Yön uutiskooste: Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi

Juhannuksen menoliikenne vilkkainta tänään

 

Juhannuksen menoliikenteen vilkkaimman päivän odotetaan osuvan tänäkin vuonna torstaille. Tänään maanteille pakkautuu eniten autoja iltapäivällä ja illalla.

Juhannuksen pahin ruuhkasumppu on osunut jo vuosien ajan Tampereen ja Oriveden väliselle tieosuudelle valtatie 9:llä.

Perinteisesti juhannusliikenne on jonoutunut myös Viitostien välillä Heinola–Mikkeli sekä Nelostiellä Heinolan ja Jyväskylän välillä.

Tänään iltapäivällä matkustajien kannattaa varautua ruuhkiin myös juna- ja lentoasemilla.

Perjantaina tieliikenne saattaa olla ruuhkaista iltapäivään asti.

 

 

Tänään on vuoden pisin päivä

 

Tänään on pohjoisen pallonpuoliskon vuoden pisin päivä, joka myös kesäpäivänseisauksena tunnetaan. Aurinko on pohjoisimmillaan vuotuisella liikeradallaan taivaalla.

Huomisesta lähtien päivä alkaa jälleen lyhentyä.

Kesäpäivänseisauksen aikaan Aurinko paistaa keskipäivällä kohtisuoraan taivaalta Kravun kääntöpiirillä, joka kulkee halki Pohjois-Afrikan, Meksikon ja Intian.

Päivän kohdalle sijoittuvat keskikesän juhlat useissa kulttuureissa. Suomessa juhlitaan juhannusta.

Eteläisellä pallonpuoliskolla kesäpäivänseisaus koittaa joulukuussa.

 

 

Kysely: Enemmistö suomalaisista ei halua samoja naamoja kunta- ja maakuntapolitiikkaan sekä eduskuntaan

 

Valtaosa suomalaisista rajaisi ehdokkaaksi asettumista maakuntavaaleissa, kertoo Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) kysely. Kolme neljästä vastaajasta katsoo, ettei samojen ihmisten pidä olla päättämässä eduskunnassa, maakunnassa ja kunnassa. Reilu kolmannes vastaajista puolestaan ajattelee, että ehdokkuuden rajaaminen olisi epädemokraattista.

Internetkyselyn toteutti Kantar TNS. Kyselyyn vastasi toukokuussa lähes 6 200 ihmistä.

 

 

Demokraattien riveistä vaaditaan suunnitelmaa jo erotettujen siirtolaisperheiden yhdistämiseksi

 

Yhdysvalloissa demokraattien riveistä on esitetty vaatimuksia, että jo erotettujen siirtolaisperheiden yhdistämiseksi tehdään suunnitelma. Asiasta uutisoivan Guardianin mukaan joitakin demokraattisen puolueen edustajia on vaatinut asiaa Twitterissä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump allekirjoitti keskiviikkona presidentin asetuksen, jolla estetään laittomasti Yhdysvaltoihin tulleiden siirtolaisperheiden jäsenten erottaminen Meksikon rajalla.

Tuhansia siirtolaislapsia erotettiin vanhemmistaan touko- ja kesäkuun aikana. Kansallisen turvallisuuden viraston tilastojen mukaan kesäkuun 9. päivään mennessä jo yli 2 300 siirtolaislasta oli erotettu vanhemmistaan.

 

 

Trump tapaa ensi kuussa kuningatar Elisabetin

 

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapaa ensi kuussa Britannian kuningatar Elisabetin. Asiasta kertoi Yhdysvaltain Britannian-suurlähettiläs Robert Wood Johnson Sky Newsille.

Lähettilään mukaan Trump saapuu vierailulle Britanniaan heinäkuun 13. päivä. Kyseessä ei ole virallinen valtiovierailu, joten Trumpin ja kuningattaren tapaaminen ei ole protokollan mukaan pakollista. Lähettilään mukaan Trump kuitenkin tapaa kuningattaren, mutta suunnitelmia ei ole vielä lyöty lukkoon.

 

 

Euromaat päättävät Kreikan viimeisestä lainaerästä

 

Kreikalle myönnettävät velkahelpotukset ovat vaikein kysymys, kun euromaiden valtiovarainministerit päättelevät tänään maan kolmatta lainaohjelmaa.

Kreikan kolmas lainaohjelma päättyy 20. elokuuta, mikä tarkoittaa maan paluuta lainamarkkinoille.

Euromaat eivät aio leikata itse lainapääomaa, mutta velkataakkaa huojennetaan näillä näkymin muilla keinoin.

Kreikalle kaavaillaan myös isoa viimeistä lainaerää nyt päättyvästä lainaohjelmasta. Arviot lainaerän suuruudesta ovat vaihdelleet noin 12 miljardin ja 20 miljardin euron välillä.

Suomesta kokoukseen Luxemburgissa osallistuu Petteri Orpo (kok.).

 

 

New Yorkin teknologiaindeksi Nasdaq rikkoi taas ennätyksen

 

New Yorkin pörssin teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi päätyi keskiviikkona kaikkien aikojen ennätyslukemiinsa.

Nasdaq nousi päivän aikana 0,7 prosenttia. Nasdaqia vetivät ylöspäin muun muassa Facebook ja Netflix, jotka indeksin tavoin nousivat ennätyslukemiinsa.

Wall Streetin pörssipäivä ei muuten ollut kuitenkaan täysin aurinkoinen. Dow Jones -indeksi laski 0,2 prosenttia, kun pelot Yhdysvaltain ja Kiinan välisen kauppasodan syvenemisestä velloivat markkinoilla. Nasdaqin muodostaviin teknologiayhtiöihin kauppasota ei välttämättä vaikuttaisi yhtä suoraan kuin moniin muihin yhtiöihin.

S&P 500 -indeksi nousi puolestaan 0,2 prosenttia. (Lähde: AFP)

 

 

Pekka Rinne nappasi NHL:n parhaan maalivahdin palkinnon

 

Nashville Predatorsin Pekka Rinne on napannut ensimmäistä kertaa urallaan jääkiekon NHL:n parhaan maalivahdin Vezina Trophy -palkinnon. Palkinnon voittaja julistettiin palkintoseremoniassa Las Vegasissa.

Rinteen lisäksi palkinnon saajaksi olivat ehdolla myös Winnipegin Connor Hellebuyck ja Tampa Bayn Andrei Vasilevski.

Rinne oli ehdolla parhaaksi maalivahdiksi myös kausilla 2010–11, 2011–12 ja 2014–15.

 

 

Vegasin Karlsson vei NHL:n herrasmiespalkinnon - myös Barkov oli ehdolla

 

Las Vegasin ruotsalaispelaaja William Karlsson on pokannut NHL:n herrasmies- eli Lady Byng Trophy -palkinnon palkintogaalassa Las Vegasissa. Ehdolla palkinnon saajaksi olivat myös Floridan Aleksander Barkov sekä Buffalon Ryan O'Reilly.

Vuoden arvokkaimman pelaajan Hart Trophy -palkinnon nappasi New Jerseyn Taylor Hall, vuoden tulokkaan Calder Trophyn New York Islandersin hyökkääjä Mathew Barzal ja parhaan puolustajan Norris Trophyn Tampa Bayn Victor Hedman.

Gaalassa jaettiin kaikkiaan 13 palkintoa.

 

 

Tanska jahtaa MM-turnauksessa toista voittoaan

 

Jalkapalloilun MM-turnauksessa pelataan tänään alkulohkoissa kolme ottelua. Otteluparit ovat C-lohkossa Tanska–Australia ja Ranska–Peru sekä D-lohkossa Argentiina–Kroatia.

Tanska ja Ranska voittivat turnauksen avausottelunsa. Argentiina pelasi Islannin kanssa 1–1-tasapelin.

Tanska–Australia alkaa Venäjän Samarassa Suomen aikaa kello 15, Ranska–Peru Jekaterinburgissa kello 18 ja Argentiina–Kroatia Nizhni Novgorodissa kello 21.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.