Yön uutiskooste: Nämä asiat tapahtuivat sillä aikaa kun nukuit

Lue tästä kooste yön uutisista.

Hallintarekisteri tulee eduskunnan käsittelyyn

Kiistelty hallintarekisterilaki tulee tänään eduskunnan käsittelyyn. Hallintarekisteri sisältyy arvo-osuusjärjestelmää koskevaan lakiesitykseen.

Perussuomalaiset on tähän asti vastustanut hallintarekisteriä, mutta hyväksyi talousvaliokunnan mietinnön viime viikolla hallituksen puoliväliriihen jälkeen.

Oppositio jätti mietintöön vastalauseen ja esittää lakiesityksen hylkäämistä.

Kaupan alan työnseisaukset alkoivat

Kaupan alan ylempien toimihenkilöiden työnseisaukset ovat alkaneet. Akavaan kuuluvan YTN:n työnseisaus alkoi puoliltaöin ja jatkuu 12 tuntia. Se koskee keskeisiä kaupan alan yrityksiä kuten Keskoa, SOK:ta, Stockmannia, Oriolaa, Instru Optiikkaa sekä Inex Partnersia. Seuraava seisaus on perjantaina puolestapäivästä puoleenyöhön.

Työnseisausten ei odoteta ainakaan aluksi juuri näkyvän kauppojen asiakkaille. Työtaistelutoimet kohdistuvat pääkonttoritoimintoihin, tukitoimintoihin ja järjestelmän ylläpitoon.

Lehti: Venäjällä noin 20 homojen oikeuksia puolustavaa mielenosoittajaa kiinni

Venäjällä poliisi on ottanut kiinni noin 20 homoseksuaalien oikeuksien puolesta protestoinutta mielenosoittajaa, kertoo New York Times. Lehden mukaan kiinniotettujen joukossa on Tshetsheniasta homomiehiä pakenemaan auttavan ryhmän johtaja.

Homojen oikeuksien puolustava mielenosoitus järjestettiin maanantaina Pietarissa pidetyn työläisten lomapäivän paraatin yhteydessä.

Protesteilla vastustettiin homoseksuaalien kokemaa kaltoinkohtelua. Venäläinen sanomalehti Novaja Gazeta uutisoi viime kuun lopulla, että satoja homoseksuaaleja miehiä olisi otettu kiinni ja kidutettu Tshetsheniassa.

Yhdysvallat uusi matkustusvaroituksen Eurooppaan

Yhdysvallat on antanut Eurooppaa koskevan matkustusvaroituksen. Syynä on Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan terroritekojen uhka koko Euroopassa ja lähestyvä kesälomakausi, jonka aikaan suuret yleisötapahtumat ja väkijoukot lisääntyvät.

Matkustustiedotteessa kehotetaan Yhdysvaltain kansalaisia varovaisuuteen muun muassa suosituissa turistikohteissa sekä esimerkiksi vilkkailla liikenneasemilla ja kauppakeskuksissa.

Matkustusvaroitus on voimassa syyskuuhun. Edellinen Yhdysvaltain Eurooppaa koskeva matkustusvaroitus vanheni helmikuussa.

Asiasta uutisoivat muun muassa uutistoimistot Reuters ja AAP.

Merkel ja Putin tapaavat Sotshissa

Saksan liittokansleri Angela Merkel tapaa tänään Venäjän presidentin Vladimir Putinin Sotshissa Mustanmeren rannalla.

Tapaamisen asialistalla uskotaan olevan muun muassa Ukrainan ja Syyrian tilanteet.

Saksalaisten ja venäläisten lähteiden mukaan Merkel ja Putin keskustelisivat myös energia- ja taloussuhteista sekä Hampurissa heinäkuussa pidettävästä G20-maiden huippukokouksesta, kertoo Financial Times -lehti.

Lavrov ja Tillerson tapaavat ensi viikolla Alaskassa

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson tapaavat ensi viikolla pidettävän arktisen ministerikokouksen yhteydessä Alaskassa. Asiasta kertoo Venäjän ulkoministeriö.

Tapaamisesta sovittiin ministerien välisessä puhelinkeskustelussa.

Osallistuessaan Alaskassa pidettävään kokoukseen Lavrov matkustaa ensi kertaa Yhdysvaltoihin sen jälkeen, kun Donald Trump astui virkaan. Tillerson puolestaan matkusti Venäjälle viime kuussa ja tapasi siellä Lavrovin lisäksi Venäjän presidentin Vladimir Putinin. (Lähde: AFP)

Valkoinen talo: Trump ja Putin keskustelevat puhelimitse tänään

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelevat tänään puhelimitse, kertoo Valkoinen talo. Asiasta muun muassa uutisoineen The Hill -lehden mukaan puhelu on sovittu käytäväksi kello 12.30 Yhdysvaltain aikaa.

Presidentit keskustelivat puhelimitse viimeksi huhtikuussa Pietarin metroiskun jälkeen.

Portlandissa mellakoitsijat rikkoivat ikkunoita ja heittelivät kiviä

Yhdysvalloissa Portlandissa mellakoitsijat ovat heitelleet kiviä, savupommeja ja limutölkkejä poliisia kohti maanantaina pidetyssä mielenosoituksessa. Ainakin kolme ihmistä on otettu kiinni.

Lisäksi useita liikkeitä vandalisoitiin kaupungin keskusta-alueella. Mellakoitsijat muun muassa rikkoivat liikkeiden ikkunoita ja hyökkäsivät poliisiajoneuvojen kimppuun.

Alueella järjestettiin maanantaina mielenosoituksia, joissa vastustettiin muun muassa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin maahanmuuttopolitiikkaa.

Samankaltaisiin mielenosoituksiin otti osaa tuhansia ihmisiä myös muun muassa Chicagossa, Los Angelesissa, New Yorkissa ja Washingtonissa. (Lähde: AFP)

Nasdaq-indeksi kapusi uuteen ennätykseen

Yhdysvalloissa teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi on kivunnut uuteen ennätykseen teknologia-alan viimeviikkoisen vahvan tuloksen myötä. Nousuun vaikutti myös teknologiayhtiö Applen ja sosiaalisen median jätti Facebookin tulosraportit kuluvalta viikolta.

Indeksi nousi 0,7 prosenttia noin 6 091 pisteeseen. Nousua tuli 43 pistettä edellisviikon ennätykseen. Tuolloin Nasdaq kipusi ensimmäisen kertaa yli 6 000 pisteen.

Applen osake nousi 2,1 prosenttia ja Facebookin 1,5. Lisäksi muun muassa Amazonin ja Netflixin osakkeet nousivat noin kahden prosentin verran. (Lähde: AFP)

Twitter ja Bloomberg avaavat ympärivuorokautisen uutistuutin

Sosiaalisen median jätti Twitter ja talousuutisiin erikoistunut mediayhtiö Bloomberg avaavat yhdessä ympärivuorokautisen uutiskanavan. Yritykset kertoivat asiasta maanantaina.

Yritysten mukaan palvelu yhdistää Bloombergin uutistoiminnan ja Twitterin sosiaalisen median ulottuvuuden. Palvelu käyttää hyväkseen Twitter-käyttäjien jakamaa materiaalia, jonka paikkansapitävyyden Bloombergin toimittajakunta on varmistanut ja josta se uutisoi reaaliajassa.

Suoratoistopalveluna toimivan uutiskanavan on määrä aloittaa toimintansa myöhemmin tänä vuonna. (Lähde: AFP)

Mark Selby snookerin maailmanmestariksi

Englannin Mark Selby on voittanut snookerin maailmanmestaruuden. Selby puolusti onnistuneesti viime vuoden mestaruuttaan voittamalla nelinkertaisen mestarin John Higginsin MM-finaalissa erin 18–15.

Mestaruus on Selbyn uran kolmas. Aiemmat mestaruudet ovat vuosilta 2014 ja 2016.