Yön uutiskooste: Meksikossa löytyi 166 ihmisen joukkohauta, Brasilian presidenttiehdokas sai puukosta ja Suomessa sää jatkuu lämpimänä

Sää jatkuu vuodenaikaan nähden lämpimänä - aamuksi luvassa sumua monin paikoin

Sää jatkuu vuodenaikaan nähden lämpimänä ympäri maata, kertoo Ilmatieteen laitos. Yöllä ja aamulla monin paikoin on luvassa sumua, ja perjantaina päivällä etelään on odotettavissa joitakin sadekuuroja.

Ilmatieteen laitos kertoo Twitterissä aamun sumujen olevan tyypiltään alkavalle syksylle tavanomaista säteilysumua.

Päivälämpötilat liikkuvat etelässä 17–22 asteen tuntumassa perjantaina. Lapissa luvassa on 11–16 astetta. Yölämpötilat ovat huomattavasti matalampia ja voivat alimmillaan laskea etelässä 6–8 asteeseen. Lapin yössä lämpömittari voi jo laskea nollaan.

 

Poliisi varoittaa mahdollisesti haavoittuneesta villisiasta Harjavallassa

Lounais-Suomen poliisilaitos varoittaa mahdollisesti haavoittuneesta villisiasta Harjavallassa. Villisika on saattanut haavoittua metsästyksen yhteydessä, ja poliisin mukaan sikaa on pidettävä ihmiselle vaarallisena.

Metsästysalueena on ollut Hiirijärven ja Metsäkulman alue Harjavallassa.

Alueen riistamiehet ovat jäljestäneet villisikaa, mutta toistaiseksi eläintä ei ole löydetty.

Villisian etsiminen lopetettiin turvallisuussyistä yön ajaksi, ja jäljestämistä jatketaan aamulla.

Poliisi pyytää ilmoittamaan mahdolliset havainnot villisiasta hätänumeroon 112.

 

Valeuutissivusto Infowarsille porttikielto myös Twitteriin

Twitter on julistanut porttikieltoon valeuutissivusto Infowarsin ja sen perustajan Alex Jonesin. Infowarsin ja Jonesin tilit Twitterissä ja Periscopessa on suljettu pysyvästi.

Muun muassa Facebook ja Youtube sulkivat jo elokuun alussa Jonesin ja Infowarsin tilejä. Tuolloin Twitterin edustaja sanoi, ettei Infowars ollut rikkonut heidän käyttöehtojaan.

Jones tunnetaan äärioikeistolaisena salaliittoteoreetikkona, joka kiistää muun muassa syyskuun 11. päivän terrori-iskujen ja Sandy Hookin alakouluammuskelun koskaan tapahtuneen. (Lähde: AFP)

 

NYT: Trumpin hallinto pyrkii eroon siirtolaislapsia suojelevista rajoituksista

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin hallinto tavoittelee oikeutta pitää laittomasti maahan pyrkineitä lapsia vankilassa rajattoman ajan, kertoo muun muassa New York Times. Nykyisten sääntöjen mukaan rajan laittomasti ylittäneitä lapsia ei saa pitää vankilaolosuhteissa yli kahtakymmentä päivää.

Kotimaan turvallisuudesta vastaava ministeri Kirstjen Nielsen kutsuu 20 päivän sääntöä porsaanreiäksi, joka vaikeuttaa merkittävästi laittomasti maassa oleskelevien perheiden pidättämistä ja maasta karkottamista.

Trumpin hallinto erotti touko-kesäkuussa tuhansia lapsia vanhemmistaan Yhdysvaltojen ja Meksikon välisellä rajalla osana nollatoleranssipolitiikkaa, jossa kaikki laittomasti rajan ylittäneet aikuiset pidätettiin. Lapsia ei voitu 20 päivän säännön vuoksi pitää vanhempiensa luona vankilassa, joten heidät erotettiin perheistään. 

 

New Yorkin osavaltiolta haaste kaikille katolisille hiippakunnille pedofiliaskandaalin vuoksi

Yhdysvalloissa New Yorkin osavaltion pääsyyttäjä on lähettänyt tai lähettämässä haasteen kaikille osavaltion katolisille hiippakunnille vaatiakseen näiltä oikeusteitse tietoja epäillystä lasten hyväksikäytöstä. Laajassa tutkinnassa pyritään selvittämään, ovatko hiippakunnat peitelleet lasten seksuaalista hyväksikäyttöä.

Tutkintaa varten on avattu puhelinpalvelu ja verkkolomake, joiden kautta uhrit ja todistajat voivat kertoa hyväksikäytöstä. Viranomaiset lupaavat suojella uhrien henkilöllisyyttä ja tutkia kaikki tietoonsa tulevat syytökset.

New Yorkin naapuriosavaltiossa Pennsylvaniassa yli 300 katolista pappia oli käyttänyt hyväksi ainakin tuhatta lasta 70 vuoden aikana. Kirkko oli peitellyt asiaa. (Lähde: AFP)

 

Brasilian presidentinvaalien ennakkosuosikki haavoittui vakavasti puukotuksessa

Brasilian presidentinvaalien mielipidemittauksia johtava Jair Bolsonaro on saanut vakavia vammoja puukotuksessa. Puukottaja hyökkäsi hänen kimppuunsa kesken vaalikampanjoinnin.

Bolsonaron poika sanoi aluksi isänsä saaneen vain lieviä vammoja mutta kertoi myöhemmin Twitterissä, että tilanne oli vakavampi kuin aluksi luultiin. Hänen mukaansa Bolsonaro sai vammoja maksaansa, keuhkoonsa ja suolistoonsa ja on menettänyt paljon verta. (Lähde: AFP)

 

Ainakin 166 ihmisen ruumiit löydettiin joukkohaudasta Meksikossa

Meksikossa viranomaiset ovat löytäneet ainakin 166 ihmisen ruumiit joukkohaudasta. Joukkohauta sijaitsee Veracruzin osavaltiossa, jossa huumekartellit käyvät veristä sotaa toisiaan vastaan.

Joukkohauta löydettiin poliisin tietolähteen antaman vinkin ansiosta.

Meksikoa ovat riivanneet väkivaltaisuudet vuodesta 2006 lähtien, jolloin maan armeija ryhtyi taistelemaan huumekartelleja vastaan. Sen jälkeen maassa on murhattu yli 200 000 ihmistä. Viime vuonna murhan uhriksi joutui ennätykselliset 28 702 meksikolaista. (Lähde: AFP)

 

Iranin, Turkin ja Venäjän presidentit neuvottelevat Syyrian sodasta

Iranin, Turkin ja Venäjän presidentit Hassan Ruhani, Recep Tayyip Erdogan ja Vladimir Putin tapaavat tänään Teheranissa. Johtajien keskustelujen odotetaan keskittyvän Syyrian sotaan.

Syyrian hallituksen joukkojen on pelätty aloittavan suurhyökkäyksen kapinallisten viimeiselle tärkeälle alueelle Idlibiin maan luoteisosassa.

Iran ja Venäjä tukevat Syyrian sodassa presidentti Bashar al-Assadin hallintoa, Turkki osaa sitä vastustavista kapinallisista.

 

Kosovon ja Serbian presidentit tapaavat EU:n Mogherinin

EU:n ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini tapaa tänään Brysselissä Kosovon ja Serbian presidentit. Hashim Thaci ja Aleksandar Vucic ovat herättäneet kesän aikana huomiota väläyttelemällä ajatusta maiden rajojen siirtämisestä keinona keskinäisten suhteiden parantamiseksi.

Serbia ei ole tunnustanut vuonna 2008 itsenäistynyttä Kosovoa vaan pitää sitä kapinallisena maakuntanaan. Pattitilanne on ollut esteenä Serbian pyrkimyksille päästä EU:n jäseneksi. Maiden vuosia jatkuneet kahdenväliset neuvottelut eivät ole toistaiseksi johtaneet läpimurtoon.

 

Serena Williams etenee Yhdysvaltojen avoimien finaaliin

Yhdysvaltalainen tennistähti Serena Williams on edennyt finaaliin Yhdysvaltojen avoimessa tennisturnauksessa. Hän voitti vastustajansa, latvialaisen Anastasija Sevastovan 6-3, 6-0.

Kyseessä on yhdeksäs kerta, kun Williams on mukana Yhdysvaltain avoimien finaalissa.

Williams kohtaa seuraavaksi joko yhdysvaltalaisen Madison Keysin tai Japanin Naomi Osakan. (Lähde: AFP)