Yön uutiskooste: Ministeriö perui työpaikan kaksoiskansalaisuuden vuoksi, Valtiopäivät avataan

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

HS: Ulkoministeriö perui työpaikan, koska hakijalla on kaksoiskansalaisuus

Ulkoministeriö on hiljattain perunut jo myönnetyn työpaikan hakijalta, koska tällä on Venäjän ja Suomen kaksoiskansalaisuus, kertoo Helsingin Sanomat. Lehti kertoo, että kuulemallaan puhelutallenteella ulkoministeriön virkamies sanoo, että perumisen syy on nimenomaan Venäjän kaksoiskansalaisuus.

Virkamies tarkentaa nauhoitteella syyksi sen, että Venäjän kansalaisiin voi kohdistua vaikuttamisyrityksiä Venäjän valtion suunnalta.

Valtiopäivät avataan juhlavasti

Valtiopäivien avajaisia vietetään tänään perinteisen juhlavin menoin. Eduskuntatalon yhä jatkuvan remontin takia avajaiset järjestetään Finlandia-talossa. Avajaisissa puhuu presidentti Sauli Niinistö.

Eduskunta aloitti kevätistuntokauden työnsä eilen, jolloin valittiin puhemiehet ja ryhmänjohtajat.

Avajaispäivän ohjelman aloittaa ekumeeninen juhlajumalanpalvelus Helsingin Tuomiokirkossa, jossa saarnaa Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo.

Uutissuomalainen: Keskustan eduskuntaryhmä luottaa yhä Berneriin

Keskustan eduskuntaryhmä luottaa yhä vahvasti liikenne- ja viestintäministeri Anne Berneriin (kesk.), selviää Uutissuomalaisen kyselystä. Enemmistö puolueen kansanedustajista sanoo, ettei liikenneverkkoselvityksestä noussut kohu ole heikentänyt Bernerin mahdollisuuksia toimia ministerinä.

Uutissuomalainen tavoitti keskiviikkona keskustan 49 kansanedustajasta 38. Vastausprosentiksi saatiin median mukaan lähes 90, kun puolueen kuusi ministeriä jätettiin kyselyn ulkopuolelle.

Yksi tavoitetuista kansanedustajista arvioi kohun rapauttaneen Bernerin uskottavuutta, viisi ei halunnut arvioida Bernerin asemaa.

Mykkänen Lännen Medialle: Trumpin rajavero vahingoittaisi Suomen metsäteollisuutta

Jos Yhdysvaltain presidentti Donald Trump toteuttaa uhkauksensa rajatulleista ulkomaisille tuotteille, olisivat seuraukset maailmantaloudelle ja Suomen viennille vahingollisia, arvioi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.). Hän kommentoi asiaa Lännen Medialle.

Jos esimerkiksi Suomen metsäteollisuudelle tulisi voimakkaita viennin esteitä Pohjois-Amerikkaan, se johtaisi Mykkäsen mukaan helposti ylituotantotilanteeseen Euroopassa. Tällä olisi ministerin mukaan voimakas vaikutus Suomen tuotannon elinvoimaisuuteen.

Mediat: Trump lopetti kesken puhelun Australian pääministerin kanssa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on haukkunut Yhdysvaltain ja Australian välisen pakolaissopimuksen Australian pääministeri Malcolm Turnbullille puhelimessa. Asiasta kertoo muun muassa Washington Post lähteiden mukaan.

Trump oli myös kertonut Turnbullille keskustelleensa päivän aikana neljän muun maailman johtajan kanssa ja Turnbullin kanssa käyty keskustelu oli Trumpin mukaan ollut niistä siihen mennessä pahin.

Trumpin ja Turnbullin keskustelun odotettiin kestävän tunnin verran, mutta 25 minuutin kohdalla Trump oli yllättäen päättänyt puhelun.

Trump puhuu rukousaamiaisella, osallistujien joukossa myös suomalaisia

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump puhuu tänään kongressin kansallisella rukousaamiaisella Washingtonissa. Vuotuiselle aamiaiselle osallistuu noin 2 800 ihmistä.

Kansainvälisiä kutsuvieraita on reilut 500. Joukossa on parlamentaarikkoja, ministereitä ja presidenttejä. Kolmipäiväinen tapahtuma sisältää tapaamisia ja keskusteluja kristillisestä maailmankuvasta.

Suomesta rukousaamiaiselle osallistuvat ulkoministeri Timo Soini (ps.), perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari ja kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen.

USA:n senaatti hyväksyi Tillersonin uudeksi ulkoministeriksi

Yhdysvaltain senaatti on hyväksynyt Rex Tillersonin valinnan maan uudeksi ulkoministeriksi.

Nimitys hyväksyttiin senaatissa äänin 56–43. Neljä demokraattia äänesti Tillersonin puolesta.

Tillerson, 64, nousi ExxonMobilin toimitusjohtajaksi 2006, ja hän on tehnyt koko työuransa öljy-yhtiössä. Hänellä ei ole poliittista kokemusta, eikä hän ole toiminut diplomaattina. (Lähde: AFP)

Britannia avaa vihdoin brexit-suunnitelmaansa

Britannian hallitus julkistaa tänään brexit-suunnitelmansa. Maan hallitus lupasi antaa suunnitelman parlamentin tarkasteltavaksi, kun korkein oikeus määräsi, että brexit-neuvotteluja ei aloiteta ilman parlamentin hyväksyntää.

Tällä hetkellä lakiesitys EU-eron aloittamisesta on parlamentin alahuoneen käsiteltävänä. Alahuone hyväksyi esityksen ensimmäisessä äänestyksessään eilen. Lakiesityksen tulee kuitenkin saada alahuoneen hyväksyntä myös kahdessa muussa äänestyksessä ennen kuin se siirtyy parlamentin ylähuoneen käsiteltäväksi.

Media: Romaniassa ainakin 200 000 ihmistä osoittanut mieltään hallitusta vastaan

Romaniassa ainakin 200 000 ihmistä on mediatietojen mukaan osoittanut mieltään hallitusta vastaan. Kyseessä on suurimmat hallituksen vastaiset protestit maassa sitten vuoden 1989, jolloin kommunismi kaatui maassa.

Mielenosoittajat vastustavat hallituksen päätöstä lakimuutoksista, jotka muun muassa poistavat rangaistavuuden useilta rikkomuksilta.

Muun muassa Romanian presidentti Klaus Iohannis on arvostellut päätöstä voimakkaasti. Hän on kuvannut sitä kovaksi iskuksi korruption vastaiselle työlle. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltojen hyökkäyksessä Jemenissä todennäköisesti kuollut siviilejä

Siviilejä on todennäköisesti saanut surmansa Yhdysvaltain viikonloppuna toteuttamassa hyökkäyksessä Jemenissä, kertoo Yhdysvaltojen asevoimien Lähi-idän päämaja Centcom tiedotteessaan. Kuolleiden joukossa saattaa Centcomin mukaan olla myös lapsia.

Terrorijärjestö al-Qaidaa vastaan tehty isku sai huomiota Yhdysvalloissa, koska Yhdysvaltain sotilas kuoli operaatiossa.

Jemenin viranomaisten mukaan iskussa olisi kuollut 16 siviiliä. Centcom ei kertonut mahdollisesti kuolleiden siviilien määrää tiedotteessaan. (Lähde: AFP)

Mediat: Yhdysvaltojen Delawaressa vankilassa panttivankitilanne

Yhdysvalloissa Delawaressa sijaitsevassa vankilassa on käynnissä pankkivankitilanne. Asiasta muun muassa kertovan ABC Newsin mukaan tällä hetkellä panttivankina on kaksi vankilan työntekijää ja mahdollisesti kymmenittäin vankeja. On epäselvää, pidetäänkö vankeja kuitenkaan varsinaisesti panttivankeina.

Tilanne sai alkunsa aamupäivällä paikallista aikaa, kun vangit ottivat viimeisimmän tiedon mukaan neljä työntekijää panttivangiksi. Tähän mennessä kaksi työntekijää on vapautettu ja reilu 20 vankia on saatu ulos rakennuksesta.

On myös epäselvää, kuinka monta vankia on ollut mukana ottamassa panttivankeja.