Yön uutiskooste: Moni nuori kärsii digipelaamisen takia, Miss Suomi valitaan tänään...

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Moni nuori kärsii ongelmalliseen digipelaamiseen liitetyistä oireista

Lähes joka kymmenennellä digipelejä pelaavista nuorista on oireita, jotka liitetään ongelmapelaamiseen, kertoo Oulun yliopistossa tarkastettava väitös.

Ongelmapelaamiseen liittyviä piirteitä ovat muun muassa runsas pelaaminen, lisääntynyt alakuloisuus ja ahdistuneisuus, eristäytyminen sekä mieltymys verkossa tapahtumaan vuorovaikutukseen.

Väittelijä, terveystieteiden maisteri Niko Männikkö korostaa, ettei ongelmallisen pelaamisen ja oireiden syy– seuraus-suhde ole silti selvä. Pelaamisella voidaan esimerkiksi hakea lohtua alakuloisuuteen, mikä voi kuitenkin lisätä ongelmia.

Metsähanhen metsästys alkaa kolmen vuoden tauon jälkeen

Metsähanhen metsästys alkaa kolmen vuoden tauon jälkeen. Linnun rajoitettu metsästys Kaakkois-Suomen ja Uudenmaan 15 kunnassa alkaa tänään ja päättyy marraskuun lopussa.

Metsähanhi on ollut viime vuodet rauhoitettu kannan vahvistamiseksi.

Tänään alkaa myös ilveksen metsästys poikkeusluvilla poronhoitoalueella. Poikkeuslupia myönnettiin tänä vuonna 20 kappaletta. Ilveksen metsästys päättyy helmikuun lopussa.

Sunnuntaisuomalainen: Säteilyltä suojaavien joditablettien myynti kasvoi rutkasti viime vuonna

Joditablettien kauppa kiihtyy Suomen apteekeissa, kertoo Sunnuntaisuomalainen. Vuonna 2016 myytiin yhteensä 1,3 miljoonaa joditablettia, kun määrä on ollut viime vuosina 500 000–700 000 tabletin luokkaa. Lääkeyhtiö Orionin valmistaman Jodixin kokonaismyynti kasvoi viime vuonna 60 prosenttia edellisvuodesta.

Säteilyturvakeskuksen (Stuk) valmiuspäällikkö Hannele Aaltonen on asiasta ymmällään.

Hän ei osaa sanoa, miksi nyt on aktivoiduttu, mutta hänestä on hyvä, jos tabletteja hankitaan varastoon.

Savon Sanomat: Viittomakielen tulkkien tarve vähenee, syynä ainakin osittain sisäkorvaimplantit

Kirurgisesti asennettavat sisäkorvaimplantit ovat vähentäneet tarvetta viittomakielen tulkeille Suomessa. Näin kerrotaan alan tulkkikoulutusta tarjoavista korkeakouluista Savon Sanomille.

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) ja Humanistinen ammattikorkeakoulu (Humak) ovat trendin vuoksi muokanneet opetussuunnitelmiaan. Kummassakaan oppilaitoksessa ei enää uskota, että perinteinen viittomakielen tulkin ammatti elättää.

Suomen viittomakielen tulkit ry:n puheenjohtaja Emilia Norppa tunnistaa kysynnän vähentymisen. Hänen mukaansa osittain kyse on siitä, että kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa ja tämä johtunee Kelan tulkkivälityksen ongelmista.

Uusi Miss Suomi kruunataan tänään

Uusi Miss Suomi valitaan tänään. Missikisaa voi seurata illalla suorassa lähetyksessä TV5:llä.

Miss Suomen kruunua tavoittelee Helsingin Kalastajatorpalla kymmenen finalistia. Paikkakunnista parhaiten edustettuina ovat Tampere ja Helsinki, joista kummastakin tulee kaksi finalistia.

Ensimmäinen Miss Suomi valittiin vuonna 1931. Televisioruuduissa kisa nähtiin ensi kertaa vuonna 1962.

Katalonian määrä järjestää kansanäänestys itsenäistymisestä tänään

Espanjassa Katalonian itsehallintoalueen on tarkoitus järjestää tänään kansanäänestys itsenäistymisestä. Espanjan keskushallinto pitää äänestystä laittomana ja on yrittänyt estää sitä kaikin keinoin.

Kataloniaan on määrätty poliisivoimia estämään äänestyksen toimeenpano.

Katalonian aluehallinto ei aio perua kansanäänestystä. Katalonian johto on kuitenkin vakuuttanut viime päivinä neuvotteluvalmiuttaan äänestyksen tuloksesta riippumatta.

Aluehallitus on toisaalta ilmoittanut antavansa itsenäistymisjulistuksen parin vuorokauden kuluessa äänestyksestä, jos kyllä-äänet voittavat.

Yhdysvaltain ulkoministeriö: Ei merkkejä siitä, että Pohjois-Korea olisi valmis neuvotteluihin

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan Pohjois-Korea ei ole antanut merkkejä siitä, että se olisi valmis maan ydin- ja ohjusohjelmaa koskeviin neuvotteluihin. Asiasta muun muassa kertovan CBS Newsin mukaan Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Heather Nauert sanoo tiedotteessa, etteivät Pohjois-Korean viranomaiset ole osoittaneet kiinnostusta tai valmiutta keskusteluihin.

Aiemmin ulkoministeri Rex Tillerson kertoi, että Yhdysvallat pyrkii keskusteluyhteyteen Pohjois-Korean kanssa, jotta maa saataisiin luopumaan ydinaseistaan. Yhdysvalloilla ja Pohjois-Korealla ei ole diplomaattisuhteita, mutta Tillersonin mukaan mailla on muita kanavia keskustelujen käymiseksi.

Ruotsin maltillinen kokoomus saa tänään uuden puheenjohtajan

Ruotsin maltillinen kokoomus valitsee tänään uuden puheenjohtajan. Uudeksi puheenjohtajaksi on nousemassa pitkään puolueessa vaikuttanut Ulf Kristersson. Puolueen vaalivaliokunta on esittänyt, että Kristersson valitaan tehtävään ylimääräisessä puoluekokouksessa 1. lokakuuta eli tänään.

Kristersson korvaa Anna Kinberg Batran, joka ilmoitti elokuussa jättävänsä tehtävänsä.

Kristersson on toiminut puolueen nuorisojärjestön puheenjohtajana, ollut mukana kunnallispolitiikassa ja sosiaaliturvaministerinä Fredrik Reinfeldtin toisessa hallituksessa.

Ranskasta Yhdysvaltoihin matkalla olleen superjumbojetin moottori tuhoutui pahoin - joutui tekemään pakkolaskun

Lentoyhtiö Air Francen superjumbojetti joutui tekemään hätälaskun itäisessä Kanadassa konevian takia lauantaina. Ranskalaisyhtiön mukaan pakkolasku johtui vakavasta vauriosta yhdessä koneen neljästä moottorista.

Yhtiön mukaan Airbus A380 -kone laskeutui ilman lisävahinkoja Goose Bayn sotilastukikohtaan Kanadassa. Kaikki superjumbojetin kyydissä olleet 520 ihmistä evakuoitiin. Kukaan ei yhtiön mukaan loukkaantunut tapahtuneessa.

Kone oli matkalla Pariisista Los Angelesiin. Kone joutui tekemään käännöksen reitillään Grönlannin yllä konevian ilmettyä.

Sosiaalisessa mediassa levinneistä kuvista ja videoista voi nähdä moottorissa tapahtuneen laajan tuhon.

Airbus A380 -koneet ovat maailman suurimpia matkustajakoneita. Air France operoi kymmentä vastaavaa konetta. (Lähde: AFP)

Katsomorakenteet pettivät kesken ottelun - ainakin 29 jalkapallofania loukkaantui Ranskassa

Ainakin 29 jalkapallofania on loukkaantunut katsomorakenteiden petettyä Ranskassa Amiensin stadionilla. Ainakin viisi on loukkaantunut vakavasti. Pelastusviranomaisten mukaan loukkaantuneet saivat vammoja muun muassa pään, rinnan ja vatsan alueelle.

Stadionilla pelattiin Amiens–Lille-ottelua. Ottelu keskeytettiin onnettomuuden takia.

Uutistoimisto AFP:n mukaan onnettomuus tapahtui, kun Lillen faneja kentästä erottanut aitarakenne antoi periksi, kun fanit syöksyivät juhlimaan Amiensia vastaan tehtyä maalia. Useita faneja putosi kentälle noin puolentoista metrin korkeudesta ja jäivät muiden putoavien fanien alle. (Lähde: AFP)

Minnesotan Koivu vastasi avausmaalista, Nashvillen Salomäki onnistui rangaistuslaukauksessa

Jääkiekon NHL:ssä Mikko Koivu on tehnyt maalin harjoitusottelussa Dallasia vastaan. Koivun maali vei Minnesotan 1–0-johtoon, kun toista erää oli kulunut noin puolitoista minuuttia. Koivun maalia oli syöttämässä ketjukaveri Mikael Granlund.

Minnesota johti vierasjäällä pelaavaa Dallasia maalein 2–0 toisen erän päättyessä.

Puolestaan Nashvillen ja Tampa Bayn välisessä harjoitusottelussa Nashvillen Miikka Salomäki onnistui rangaistuslaukauksessa. Salomäen maali tasoitti ottelun 1–1-tilanteeseen, mutta toisen erän päätyttyä Tampa Bay oli jo siirtynyt johtoon maalein 2–1.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.