Yön uutiskooste: Koululaisten kevätlukukausi päättyy, Lapissa odotetaan runsasta hyttyskesää, Valkoinen talo suljettiin mielenosoitusten vuoksi

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Poikkeuksellisen koulukevään päättäjäisiä vietetään minimalistisesti

Peruskoulujen ja toisen asteen oppilaitosten lukukaudet päättyvät tänään. Poikkeusolojen kevään kruunaa todistustenjako ja esimerkiksi mahdollinen Suvivirren veisaus luokkahuoneissa.

Kokoontumisrajoituksista johtuen oppilaitoksissa ei järjestetä suuria kevätjuhlia tai lakkiaisia. Todistus voidaan myös postittaa, jollei sitä pääse koululta hakemaan.

Koulujen päätöspäivä kerää usein runsaasti nuoria kaupungille juhlimaan. Poliisi valvoo tänäkin vuonna tehostetusti nuorten alkoholinkäyttöä ja on etukäteen toivonut, ettei suuria joukkokokoontumisia järjestettäisi virustilanteen vuoksi.

Lapissa odotetaan runsasta hyttyskesää, kausi alkaa ennen juhannusta

Tämän kesän hyttyset ovat kuoriutuneet Etelä-Suomessa. Lapissa puolestaan sääskikesä alkaa ennen juhannusta, arvioi sääskitohtori Jukka Salmela STT:lle.

Lapissa saattaa olla odotettavissa runsaasti hyttysiä. Tätä ennakoi Salmelan mukaan menneen talven paksu lumikerros, joka turvaa lammikoissa kehittyviä hyttysen toukkia kuivumiselta.

Muutoin Salmela on varovainen tulevan kesän sääskien määrän ennustamisessa eri puolilla maata.

Eri hyttyslajeja elää Suomessa yli 30, joista puolet enemmän etelässä kuin Pohjois-Suomessa. Lähes kaikki etsivät veriateriaansa ihmisen iholta – vain muutama on kiinnostunut ainoastaan linnuista tai sammakoista.

Velkaantuneet panttaavat entistä harvemmin omaisuuttaan

Velkaantuneet suomalaiset käyttävät entistä harvemmin panttilainaamojen palveluja. Panttilainaamoissa asiointi oli tavallisempaa ennen pikavippejä, velkaantuneita auttavasta Takuusäätiöstä kerrotaan.

Sama vahvistetaan Helsingin talous- ja velkaneuvonnasta. Talous- ja velkaneuvonnan asiakkaiden keskuudessa panttilainaamot eivät näyttäydy enää oikeastaan ollenkaan.

Panttausalan yrityksistä puolestaan kerrotaan STT:lle, että panttilainaamoilla on edelleen oma uskollinen asiakaskuntansa.

Yhdysvallat kumoaa Hongkongin erityisaseman ja poistaa kauppaetuja

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti perjantaina, että Yhdysvallat kumoaa lähes kaikki Hongkongin erityisedut. New York Timesin mukaan kumottavien asioiden listalla on muun muassa kauppaetuja sekä luovutussopimus.

Lehti kertoo Trumpin sanoneen, että toimien tarkoitus on kumota Hongkongin suosiminen muusta Kiinasta erillisenä tulli- ja matka-alueena.

Kiina äänesti aiemmin viikolla Hongkongin uudesta turvallisuuslaista. Yhdysvallat katsoo, että läpi mennyt laki tuhoaa Hongkongin aseman itsehallintoalueena.

Minneapolisiin ulkonaliikkumiskielto yöksi mielenosoitusten vuoksi

Yhdysvalloissa Minneapolisin pormestari on määrännyt kaupunkiin ulkonaliikkumiskiellon perjantai-illasta seuraavaan aamuun paikallista aikaa.

Kaupungin kaduilla saavat liikkua poliisit, pelastus- ja lääkintähenkilökunta sekä kansalliskaarti.

Minneapolisin ja St. Paulin metropolialueella on osoitettu mieltä sen jälkeen, kun poliisien kiinni ottama, aseeton musta mies kuoli maanantaina. Kiinnioton aikana poliisi painoi 46-vuotiasta miestä polvella niskasta.

Mielenosoitukset yltyivät aiemmin viikolla väkivaltaisiksi. (Lähde: AFP)

Valkoinen talo suljettiin laajojen mielenosoitusten takia

Yhdysvalloissa Valkoinen talo suljettiin lyhyesti laajojen mielenosoitusten takia, kertoo muun muassa uutiskanava CNN.

Ympäri maata on osoitettu mieltä sen jälkeen, kun poliisien kiinni ottama mustaihoinen, aseistamaton George Floyd kuoli maanantaina poliisin kovien otteiden jälkeen Minneapolisissa. Mieltä on osoitettu myös Yhdysvaltojen pääkaupungissa Washingtonissa.

CNN:n mukaan Valkoisen talon lehdistölle osoitetun alueen ovet lukittiin, ja salainen palvelu vartioi, että kukaan ei pääse Valkoisen talon alueelle.

Mielenosoitusten siirryttyä pois Valkoisen talon läheisyydestä sisäänkäynnit avattiin, media kertoo.

Valkoisessa talossa sijaitsevat maan presidentin kanslia ja virka-asunto.

Saksa ja Euroopan komissio sopuun Lufthansan miljardien pelastuspaketista

Saksa ja Euroopan komissio ovat päässeet sopuun massiivisesta lentoyhtiö Lufthansalle suunnatusta tukipaketista. Saksan on määrä avustaa koronaviruspandemian kurittamaa lentoyhtiötä yhdeksän miljardin euron pelastuspaketilla.

Vastineeksi Saksan on määrä saada 20–25 prosentin omistusosuus yhtiöstä. Se tekisi valtiosta lentoyhtiö suurimman yksittäisen omistajan.

Euroopan komissio puolestaan on vaatinut, että Lufthansa luopuu joistakin arvokkaista lentosloteistaan Frankfurtin ja Münchenin kentillä. Lentoyhtiö vahvisti lausunnossaan, että se hyväksyy ehdot ja luopuu pelastuspaketin vastineeksi maksimissaan 24 slotista, jotka voidaan antaa muille lentoyhtiöille. (Lähde: AFP)

Sääolojen vesittämälle miehitetylle SpaceX-avaruuslennolle haetaan revanssia

Yhdysvallat pyrkii jälleen tänään lähettämään kaksi astronauttiaan maata kiertävälle kansainväliselle ISS-avaruusasemalle. Keskiviikkona huono sää esti raketin laukaisun.

Astronautteja ei enää kuljeta avaruushallinto Nasan kalusto vaan SpaceX-yhtiön kalusto. Toteutuessaan miehitetty lento olisi ensimmäinen yksityisen yrityksen toteuttama ja Yhdysvalloillekin ensimmäinen sitten vuoden 2011.

SpaceX:n raketti on määrä lähettää matkaan Floridassa sijaitsevasta Kennedyn avaruuskeskuksesta samalta laukaisupaikalta, jolta ihmiskunnan ensimmäinen miehitetty kuulento Apollo 11 laukaistiin vuonna 1969.

Laukaisua yritetään hieman iltakymmenen jälkeen Suomen aikaa.

Leverkusenille kaivattu voitto Havertzin maalilla

Saksan jalkapallon Bundesliigassa Lukas Hradeckyn Leverkusen otti tärkeän 1–0-voiton Freiburgista. Kai Havertz vei vierasjoukkueen johtoon ottelun 54. minuutilla. Läheltä maalia taiteiltu laukaus jätti Freiburgin maalivahdin Alexander Schwolowin aseettomaksi.

Kohti sarjataulukon kärkeä pyrkivä Leverkusen nousi voiton myötä kolmossijalle.

Suomalaisvahti Hradecky pelasi Leverkusenin maalilla täyden ajan. (Lähde: AFP)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Keski-Suomessa raportoitiin sunnuntaina yksi uusi koronavirustartunta

Jyväskyläläisperheen kaksi lasta altistui koronalle Mannisenmäen päiväkodissa – äiti toivoo, että syyllistämisen sijaan muistettaisi riskit: "Eilen käytiin testissä ja nyt odotellaan"

Koronan vahvistama pyöräilybuumi näkyi kesäkuussa myyntipiikkinä – suuria poistomyyntejä ei välttämättä syksyllä nähdä

Sotilaspoliisi jatkaa Palokan senioritalon jälkivartiointia – uudelleen syttymisen mahdollisuutta ei ole vielä täysin poissuljettu

SPR järjesti ruokaa, vaatteita ja hygieniatarvikkeita Palokan tulipalosta evakuoiduille heti lauantaina – näin sinä voit auttaa

Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia

Sunnuntain jumalanpalvelus lähettiin suorana Tikkakosken kirkosta – katso tallenne

Ensimmäinen ampiaisenpisto ei ole koskaan vaarallinen, mutta moni ei tiedä, onko vakavasti allerginen pistoille

Yksi ihminen kuoli henkilöauton ja säiliörekan törmäyksessä Lumijoella

Yön uutiskooste: Jyväskylän Palokan senioritalopalon tutkinta alkaa, presidentti Niinistö aikoo jatkossakin ottaa kantaa myös toimivaltansa ulkopuolisiin asioihin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.