Yön uutiskooste: Los Angelesin maastopalot roihuavat edelleen

Lue tästä kootusti yön tärkeimmät uutiset.

Kiista maahanmuutosta kuumentaa EU-huippukokousta

 

EU-maiden välinen solidaarisuus tai sen puute puhuttaa tänään EU-huippukokouksessa Brysselissä. Maahanmuutto on kokouksen tuhdin asialistan todennäköisesti vaikein kysymys, sillä neuvottelut turvapaikkajärjestelmän uudistamisesta ovat olleet pitkään jumissa.

Suomesta kokouksessa on pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Neuvottelut turvapaikkajärjestelmästä ovat niin pahasti jumissa, että tänään tarkoituksena on vain keskustella ilman päätöksiä. Uudistuksen toivotaan etenevän kevään aikana uuden puheenjohtajamaan Bulgarian vedolla.

 

Putin pitää vuosittaisen suuren lehdistötilaisuuden

 

Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää tänään vuosittaisen suuren lehdistötilaisuutensa.

Tilaisuus kestää yleensä useita tunteja. Tapahtuma televisioidaan suorana Venäjän television pääkanavilla.

Uutistoimisto Tassin mukaan tilaisuuteen on ilmoittautunut ennätysmäärä toimittajia, yli 1 600.

Putinin odotetaan vastaavan ainakin kysymyksiin siitä, että Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) sulki Venäjän pois Etelä-Korean talviolympialaisista dopingin vuoksi.

 

Yhdysvallat: Tillersonin puheet eivät muuttaneet suhtautumista Pohjois-Koreaan

 

Yhdysvaltojen suhtautuminen Pohjois-Koreaan ei ole muuttunut, sanoo maan ulkoministeriö. Yhdysvaltojen ulkoministeri Rex Tillerson sanoi aikaisemmin tällä viikolla, että Yhdysvallat on valmis keskusteluihin ilman ennakkoehtoja, mikä tulkittiin painostuksen lieventämiseksi.

Ulkoministeriön mukaan Yhdysvallat on valmis vuoropuheluun, mutta sen aika ei ole nyt. (Lähde: AFP)

 

Los Angelesin maastopalot roihuavat edelleen

 

Los Angelesin piirikunnan maastopaloja ei vieläkään ole saatu sammutettua. Paloista suurin, Thomas, on viranomaisten mukaan saatu vasta 25-prosenttisesti hallintaan. Palot ovat tuhonneet runsaasti maastoa ja omaisuutta, mutta ovat toistaiseksi vaatineet vain yhden kuolonuhrin.

Thomas on jo nyt viidenneksi tuhoisin maastopalo Kalifornian historiassa.

Tutkijoiden mukaan ilmastonmuutos lisää maastopalojen määrää, koska se kuivattaa maaston rutikuivaksi. (Lähde: AFP)

 

Analyysi: Ilmastonmuutos osasyynä Harveyn jälkeisiin tulviin

 

Yhdysvalloissa hirmumyrsky Harveyn mukanaan tuomat rankkasateet johtuivat osittain ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta, kertoo CNN:n siteeraama tutkimus. Harvey toi mukanaan valtavat tulvat Houstonin alueelle.

Tutkimuksen mukaan ilmaston lämmetessä ilmassa on enemmän kosteutta, joka taas aiheuttaa rankkasateita. Myös vedenpinnan nousu voi lisätä tulvien määrää.

Tutkimuksen teki kansainvälinen World Weather Attribution -ryhmä.

 

Bermuda hyväksyi homoliitot, ja on kieltämässä ne heti uudelleen

 

Bermudan parlamentti on jälleen kieltämässä homoliitot, jotka sallittiin maassa vasta tänä vuonna. Itsehallintoalueen parlamentin molemmat kamarit ovat jo hyväksyneet kiellon, ja se tarvitsee enää kuvernöörin allekirjoituksen astuakseen voimaan.

Bermudan korkein oikeus hyväksyi homoliitot toukokuussa. Maassa järjestettiin sitä ennen kansanäänestys homoliitoista viime vuonna. Siinä enemmistö vastaajista vastusti homoliittoja. Äänestykseen osallistui kuitenkin vain alle puolet äänioikeutetuista, joten tulos mitätöitiin. (Lähde: AFP)

 

Princen superharvinainen vinyylilevy putkahti päivänvaloon

 

Yhdysvalloista on löytynyt useita erittäin harvinaisia Princen vinyylilevyjä. Kyseessä on edesmenneen tähden vuonna 1987 julkaisema nimetön levy, joka tunnetaan yleisesti nimellä Black Album.

Prince halusi julkaista tämän levynsä niin, että se toimitettaisiin kauppoihin täysiin anonyymisti ja vailla mitään merkintöjä. Kun levyt oli saatu kauppoihin, tähti tuli toisiin ajatuksiin, ja vaati kaikki levyt vedettäviksi myynnistä ja tuhottaviksi.

Amerikkalainen keräilylevyihin erikoistunut kauppa pyytää levystä 15 000 taalaa (runsaat 12 600 euroa). (Lähde: AFP)

 

Markkanen taas sivussa selkäkivun takia

 

Lauri Markkanen on selkäkivun takia sivussa toisen peräkkäisen pelinsä Chicago Bullsin kohdatessa Utah Jazzin. Markkanen osallistui alkuverryttelyyn, mutta jäi viime hetkellä pois ottelusta.

– Jos hän tuntee jäykkyyttä selässään eikä pysty liikkumaan täysin vapaasti, pidän hänet pois ottelusta, Chicagon valmentaja Fred Hoiberg sanoi vajaat kaksi tuntia ennen ottelun alkua.

Markkanen oli selkäkivun takia sivussa myös toissapäivän ottelusta Boston Celticisiä vastaan.

 

Dallasin maalivahti Kari Lehtonen kovassa vireessä, New York hävisi luvuin 2-5

 

Jääkiekon NHL:ssä Dallas Starsin maalivahti Kari Lehtonen torjui 34 laukauksesta 32 New York Islandersia vastaan pelatussa ottelussa. Dallas voitti New Yorkin luvuin 5–2. Dallasin suomalaispelaajalle Julius Hongalle kirjattiin ottelussa syöttöpiste.

Yön NHL-kierroksella pelataan neljä otteluta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.