Yön uutiskooste: Kuubalaislentopalloilijoille tänään tuomio, Eurooppa jatkaa voittojen tiellä World Cupissa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi

Syyriassa pommitettiin avustusrekkoja

Syyrian Aleppossa on pommitettu avustusrekkoja, sanovat YK sekä Syyrian tilannetta seuraava Syrian Observatory for Human Rights.

Noin parikymmentä humanitaarisen avun toimittamiseen tarkoitettua ajoneuvoa tuhoutui ilmaiskussa avustusjärjestö Punaisen puolikuun keskuksen ulkopuolella. Ensitietojen mukaan iskussa kuoli 12 ihmistä.

Ennen taistelujen alkuja jonkin verran humanitaarista apua saatiin YK:n mukaan toimitettua siviileille Talbissehiin sekä Aleppon maakunnan pohjoisosiin.

Syyrian viikon kestänyt tulitauko päättyi eilen, kun maan armeija ilmoitti lopettavansa sen. Armeijan mukaan kapinalliset eivät olleet noudattaneet tulitaukoa. (Lähde: AFP)

Stubbin ikkunoiden ampumisesta syytetty oikeuden eteen

Espoon käräjäoikeus käsittelee tänään ilmakivääri-iskua Alexander Stubbin (kok.) kotiin.

Tapaus ajoittuu viime vuoden elokuuhun, jolloin Stubb toimi valtiovarainministerinä. Stubb perheineen oli nukkumassa, kun kodin ikkunoita ammuttiin. Kahden parikymppisen miehen epäillään tehneen samana iltana ilkivaltaa myös läheisessä koulussa ja päiväkodissa.

Helsingin Sanomat uutisoi huhtikuussa, että toinen epäillyistä kuoli rikostutkinnan aikana. Toista miestä syytetään muun muassa törkeästä kotirauhan rikkomisesta.

Kuubalaislentopalloilijoiden jutussa tuomio

Pirkanmaan käräjäoikeus antaa tänään tuomionsa kuubalaisten lentopalloilijoiden seksuaalirikosjutussa.

Kuutta kuubalaislentopalloilijaa syytetään törkeästä raiskauksesta. Syyttäjän mukaan kaikki ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

Syytetyt olivat heinäkuussa Tampereella pelaamassa lentopallon Maailmanliigan otteluita. Epäilty rikos tapahtui tamperelaishotellissa.

New Yorkin seudun pommi-iskuista epäillylle syytteet

Yhdysvalloissa on asetettu syytteeseen Ahmad Khan Rahami, jota epäillään New Yorkin ja New Jerseyn pommi-iskuista. 28-vuotias afgaanitaustainen mies otettiin kiinni tulitaistelun jälkeen New Jerseyssä eilen.

Kiinnioton yhteydessä haavoittunut epäilty saa syytteet viidestä murhayrityksestä sekä muun muassa aseen laittomasta hallussapidosta. Tulitaistelussa lisäksi haavoittui lievästi kaksi poliisia.

Rahamia epäillään osallisuudesta pommi-iskuun Chelsean kaupunginosassa Manhattanilla New Yorkissa sekä räjähdyksiin New Jerseyssä. New Yorkin iskussa haavoittui lievästi 29 ihmistä. (Lähde: AFP)

Minnesotan somalit silmätikkuina joukkopuukotuksen jälkeen

Yhdysvalloissa Minnesotan osavaltion somaliyhteisöt ovat joutuneet häirinnän kohteiksi sen jälkeen, kun nuoren somalitaustaisen miehen epäillään tehneen joukkopuukotuksen lauantaina.

St. Cloudin kaupungissa autojen nähtiin kiertelevän sunnuntaina somalien asuinalueella. Osassa ajokkeja liehui Yhdysvaltain ja konfederaation lippuja. Toisen somaliyhteisön kaduilla puolestaan ajoi lipuin varustautuneita moottoripyöräilijöitä.

Noin kolmannes Yhdysvaltain 85 000 somalipakolaisesta asuu Minnesotan osavaltiossa.

Terroristijärjestö Isis on väittänyt, että puukottaja oli sen jäsen. (Lähde: AFP)

Pohjois-Korea testasi vahvaa rakettimoottoria

Pohjois-Korea on testannut vahvaa rakettimoottoria, jolla on määrä kyetä laukaisemaan satelliitteja maan kiertoradalle. Sohaen koealueella tehdyt kokeet olivat menestys, kertoi maan valtiollinen uutistoimisto KCNA tänään.

Testejä valvonut Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un peräänkuulutti lisää rakettikokeita. Tavoitteena on hänen mukaansa se, että Pohjois-Korealla on maata kiertäviä satelliitteja muutaman vuoden kuluttua.

Pohjois-Korea teki viidennen ja toistaiseksi suurimman ydinkokeensa syyskuun alussa. YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi ydinkokeen ja valmistelee maalle uusia pakotteita. (Lähde: AFP)

Yli 50 kuollut yhteenotoissa Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kongon demokraattisessa tasavallassa yli 50 ihmistä on kuollut hallitusta vastustavien mielenosoittajien ja turvallisuusjoukkojen yhteenotoissa. Väkivaltaisuudet tapahtuivat pääkaupunki Kinshasassa eilen.

Kuolonuhreista ilmoittivat maan oppositiotahot. Oppositio kehotti samalla kansalaisia uusiin mielenosoituksiin.

Hallitus tiedotti aiemmin eilen, että Kinshasan levottomuuksissa oli kuollut ainakin 17 ihmistä, mutta varoitti samalla uhrimäärän mahdollisesti kasvavan.

Poliittinen väkivalta on ollut jo pitkään yleistä Kongon demokraattisessa tasavallassa. (Lähde: AFP)

Eurooppa jatkoi yllätyksiään jääkiekon World Cupissa

Jääkiekon World Cupissa Euroopan yhdistelmäjoukkue on jatkanut yllätyksiään Pohjois-Amerikassa. Eurooppa kaatoi Tshekin jatkoajalla maalein 3–2 Torontossa yöllä Suomen aikaa.

Saksalainen Leon Draisaitl ampui ratkaisuosuman Tshekin maaliin, kun jatkoaikaa oli pelattu runsaat kaksi minuuttia. Voittajien tehokkain oli norjalainen Mats Zuccarello, joka teki maalin ja syötti toisen.

Eurooppa on voittanut molemmat tähänastiset pelinsä World Cupin alkulohko A:ssa. Tämä merkitsee sitä, että Yhdysvaltain on kaadettava samassa lohkossa Kanada, jos se mielii turnauksen semifinaaleihin. Tshekin tilanne alkaa näyttää heikolta.

Suomi hakee World Cupissa voittoa Ruotsista

Suomi kohtaa jääkiekon toisessa World Cup -ottelussaan tänään Torontossa Ruotsin.

Leijonille jäi paljon parannettavaa avausottelustaan, jonka se hävisi Pohjois-Amerikan alle 23-vuotiaiden joukkueelle maalein 1–4.

Alkulohkosta selviytyy jatkoon kaksi parasta. Lohkon neljäs maa on Venäjä.

Suomi voitti esiottelussa Ruotsin jatkoajan jälkeen 3–2 ja hävisi toisen kohtaamisen 3–6.

Ruotsi–Suomi alkaa Torontossa Suomen aikaa kello 22.

USA luomassa jo sääntelyä kuskitta kulkeville autoille

Yhdysvallat on luomassa sääntelyä ilman kuljettajaa liikkuville autoille, joiden kehitys näyttää yllättäneen nopeudellaan. Esimerkiksi useissa maissa toimiva kuljetuspalvelu Uber on jo esitellyt kuskitta kulkevan autonsa.

Yhdysvaltain liikenneministeri Anthony Foxx ilmoitti, että hallitus aikoo luoda yhteiset liittovaltion turvastandardit autoille, joita ajaa ajokki itse. Kukin osavaltio sen sijaan vastaa entiseen tapaan sääntelystä, jos rattia kääntää vastedeskin ihminen.

Valkoisen talon edustaja Jeff Zients lisäsi, että Yhdysvaltain hallitus puoltaa ilman kuljettajaa liikkuvien ajokkien kehitystä vahvasti. (Lähde: AFP)