Yön uutiskooste: Maa järisi Oulun suunnalla, hiihtokeskusten työsulut alkavat...

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Maa järisi Oulun suunnalla

Oulun suunnalla on tapahtunut maanjäristys. Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen (USGS) mukaan järistys oli voimakkuudeltaan 3,5 ja se tapahtui 10 kilometrin syvyydessä.

Järistys tapahtui puoli yhden aikoihin aamulla. USGS:n mukaan järistyksen keskus oli lähellä Lumijokea.

Pelastuslaitokselle ja poliisille on tullut järistyksen takia useita yhteydenottoja, mutta ei hälytystehtäviä, pelastuslaitokselta ja poliisilta kerrottiin noin kahden aikoihin yöllä.

Sekä poliisin että pelastuslaitoksen mukaan järistys tuntui selvästi.

Hiihtokeskusten työsulut alkavat tänään

Hiihtokeskuksia ja ohjelmapalveluita koskevat työsulut alkavat tänään. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan ilmoittamat työsulut tulevat voimaan, sillä MaRan ja Palvelualojen ammattiliitto PAMin väliseen työriitaan ei saatu torstaina ratkaisua.

Työriidan sovittelu valtakunnansovittelijan johdolla jatkuu maanantaina. Suurimmat erimielisyydet koskevat palkkaratkaisua.

Työsulku toteutetaan eri yrityksissä yksittäisinä päivinä. Tänään työsulku vaikuttaa Ylläksen ja Oloksen hiihtokeskuksiin sekä kahteen ohjelmapalveluyritykseen Kemissä ja Rovaniemellä.

Uutissuomalainen: Vakiomuotoisilla asiakirjoilla haetaan helpotusta vahinkovakuutusten vertailuun

Ensi vuonna asiakkaan on mahdollisesti aiempaa helpompi vertailla vahinkovakuutuksia, kun uusi laki vakuutusten tarjoamisesta tulee voimaan. Asiasta kertovan Uutissuomalaisen mukaan uusi laki edellyttää, että vakuutusyhtiön on annettava asiakkaalle olennaiset tiedot vakuutuksesta vakiomuotoisella asiakirjalla.

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE:n johtavan neuvonantajan Ville Rauloksen mukaan avaintietoasiakirja on lyhyt, muutaman sivun mittainen paperi.

Uutissuomalaisen mukaan Kuluttajaliitto ei kuitenkaan usko, että vertailu helpottuu merkittävästi.

Tänään muistetaan Jean Sibeliusta

Tänään liputetaan Jean Sibeliuksen päivän eli suomalaisen musiikin päivän kunniaksi. Joulukuun 8. päivä on Sibeliuksen syntymäpäivä.

Sibelius on kansainvälisesti tunnetuin suomalaissäveltäjä. Tällä viikolla Sibelius on ollut erityisen läsnä suomalaisten elämässä Suomen satavuotisjuhlan vuoksi, sillä säveltäjän teoksesta Finlandia on esitetty useita erilaisia versioita.

Sibelius kuoli aivoverenvuotoon vuonna 1957.

Amnestyn Kynttiläpalkinto paperittomille terveyspalveluja tarjoaville vapaaehtoisille

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn Suomen osaston Kynttiläpalkinnon saa tänä vuonna Global Clinic. Sen vapaaehtoiset tarjoavat terveyspalveluja paperittomille ihmisille.

Global Clinicia tukevat Lääkärin Sosiaalinen Vastuu -yhdistys ja Helsingin Diakonissalaitos. Se tarjoaa moniammatillista apua paperittomille, jotka eivät pääse Suomessa julkisen terveydenhuollon piiriin. Apua annetaan ilmaiseksi, anonyymisti ja luottamuksellisesti. Vuodesta 2011 toimineella klinikalla on toimipisteitä Helsingissä, Turussa, Lahdessa, Tampereella, Joensuussa ja Oulussa. Eri paikkakunnilla toiminnassa on mukana monia järjestöjä.

YK:n turvallisuusneuvosto pui tänään Trumpin Jerusalem-päätöstä

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu tänään hätäkokoukseen keskustelemaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Jerusalem-päätöksestä. Trump vahvisti keskiviikkona tunnustavansa virallisesti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi, mikä odotetusti synnytti kiivasta vastustusta eri puolilla maailmaa.

Trump on myös kertonut määränneensä ulkoministeriön valmistelemaan Yhdysvaltain suurlähetystön siirtoa Tel Avivista Jerusalemiin.

Kokous alkaa Suomen aikaa alkuillasta. Turvallisuusneuvoston kokousta vaativat Bolivia, Egypti, Ranska, Italia, Senegal, Ruotsi, Britannia ja Uruguay.

Valkoisen talon avustaja: Pencen ja Abbasin tapaamisen peruuntumisen olisi haitallista

Valkoisen talon avustaja on varoittanut, että Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pencen ja palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin tapaamisen peruminen olisi haitallista. Avustaja kommentoi asiaa sen jälkeen, kun esille nousi mahdollisuus siitä, että Abbas saattaisi perua tapaamisen presidentti Donald Trumpin Jerusalem-päätöksen takia.

Pencen on määrä matkustaa Egyptiin ja Israeliin myöhemmin tässä kuussa. Abbasin Fatah-puolueen korkea-arvoinen jäsen on sanonut, ettei Pence ole tervetullut palestiinalaisalueille vierailunsa aikana.

Abbas itse ei ainakaan toistaiseksi ole antanut vastaavia kommentteja. (Lähde: AFP)

Myös USA:n ex-presidentti Carter kritisoi Trumpin Jerusalem-päätöstä

Yhdysvaltain entisen presidentin Jimmy Carterin mukaan maan nykyisen presidentin Donald Trumpin Jerusalem-päätös vahingoittaa Yhdysvaltain uskottavuutta tehokkaana välittäjänä. Näkemyksensä tiedotteessa ilmaisseen Carterin mukaan Trumpin päätös myös heikentää toivoa kahden valtion ratkaisun onnistumisesta.

Carterin kommenteista uutisoi CNN.

CNN: Kaliforniassa syttynyt lisää maastopaloja

Yhdysvaltain Kaliforniassa on syttynyt torstain aikana kaksi uutta maastopaloa, kertoo uutiskanava CNN.

Torstaina syttyneessä Lilac-nimisessä palossa on loukkaantunut kaksi ihmistä. Viranomaisten mukaan loukkaantuneet saivat palovammoja, mutta viranomaiset eivät ole kertoneet, kuinka vakavia vammat ovat.

Suurinta, Thomas-nimen saanutta paloa on CNN:n mukaan sammuttamassa nyt arviolta 5 500 palomiestä. Useita päiviä riehunut Thomas on tuhonnut jo yli 46 000 hehtaaria maastoa.

Aiemmin on kerrottu, että maastopaloissa on kuollut ainakin yksi ihminen.

Kysely: Reilu 30 prosenttia amerikkalaisista hyväksyy sen, miten Trump hoitaa työnsä

Tuoreen mielipidemittauksen mukaan 32 prosenttia amerikkalaisista hyväksyy sen, miten Donald Trump hoitaa työnsä presidenttinä. 63 prosenttia puolestaan ei hyväksy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.