Yön uutiskooste: Metsäyhtiöiden puukartelli ja Espoon polttopulloisku käräjillä, Twitter kokeilee pidempiä viestejä

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Käräjäoikeus päättää tänään kuntien korvauksista metsäyhtiöiden puukartellijupakassa

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään tuomionsa metsäyhtiöiden puukartellin kuntahaarasta. Yhteensä 32 kuntaa perää Stora Ensolta, Metsäliitolta ja UPM-Kymmeneltä noin kuuden miljoonan euron korvauksia.

Markkinaoikeus totesi jo vuonna 2009, että Metsäliitto, Stora Enso ja UPM-Kymmene tekivät kartelliyhteistyötä vuosina 1997–2004. Yhtiöt vaihtoivat liiketoimintaansa liittyviä tietoja ja jakoivat markkinoita lainvastaisesti.

Jutussa korvauksia ovat vaatineet myös Metsähallitus ja sadat yksityiset metsänomistajat. Toistaiseksi kaikki käsitellyt kanteet on hylätty käräjäoikeudessa.

 

Espoon kesäkuista polttopulloiskua aletaan käsitellä tänään käräjillä

Espoon kesäkuisen polttopulloiskun käräjäkäsittely alkaa iltapäivällä Espoon käräjäoikeudessa. Pitseriaan tehdyn iskun päätekijöiksi epäillään kolmea miestä, joita syytetään syyttäjän aiemman kertoman mukaan muun muassa törkeästä tuhotyöstä ja useista murhan yrityksistä. Kaksi heistä on edelleen vangittuna.

Poliisin aiemman kertoman mukaan yksi miehistä oli iskua edeltävänä päivänä poistettu pitseriasta, mikä johti fyysiseen välikohtaukseen.
Lisäksi tekoon osallisiksi epäillään 42-vuotiasta miestä ja 28-vuotiasta naista. Pitseria tuhoutui palossa täysin, ja viereiseen ravintolaan tuli savuvahinkoja.

 

Syksyn ylioppilaskirjoituksissa vuorossa äidinkielen esseekoe

Syksyn ylioppilaskirjoitukset jatkuvat tänään äidinkielen esseekokeella. Myös suomea tai ruotsia toisena kielenä opiskelevat kirjoittavat ylioppilaskokeissa tänään.

Syksyn ylioppilaskirjoitukset päättyvät keskiviikkona 4. lokakuuta saamen äidinkielen kokeeseen.

Ylioppilastutkintolautakunnan mukaan tutkintoon on ilmoittautunut reilut 37 000 kokelasta. Tämä on noin tuhat enemmän kuin viime vuoden syksyllä.

 

Italian presidentti Mattarella tapaa Niinistön Helsingissä

Suomessa valtiovierailulla oleva Italian presidentti Sergio Mattarella tapaa tänään presidentti Sauli Niinistön Presidentinlinnassa Helsingissä.
Mattarella ja Niinistö keskustelevat muun muassa Suomen ja Italian taloudellisista ja poliittisista suhteista, kertoo presidentin kanslia. Asialistalla ovat myös turvallisuuspolitiikka sekä ajankohtaiset kansainväliset kysymykset.

Päivä päättyy presidentti Niinistön ja puoliso Jenni Haukion isännöimään juhlaillalliseen.

Presidentti Mattarella saapui Suomeen eilen yhdessä tyttärensä Laura Mattarellan kanssa.

 

Twitter kokeilee pidempää merkkimäärää

Twitter sallii kokeilussaan nykyistä pidemmät tviitit. Kokeilussa pieni osa käyttäjistä voi tviitata 280 merkin mittaisia tviittejä nykyisen 140 merkin sijaan.

Muutoksen taustalla on se, että yhtiö haluaa kasvattaa toimintaansa ja monet käyttäjät kokevat 140 merkin rajan turhauttavana. Yrityksen edustajan mukaan nykyinen merkkiraja on turhauttanut etenkin niitä, jotka tviittaavat englanniksi, mutta ei esimerkiksi japaniksi tviittaavia. (Lähde: AFP)

 

Britanniassa vapautettiin lisää Lontoon metroiskun takia pidätettyjä

Kolme Lontoon metroiskun takia pidätettyä miestä on vapautettu ilman syytteitä, kertoo poliisi. Kaikki nyt vapautetut miehet pidätettiin Walesissa aiemmin tässä kuussa. Heidän lisäkseen aiemmin on jo vapautettu kolme miestä.

Viranomaisten hallussa on Lontoon iskun takia tällä hetkellä enää 18-vuotias mies, jota vastaan on nostettu syytteet muun muassa murhayrityksestä. Hänen oikeudenkäyntinsä on määrä alkaa 13. lokakuuta.

Noin 30 ihmistä loukkaantui, kun Parsons Greenin asemalla räjähti pommi 15. syyskuuta. Poliisin hyvin vaaralliseksi luonnehtima pommi ei räjähtänyt täysin. (Lähde: AFP)

 

HIV diagnosoidaan yhä useammin yli 50-vuotiaalle

Euroopassa yhä useampi HIV-diagnoosin saanut on 50-vuotias tai sitä vanhempi, kertoo tuore tutkimus. Tutkimuksen mukaan nykyään uusista diagnooseista yksi kuudesta annetaan 50-vuotiaalle tai sitä vanhemmalle. Vanhemmat ihmiset ovat saaneet tartunnan useimmiten heteroseksistä.

Historiallisesti suurimmassa riskissä ovat olleet homomiehet ja suonensisäisiä huumeita käyttävät, jotka jakavat neuloja muiden käyttäjien kanssa. 
Tutkimuksessa tutkittiin terveystietoja vuodesta 2004 vuoteen 2015. (Lähde: AFP)

 

Saudi-Arabian naiset saivat vihdoin luvan ajaa autoa

Saudi-Arabian naiset saavat ajaa autoa ensi vuoden heinäkuusta lähtien, kertoivat maan tiedotusvälineet tiistaina. Saudi-Arabia on ollut maailman viimeinen maa, jossa naiset eivät ole saaneet autoilla.

Saudi-Arabiassa on menossa kruununprinssi Muhammed bin Salmanin uudistuskampanja, jonka myötä arkkikonservatiivisessa maassa on tehty uudistuksia. Naiset pääsivät taannoin ensimmäistä kertaa mukaan urheilustadionilla pidettyyn kansallispäivän juhlaan yhdessä miesten kanssa. Aiemmin miehet ja naiset on pidetty tiukasti erillään. (Lähde: AFP)

 

Aerosmithin Etelä-Amerikan kiertue loppui lyhyeen – Steven Tyler lensi takaisin USA:han lääkärin käskystä

Yhdysvaltalainen rock-yhtye Aerosmith ilmoitti tiistaina peruvansa useita keikkoja Etelä-Amerikassa yhtyeen keulakuvan Steven Tylerin terveysongelmien takia. Tyler kertoi Twitterissä lentäneensä takaisin Yhdysvaltoihin lääkärin käskystä. Tylerin mukaan hän ei ole hengenvaarassa, mutta hänen täytyy saada välittömästi hoitoa ja levätä.

Yhtye perui keikkansa, jotka oli määrä järjestää Brasiliassa, Chilessä, Argentiinassa ja Meksikossa. (Lähde: AFP)

 

HJK:lla tänään mahdollisuus varmistaa mestaruus

Jalkapalloliigaa ylivoimaisesti johtava HJK voi varmistaa Suomen mestaruuden, kun se kohtaa illalla Helsingissä IFK Mariehamnin. HJK:lle riittää seurahistorian 28. mestaruuteen tasapeli, sillä se johtaa FC Lahtea ja KuPSia 15 pisteellä ja illan jälkeen kaikilla on enää viisi peliä pelaamatta.

HJK lähtee otteluun viiden pelin liigavoittoputkessa. Kotikentällään HJK on tällä kaudella hävinnyt 13 ottelustaan yhden ja voittanut kymmenen, ja IFK Mariehamnilla puolestaan on 12 vieraspelistään koossa vain yksi voitto.

Ottelu Töölön stadionilla alkaa kello 18.30.

 

Columbuksen Hännikäinen ja Nutivaara laukoivat maalit NHL:n harjoitusottelussa

Jääkiekon NHL:ssä Columbus Blue Jacketsin Markus Hännikäinen ja Markus Nutivaara tekivät molemmat yhden maalin St. Louis Bluesia vastaan pelatussa harjoitusottelussa. Molemmat tekivät maalin ottelun ensimmäisessä erässä.

Lähes 60 minuuttia Columbuksen maalilla ollut Joonas Korpisalo torjui 19 kertaa. Lisäksi hän syötti ensimmäisessä erässä yhden maalin.
Columbus voitti ottelun maalein 5–2.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.