Yön uutiskooste: Maj Lind -pianokilpailun voitto Yhdysvaltoihin

Lue tästä kootusti yön tärkeimmät uutiset

Poliisi aikoo varustaa kaikki partiot konepistooleilla

 

Poliisi aikoo varustaa kaikki kentällä liikkuvat poliisipartiot MP5-konepistooleilla. Konepistoolien rinnalla käytössä olisivat yhä perinteiset virka-aseet, Glock- ja Walther-merkkiset pistoolit.

Poliisihallituksen poliisitarkastajan Ari Alasen mukaan terrorismin uhka lisää paineita poliisin varautumisessa. Poliisissa harkitaan entistä tarkemmin, millaisia voimankäyttö- ja suojautumisvälineitä on oltava mukana.

 

 

Hirvikolarin aiheuttama haitta junaliikenteelle ohi - aamuliikenne Seinäjoen ja Tampereen välillä normaalia

 

Parkanon pohjoispuolella sattuneen hirvikolarin aiheuttama haitta junaliikenteelle on ohi, kerrotaan Liikenneviraston Rataliikennekeskuksesta.

Rataliikennekeskuksen mukaan onnettomuusveturi saatiin radalta pois ja uusi veturi tilalle hieman ennen puoltayötä. Keskuksen mukaan junaliikenne on jo normaali ja onnettomuuden takia myöhästyneet junat päässeet perille.

Junaliikenne oli poikki Seinäjoen ja Tampereen välillä, kun Helsingistä Ouluun matkalla ollut juna IC 29 törmäsi kahteen hirveen sillä seurauksella, että jarruputket veturin keulassa vaurioituivat ja veturi jouduttiin vaihtamaan.

 

Avojaloin poliisivankilasta pakoon pötkinyt löytyi asunnosta Pieksämäellä

 

Torstaina Varkauden poliisivankilasta karannut mies on löydetty, kertoo poliisi. Karkuri otettiin kiinni yksityisasunnosta Pieksämäeltä, poliisi tiedotti vuorokaudenvaihteessa perjantaina.

Omaisuusrikosten takia pidätettynä ollut mies pakeni poliisivankilasta torstaina iltapäivällä. Itä-Suomen poliisilaitoksen mukaan toisten omaisuuteen kajoaminen sai jatkoa, sillä avojaloin ja sinisessä haalarissa liikkeellä ollut karkuri suuntasi läheiseen tavarataloon anastamaan itselleen kengät ja uudet vaatteet.

Poliisi arveli jo torstaina nelikymppisen miehen suuntaavan Pieksämäen suuntaan.

Karkurin ei arveltu olevan vaarallinen.

 

Atlantilla muodostunut Irma voimistunut kategorian kolme hurrikaaniksi

 

Atlantilla lähellä Länsi-Afrikan rannikkoa muodostunut hurrikaani Irma on voimistunut kategorian kolme hurrikaaniksi itäisellä Atlantilla, Yhdysvaltain meteorologit kertovat.

Tällä hetkellä hurrikaani on vielä kaukana rannikosta, meteorologit kertovat. Myrsky on matkalla kohti Karibiaa.

Irman on ennustettu olevan hyvin vaarallinen.

Meteorologien mukaan on vielä liian aikaista sanoa, vaikuttaako hurrikaani Floridaan tai Meksikonlahteen. Irma on herättänyt huolta muun muassa Texasissa, joka on joutunut Harvey-myrskyn riepottelemaksi. (Lähde: AFP)

 

Pence: Trump palaa Texasiin lauantaina

 

Yhdysvaltain varapresidentin Mike Pencen mukaan presidentti Donald Trump ja hänen puolisonsa Melania Trump palaavat Texasin tulvien tuhoalueille lauantaina. Pencen mukaan presidenttipari matkustaa Houstoniin ja muihin kohteisiin.

Texasissa aiemmin viikolla vierailleen presidenttiparin on aiemmin kerrottu vierailevan lauantaina Louisianassa. CNN:n mukaan Pence ei maininnut Louisianaa kertoessaan tiedotustilaisuudessa presidenttiparin suunnitelmista.

Yhdysvaltojen etelärannikkoa piinannut Harvey-myrsky on aiheuttanut hengenvaarallisia tulvia sekä Texasissa että Louisianassa.

 

Nigerian tulvat ajaneet 100 000 ihmistä kodeistaan

Nigeriassa rankkasateiden nostattamat tulvat ovat pakottaneen yli 100 000 ihmistä jättämään kotinsa.

Tulva-alue sijaitsee Benuen osavaltiossa, jossa on satanut rankasti noin kaksi viikkoa. Sateet ovat nostaneet osavaltiossa virtaavan suuren joen pintaa.

Kuolonuhrien määrästä ei ole toistaiseksi tietoa.

Benuen osavaltio on kärsinyt rankoista tulvista viime vuosina. Sateiden lisäksi tulvatilannetta ovat pahentaneet patojen avaaminen naapurimaassa Kamerunissa. (Lähde: AFP)

 

Trumpin Meksikon muurista rakennutetaan neljä betonista mallia

Yhdysvalloissa neljältä yritykseltä on tilattu presidentti Donald Trumpin aikoman Meksikon muurin prototyypit.

Asiasta muun muassa kertovan BBC:n mukaan betoniset muurimallit tulevat olemaan jopa noin yhdeksän metriä pitkiä ja korkeita. Mallit rakennetaan tulevien kuukausien aikana. Yrityksien kanssa tehdyt sopimukset ovat jokainen arvoltaan jopa noin 500 000 dollaria.

Presidentti Trumpin yksi vaalilupauksista on rakennuttaa muuri Meksikon ja Yhdysvaltain rajalle. Kongressi ei ole vielä ratkaissut ensi vuoden budjettia, johon Trump on vaatinut muurin mahdutettavan.

 

USA tarjoaa uutta viisuminhakumahdollisuutta rajan taa ensimmäisen maahantulokiellon aikaan jätetyille

Yhdysvallat tarjoaa uutta mahdollisuutta viisumin hakemiseen niille ihmisille, joilta pääsy maahan evättiin presidentti Donald Trumpin asettaman ensimmäisen maahantulokiellon nojalla.

Ratkaisuun päädyttiin oikeusjutussa, joka sovittiin newyorkilaisessa oikeusistuimessa. Kyseessä oli aktivisti- ja ihmisoikeusryhmien nostama joukkokanne Yhdysvaltain hallintoa vastaan.

Yhdysvaltain ei tarvitse maksaa korvauksia ensimmäisen maahantulokiellon nojalla viisumitta jääneille tai taata, että heidän hakemuksensa hyväksytään tällä kertaa.

Trump määräsi 27. tammikuuta kolmen kuukauden maahantulokiellon seitsemän muslimienemmistöisen maan kansalaisille ja neljän kuukauden maahantulokiellon pakolaisille. (Lähde: AFP)

 

Maj Lind -pianokilpailun voitto Yhdysvaltoihin

Kansainvälisen Maj Lind -pianokilpailun on voittanut amerikkalainen Mackenzie Melemed. Helsingissä pidetyn kilpailun pääpalkinto on 30 000 euroa.

Toisen palkinnon (25 000 e) sai Uuden-Seelannin Jun Bouterey-Ishido ja kolmas oli eteläkorealainen Jiyoung Kim (20 000 e).

Kuuden soittajan finaaliin ainoana suomalaisena selviytynyt Hannu Alasaarela palkittiin parhaan tilausteoksen esityksestä (1 500 e). Hän sai lisäksi 8 000 euron tunnustuspalkinnon, kuten kaksi muutakin mitalisijojen ulkopuolelle jäänyttä finalistia.

Maj Lind -kilpailu järjestetään viiden vuoden välein.

 

Susijengi avasi EM-kisat voitokkaasti - Ranska kaatui jatkoajalla

Suomen miesten koripallomaajoukkue voitti Ranskan jatkoajan jälkeen 86–84 EM-kisojen avausottelussaan Helsingissä eilen illalla . Ottelu oli varsinaisen peliajan jälkeen lukemissa 72–72.

Suomen voittokorin heitti jatkoajan viime sekunneilla Jamar Wilson.

Suomelta Lauri Markkanen pussitti 22 pistettä ja otti seitsemän levypalloa, vaikkei ollut avausviisikossa. Tuukka Kotti ja Sasu Salin keräsivät 14 pistettä mieheen.

Suomen ykköspelintekijä Petteri Koponen jäi neljään pisteeseen, mutta hän antoi kahdeksan koriin johtanutta syöttöä.

Ottelua Helsingin areenassa seurasi yli 12 000 katsojaa.

Suomi kohtaa seuraavaksi Slovenian lauantaina.