Yön uutiskooste: Kuntavaalit ratkeavat tänään

Vaalin lopullinen tulos selviää vasta puoliltaöin, jopa maanantain puolella.

Tänään ratkeaa, ketkä päättävät kuntien asioista

 

Kuntavaalien varsinainen äänestyspäivä on tänään. Vaalihuoneistot avautuvat kello yhdeksän ja sulkeutuvat kello 20.

Ennakkoäänten tulokset julkistetaan heti vaalihuoneistojen sulkeutumisen jälkeen.

Vaalin lopullinen tulos selviää vasta puoliltaöin, jopa maanantain puolella. Pienten kuntien ääntenlasku sujuu ripeästi. Sen sijaan suurten kaupunkien ehdokkaat saavat jännittää läpimenoaan pidempään.

 

 

Alavudella palo isossa sikalassa - satoja sikoja kuollut

 

Etelä-Pohjanmaalla Alavudella isossa sikalassa syttynyt suuri tulipalo on saatu rajattua. Pelastuspäällikön viimeisimmän arvion mukaan sikalassa oli kaikkiaan 1 300 sikaa, joista satoja on menetetty. Lopullista arviota kuolleiden sikojen määrästä ei vielä ole mahdollista tehdä.

Pelastuspäällikön mukaan sikala on noin sata metriä pitkä. Arviolta yksi kolmasosa hallista on tuhoutunut. Esimerkiksi emakkosikalapuoli tuhoutui pelastuspäällikön mukaan palossa kokonaan.

Pelastuslaitos pyrkii pitämään savun poissa lopusta sikalasta savutuuletuksen avulla.

Pelastuspäällikön mukaan sammutustöissä menee pitkään.

 

 

Turussa Aurajoesta nostettiin nainen ja apuun mennyt mies

 

Turussa Aurajoesta on pelastettu kaksi hypotermista ihmistä, kertoo pelastuslaitos. Päivystävän palomestarin mukaan nuori nainen oli joutunut veden varaan, jolloin vanhempi mies oli lähtenyt pelastamaan tätä.

Mies oli vedessä kannatellut naista, joka oli palomestarin mukaan ehtinyt niellä vettä. Molemmat olivat palomestarin mukaan voimakkaasti hypotermisia, kun heidät saatiin nostettua vedestä.  Molemmat vietiin jatkohoitoon.

Nainen ja mies pelastettiin Aurajoesta Turun tuomiokirkon sillan alajuoksun puolelta.

Hätäkeskus sai ilmoituksen asiasta puoli neljän aikaan aamulla.

 

 

Salossa kaksi miestä loukkaantunut vakavasti ulosajossa

 

Salossa kaksi miestä on loukkaantunut vakavasti Perniöntiellä sattuneessa liikenneonnettomuudessa. Päivystävän palomestarin mukaan ohikulkija oli löytänyt tieltä pellolle ajautuneen henkilöauton, josta loukkaantuneet löytyivät.

Päivystävän palomestarin mukaan auto oli ajautunut ulos tieltä arviolta 15–20 metriä. Onnettomuuspaikalta on Salon keskustaan noin kolme kilometriä.

Loukkaantuneet on viety Turun yliopistolliseen keskussairaalaan.

Tiedossa ei ole, mihin aikaan ulosajo on tapahtunut. Hälytyskeskus sai ilmoituksen onnettomuudesta puoli kolmen jälkeen aamulla.

 

 

Suomen kirjakielen isä Mikael Agricola juhlinnan kohteena

 

Tänään vietetään Suomen kirjakielen isän Mikael Agricolan ja suomen kielen päivää. Kyse on myös vakiintuneesta liputuspäivästä.

Päivää vietetään Agricolan (noin 1510–9.4.1557) kuolinpäivänä, koska hänen tarkkaa syntymäpäiväänsä ei tiedetä.

Agricola loi Suomen kirjakielen muun muassa kirjoittamalla Abc-kirjan ja suomentamalla Uuden testamentin. Hän kuului myös Suomen reformaation keskeisimpiin hahmoihin.

 

 

Palmusunnuntai aloittaa hiljaisen viikon ja tuo virpojat oville

 

Tänään vietetään palmusunnuntaita, joka aloittaa pääsiäistä edeltävän hiljaisen viikon eli piinaviikon. Kristillisen tradition mukaan palmusunnuntai kertoo samasta tapahtumasta kuin ensimmäinen adventti eli Jeesuksen ratsastuksesta Jerusalemiin, jolloin ihmiset heittivät palmunoksia hänen kulkureitilleen.

Palmusunnuntai saa liikkeelle myös virpojat. Virpominen on alkujaan ortodoksinen ja karjalainen perinne, johon ei kuulu pukeutuminen naamiaisasuihin. Nykyajan virpovat pikkunoidat ovat sekoitus itäistä ja läntistä pääsiäisperinnettä.

 

 

Ruotsin poliisi: Tukholman iskun kuolonuhrien tunnistaminen kesken

 

Ruotsin poliisin mukaan Tukholman iskussa surmansa saaneiden tunnistaminen jatkuu edelleen. Asiaa kommentoineen poliisin tiedottajan mukaan kolmen kuolonuhrin tunnistaminen on edelleen kesken.

Poliisi ei tällä hetkellä kerro mitään tietoja jo tunnistetusta, neljännestä kuolonuhrista.

Ruotsalaislehti Expressen kertoi aiemmin, että yksi iskussa surmansa saaneista oli 11-vuotias tyttö. Asiasta ovat lehden mukaan kertoneet tytön omaiset. Poliisi ei ole vahvistanut tietoa. (Lähde: TT)

 

 

Oslon poliisi: Pommiryhmä on purkanut epäillyn pommin

 

Oslon poliisi vahvistaa Twitterissä, että pommiryhmä on purkanut epäillyn pommin.

Norjassa Oslossa suuri alue suljettiin epäilyttävän esineen takia. Pommiksi epäilty epäilyttävä esine löytyi Oslon keskustasta.

Poliisi on ottanut tapaukseen liittyen kiinni miehen, joka on viety kuulusteltavaksi.

 

 

Malmössä pommiryhmä tutki epäilyttävää esinettä

 

Ruotsissa Malmössä ostoskeskus tyhjennettiin ja kaupat suljettiin, kun ostoskeskuksen parkkialueelta löytyi epäilyttävä esine eilen illalla. Paikalle lähetetty pommiryhmä tutki esineen ja totesi sen olevan vaaraton.

Emporia-ostoskeskus on yksi Malmön paikoista, joissa poliisi on lisännyt valvontaa Tukholman iskun jälkeen.

Poliisi sai tiedon epäilyttävästä esineestä kahdeksan aikaan lauantai-iltana paikallista aikaa. (Lähde: TT)

 

 

Yhdysvaltain laivaston iskuryhmä liikkunut kohti Korean niemimaata

 

Yhdysvaltain laivaston iskuryhmä oli lauantaina liikkumassa kohti Korean niemimaata, vahvistaa Yhdysvaltain armeija. Asiaa kommentoineen armeijan edustajan mukaan iskuryhmä määrättiin siirtymään pohjoiseen toimenpiteenä, jonka tarkoitus on ylläpitää valmiutta läntisellä Tyynellämerellä.

Edustajan mukaan suurin uhka alueella on edelleen Pohjois-Korea.

Pohjois-Korea on tehnyt viime aikoina useita ohjuskokeita. (Lähde: AFP)

 

 

Lehkosen maali vei Detroitia vastaan pelatun ottelun jatkoajalle - Montreal voitti

 

Jääkiekon NHL:ssä Montrealin Artturi Lehkonen on tehnyt maalin ottelussa Detroitia vastaan. Lehkosen toisen erän maali tasoitti pelin 2–2-tilanteeseen. Kolmas erä oli maaliton, ja ottelu eteni jatkoajalle.

Jatkoajalla Alex Galchenyukin maali ratkaisi voiton Montrealille.

Toronton Kasperi Kapanen teki myös tasoitusmaalin ottelussa Pittsburghia vastaan. Kapasen kolmannen erän maali vei pelin 3–3-tilanteeseen. Toronto voitti ottelun maalein 5–3.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.