, käy ilmi rauhantutkimusinstituutti Siprin selvityksestä.

Maailman maat käyttivät sotilasmenoihin viime vuonna 1 739 miljardia dollaria eli noin 1 436 miljardia euroa, mikä oli noin 1,1 prosenttia enemmän kuin toissa vuonna.

Kiinan sotilasmenot kasvoivat viime vuonna 5,6 prosenttia 228 miljardiin dollariin. Kiina käyttää Yhdysvaltain jälkeen maailman toiseksi eniten rahaa sotilasmenoihin.

Yhdysvaltain sotilasmenot pysyivät viime vuonna vuoden 2016 tasolla noin 610 miljardissa dollarissa.

WHO: Yhdeksän kymmenestä ihmisestä hengittää vaarallisen saastunutta ilmaa

Maapallon asukkaista yhdeksän kymmenestä hengittää vaarallisen saastunutta ilmaa, sanoo Maailman terveysjärjestö WHO.

Ilmansaasteet aiheuttavat järjestön mukaan vuosittain noin seitsemän miljoonan ihmisen kuoleman. Ongelma on suurin köyhissä ja keskituloisissa maissa Afrikassa ja Aasiassa. Yli 90 prosenttia ilmansaasteiden pienhiukkasista johtuvista kuolemista tapahtuu WHO:n mukaan näissä maissa.

Ilmansaasteet aiheuttavat muun muassa keuhkosyöpää, sydänsairauksia, infarkteja ja hengityselimistön infektioita kuten keuhkokuumetta. (Lähde: AFP)

Hyväksikäytöstä syytetty katolisen kirkon kardinaali joutunee kahteen oikeudenkäyntiin Australiassa

Katolisen kirkon korkea-arvoinen kardinaali George Pell joutunee kahteen erilliseen oikeudenkäyntiin Australiassa, kertoo maan yleisradio ABC.

Pellin puolustusasianajajat ja syyttäjät totesivat keskiviikkona olevansa yhtä mieltä siitä, että kardinaalin syytteet on parasta käsitellä kahdessa oikeudenkäynnissä.

Molemmat oikeudenkäynnit koskevat syytteitä seksuaalisesta hyväksikäytöstä, mutta tapahtumien välillä on 20 vuotta. Molempien oikeudenkäyntien odotetaan kestävän noin viisi viikkoa.

Pelliä syytetään hyväksikäytöstä 1990-luvulla, jolloin hän toimi Melbournen arkkipiispana sekä 1970-luvulla, jolloin hän oli nuori pappi Victorian osavaltiossa.

Pell on Vatikaanin talouspäällikkö, mutta on jäänyt vapaalle virastaan.

Apple myi alkuvuonna 52,2 miljoonaa iPhonea - yhtiön tulos kasvoi 25 prosenttia

Teknologiayhtiö Applen liikevaihto kasvoi tammi–maaliskuussa 16 prosenttia nousten 61,1 miljardiin dollariin, ilmenee yhtiön osavuosikatsauksesta. Osakekohtainen tulos kasvoi vuoden takaiseen verrattuna 30 prosentilla ollen 2,73 dollaria.