Yön uutiskooste: Lomien paluuliikenne voi puuroutua, Macronin kannatus laskenut, matkailualalla pula Kiinaa puhuvista

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Kalevan kisat päätökseen - yleisurheilun MM-joukkue valitaan tänään

Yleisurheilun Suomen mestaruuskilpailut Kalevan kisat päättyvät tänään Seinäjoella. Viimeisen kilpailupäivän ohjelmassa on muun muassa miesten keihään finaali.

Tero Pitkämäki on tänä kesänä toistaiseksi ainoana suomalaisheittäjänä ylittänyt Lontoon MM-kisarajan 83 metriä. Pitkämäki on voittanut Suomen mestaruuden seitsemän kertaa.

Suomen lopullinen joukkue elokuisiin Lontoon MM-kilpailuihin valitaan kisojen päätteeksi. MM-kisoihin on jo valittu kymmenen suomalaisurheilijaa.

 

 

Lomien päättyminen voi jonouttaa liikenteen pullonkaulat

Tieliikenne saattaa jonoutua tänään pääteiden pullonkauloissa lomien paluuliikenteen vuoksi. Moni juhannuksena kesälomalle jäänyt palaa töihin maanantaina.

Valtakunnallinen tieliikennekeskus arvioi, että varsinaisia ruuhkia ei ole odotettavissa, mutta jonot saattavat kasvaa paikoin pitkiksi.

Pääteiden sumppupaikkoja ovat perinteisesti olleet valtatie 9 välillä Orivesi–Tampere, Nelostie välillä Jyväskylä–Heinola sekä Viitostie osuudella Mikkeli–Heinola.

 

 

Sunnuntaisuomalainen: Kiinan taitajista on huutava pula

Suomen matkailuala tarvitsee lisää kiinan kielen taitajia, uutisoi Sunnuntaisuomalainen. Esimerkiksi Lapissa kiinalaismatkailijoita käy jo lähes yhtä paljon kuin venäläisiä. Kiinalaisturistien määrä on muutamassa vuodessa yli kolminkertaistunut.

Lapin yliopiston matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin johtajan Antti Honkasen mukaan vakavimmillaan kielimuuri voi olla turvallisuusriski. Hänen mukaansa etenkin Manner-Kiinasta tulevat turistit osaavat huonosti englantia.

 

 

Helsingissä kattilassa syttynyttä rasvapaloa yritettiin sammuttaa vedellä - asunnon ikkunoita ja ovi rikkoontui

Helsingissä Suomensuontiellä  kerrostaloasunnossa syttyneen rasvapalon sammuttamisyritykset rikkoivat huoneiston keittiön ja olohuoneen ikkunat sekä oven. Pelastuslaitoksen mukaan asunnossa ollut henkilö oli yrittänyt sammuttaa kattilassa syttynyttä rasvapaloa vedellä, mikä oli aiheuttanut suuren hetkellisen tulipalon. Ikkunat ja ovi rikkoontuivat hetkellisestä leimahduksesta aiheutuneen kovan paineen takia.

Päivystävä palomestari kertoo, ettei kukaan loukkaantunut palossa. Asunnossa oli palohetkellä kaksi henkilöä. Palo tapahtui kerrostalon kolmannen kerroksen asunnossa.

 

 

Tall Ships Races päättyy purjeiden paraatiin

Turussa päästään seuraamaan tänään purjeiden paraatia, kun Tall Ships Races -tapahtuma päättyy. Ensimmäiset alukset irrottautuvat Aurajoesta ja suuntaavat Airistolle iltapäivällä kello 14.

Kansainvälinen purjelaivoille tarkoitettu kilpailu järjestetään vuosittain. Vähintään puolet laivojen miehistöstä on oltava sääntöjen mukaan 15–25-vuotiaita.

Joka neljäs vuosi mittelö kisataan Itämerellä. Suomessa laivat purjehtivat tänä kesänä ensin Kotkaan, mistä jatkettiin Turkuun.

 

 

Ranskan Macronin kannatus on laskenut, käy ilmi tuoreesta mittauksesta

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kannatus on laskenut, käy ilmi tuoreesta mielipidemittauksesta. Macronin kannatus on mittauksen mukaan laskenut 10 prosenttiyksikköä viime kuusta, jolloin häntä kannatti 64 prosenttia ranskalaisista.

Journal du Dimanche -lehden Ifop-tutkimuslaitoksella teettämään kyselyyn vastasi reilut 1 900 ranskalaista heinäkuun 17. ja 22. välisenä aikana.

39-vuotias Macron nousi Ranskan presidentiksi toukokuussa. (Lähde: AFP)

 

 

Kongossa oppositio uhkaa lakolla ja mielenosoituksilla - presidentti halutaan pois vallasta

Kongon demokraattisessa tasavallassa oppositio on julkistanut suunnitelmansa, jolla yritetään pakottaa presidentti Joseph Kabila vallasta. Oppositio on huolestunut siitä, että vuodesta 2001 lähtien vallassa ollut Kabila yrittäisi jäädä valtaan perustuslain vastaisesti.

Suunnitelmaan kuuluu muun muassa elokuussa pidettävä kaksipäiväinen yleislakko ja mielenosoituksia.

Kongossa on tarkoitus järjestää tänä vuonna vaalit, mikä on osa sopimusta, jolla yritetään ehkäistä väkivaltaisuuksia maassa. Kongo joutui poliittiseen umpikujaan, kun Kabila viime vuonna kieltäytyi eroamasta virkakautensa päättymisestä huolimatta. (Lähde: AFP)

 

 

Trump: Presidentillä on täysi valta armahtaa ihmisiä

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan hänellä on täysi valta armahtaa ihmisiä. Asiaa Twitterissä kommentoineen Trumpin mukaan "kaikki ovat siitä yhtä mieltä".

Trump ihmettelee tviitissään, miksi asiaa pohditaan, sillä ainoat rikokset tähän mennessä ovat hänen mukaansa hallitukseen kohdistuneet vuodot.

Washington Post uutisoi aiemmin tällä viikolla lähdetietojen pohjalta, että Trumpin asianajajat perehtyvät siihen, voiko presidentti armahtaa avustajiaan, perheenjäseniään tai jopa itsensä.

 

 

Trumpin uusi viestintäjohtaja poisti Trumpin näkemyksistä eroavia tviittejään: "Näkemykset ovat kehittyneet"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin uusi viestintäjohtaja Anthony Scaramucci on poistanut vanhoja tviittejään, jotka eivät istuneet maan nykyisen hallinnon näkemyksiin. Asiasta kertoo Washington Post.

Scaramucci julkaisi lauantaina tviitin, jossa hän kertoi aikeistaan poistaa tviittejään. Hän sanoi aiempien näkemysten kehittyneen ja että niiden ei pitäisi olla häiriötekijöinä. Scaramucci myös sanoi, että hän palvelee nyt presidentin agendaa, mikä on ainoa merkitsevä asia.

Aiemmissa tviiteissään Scaramucci on muun muassa kuvaillut demokraattien Hillary Clintonia "uskomattoman päteväksi".

 

Guardian: Saksa vahvisti, että epäilty Isisin taistelija on saksalainen 16-vuotias tyttö

Saksan viranomaiset ovat vahvistaneet, että Irakin armeijan Mosulissa pidättämä, äärijärjestö Isisin taistelijaksi epäilty tyttö on kadonnut 16-vuotias saksalainen, kertoo Guardian. Tyttö katosi vanhempiensa kotoa Saksista noin vuosi sitten.

Guardianin mukaan tytön on epäilty olleen tekemissä jihadistiryhmien kanssa netissä. Guardianin mukaan tyttö kääntyi ennen katoamistaan islamiin salassa.

Viime viikolla julkisuuteen ilmestyneellä videolla esiintyi tytön tuntomerkkejä vastaava ihminen, mikä käynnisti tutkinnan.

Irakin armeija pidätti tytön Mosulissa yhdessä muiden Isisin tukijoiksi epäiltyjen naisten kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Vartiointiliikkeen omistaja varasti vartioimistaan kaupoista liki 30  000 euron edestä rahaa ja tavaraa, lavasti murron omaan kotiinsa ja vei mökeiltä mönkijöitä

Sotaveteraani tunsi kiitollisuutta omaa sukupolveaan kohtaan, kun sai nähdä miten hyvä itsenäisyyden säilyttäneestä Suomesta tuli

Posti ei ole saanut uusia yhteydenottoja tietosuojaongelmien vuoksi

Jyväskyläläisnainen järkyttyi häikäilemättömästä varkaudesta keskellä kirkasta päivää – "hirveän iso mies" hyppäsi rattiin ja vei auton nenän edestä

Unkarista tuotiin Helsinkiin lähes puoli miljoonaa Rivotril-pilleriä auton rakenteisiin piilotettuna, neljä tuomittiin vuosiksi vankilaan

KORJAUS: Pitkän linjan ammattirikollinen tuoreen kirjan mukaan: Ehdotin syyttäjän ampumista rynnäkkökiväärillä aamutelevision suoraan lähetykseen

Vedenkäytön säännöstely Petäjävedellä jatkuu viikkoja – Uimalan puusauna kuntalaisten käytettävissä päivittäin

Turhia kilpailukieltosopimuksia pyritään karsimaan kolmikantaisesti

Mies löytyi hukkuneena Lutakon satamasta Jyväskylästä maanantaina

Kuopion kouluhyökkäystä tutkitaan myös valmistelurikoksena, haavoittuneista sairaalassa enää yksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.