Yön uutiskooste: Neljä kuoli kolareissa Sastamalassa ja Espoossa, tänään äänestetään EU-vaaleissa, Suomi taistelee jääkiekon MM-kullasta

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Euroopan lähivuosien suunta ratkeaa tänä iltana - seuraa näitä asioita EU-vaaleissa

 

Parisataa miljoonaa eurooppalaista äänestää tänään EU-parlamenttivaaleissa.

Yksi isoista kysymyksistä, joita illan mittaan seurataan, on EU:ta hajottamaan pyrkivien populistipuolueiden kannatus.

Eurooppalaiset äänestävät parlamenttiin 751 jäsentä seuraavaksi viideksi vuodeksi.

Politicon ennusteen mukaan Salvinin allianssi olisi saamassa noin 70 paikkaa. Italian sisäministeri, Lega-puolueen johtaja Matteo Salvini on kerännyt ympärilleen maahanmuuttovastaisia puolueita. Ryhmään ovat menossa myös perussuomalaiset.

Politico arvioi, että kaikkiaan EU-kriittiset olisivat saamassa parlamenttiin noin 250 edustajaa.

 

 

Maailmanlaajuinen vastakkainasettelu saa osan EU-maista lujemmin yhteen

 

Samalla kun suurvaltapolitiikka ja maailmanlaajuinen vastakkainasettelu ovat voimistuneet, syntyneet jakolinjat voivat vahvistaa Euroopan unionin yhtenäisyyttä. Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen mielestä kansainvälinen ympäristö tekee pienille unionin maille selväksi, että ne eivät pärjää yksin.

Tiilikainen näkee, että yhtenäisellä Euroopan unionilla on enemmän vaikutusvaltaa ja valtaa suurempiin toimijoihin. Hän mainitsee erityisesti Kiinan ja Venäjän, joiden intresseissä ei hänen mukaansa ole ollenkaan vahvistaa EU:n yhtenäisyyttä, vaan hakea näkemyseroja ja sillä tavalla rapauttaa yhtenäisyyttä.

 

 

Guardian: Britannian hallitusta ollaan haastamassa oikeuteen EU-vaalien äänestysongelmien takia

 

Britannian hallitusta ollaan haastamassa oikeuteen EU-vaalien äänestykseen liittyneiden ongelmien takia, kirjoittaa Guardian.

Brexit-ratkaisun kanssa kamppaileva Britannia äänesti EU-vaaleissa torstaina. Guardianin mukaan monia EU-kansalaisia käännytettiin Britanniassa pois äänestyspaikoilta ja heidän nimiään oli viivattu äänestäjälistoista yli. Ulkomailla asuvat britit ovat puolestaan kertoneet, että ilmoitus äänioikeudesta saapui vain muutamia päiviä ennen äänestystä tai ei ollenkaan. 

 

 

Sastamalassa kaksi lasta ja henkilöauton kuljettaja kuolivat törmäyksessä rekan kanssa

 

Pirkanmaalla Sastamalassa kaksi lasta ja henkilöauton kuljettaja ovat kuolleet liikenneonnettomuudessa, kertoo poliisi. Henkilöauto oli ajautunut vastaantulevien kaistalle ja törmännyt rekkaan.

Rekan kuljettajalle ei tullut vakavia fyysisiä vammoja.

Tie oli onnettomuuspaikalla poikki tunteja, mutta nyt se on saatu auki.

 

 

Yksi kuollut ja toinen loukkaantunut vakavasti liikenneonnettomuudessa Kehä III:lla Espoossa

 

Espoossa yksi ihminen on kuollut ja toinen loukkaantunut vakavasti liikenneonnettomuudessa Kehä III:lla, kertoo poliisi.

Onnettomuus sattui Kauklahdessa kello yhden aikoihin aamuyöllä. Poliisin mukaan kyseessä on kahden henkilöauton kolari. Poliisista ei vielä aamuyöllä kerrottu kuolleen ja loukkaantuneen sukupuolia.

Tie onnettomuuspaikalla oli hetken aikaa kokonaan poikki, ja myöhemmin vain osa kaistoista oli käytössä. Liikenne normalisoitui noin pari tuntia onnettomuuden jälkeen.

 

 

Yritykset suhtautuvat nuuskan käyttöön vaihtelevasti - varoitukset voivat johtaa potkuihin

 

Suomalaisissa yrityksissä suhtaudutaan nuuskan käyttöön hyvin vaihtelevasti, vaikka monissa pyritään savuttomuuteen.

Muun muassa Posti ja kaupan alan Kesko ovat lähteneet tavoittelemaan savuttomuutta. Myös nuuska kuuluu kummassakin yrityksessä savuttomuusperiaatteiden piiriin. Valvontaa ei kuitenkaan ole, eikä sanktioita satele. Yritysten edustajat painottavat, että savuttomuuteen pyritään positiivisesti kannustaen.

Sen sijaan esimerkiksi elintarvikealan konserni Saarioisella on nuuskakielto ollut voimassa jo vuosikymmenen. Nuuskan käytöstä voi saada suullisen varoituksen ja pahimmillaan voi varoitusten kertyessä työsuhdekin päättyä.

 

 

Kaljuuntuminen ei ole yleistynyt, mutta se tunnistetaan nyt aiemmin

 

Suurimmalla osalla suomalaisista miehistä ja naisista on perinnöllisiä kaljuuntumisen geenejä.

Miehillä kaljuuntuminen voi alkaa jo 18–20 vuoden iässä, ja se saa alkunsa yleensä ohimoilta tai päälaelta tai molemmista pikkuhiljaa. Naisilla perintötekijöistä johtuva hiustenlähtö alkaa yleensä noin 40–60-vuotiaana, ja se näkyy useimmiten hiusten harvenemisena tasaisesti koko päälaen alueella, Yliopiston Apteekista kerrotaan.

Ihosairaalan asiantuntijan Carl Kyrklundin mukaan alkava kaljuuntuminen tunnistetaan nykyään yhä varhaisemmassa vaiheessa.

 

 

Trump vähätteli Pohjois-Korean tuoreimpia ohjuskokeita

 

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on vähätellyt Pohjois-Korean viimeisimpiä ohjuskokeita.

Pohjois-Korea testasi tämän kuun alkupuolella ohjuksia kahteen otteeseen. Kokeet olivat ensimmäisiä 18 kuukauteen.

Trump kirjoitti Twitterissä Pohjois-Korean laukaisseen pieniä ohjuksia, jotka hermostuttivat joitakin ihmisiä, mutta ei häntä. Presidentti kirjoitti myös luottavansa Pohjois-Korean johtajaan Kim Jong-uniin.

 Trump on parhaillaan vierailulla Japanissa, missä hän tapaa pääministeri Shinzo Aben. Pohjois-Korean tilanteen ennakoidaan olevan yksi pääaiheista Trumpin ja Aben keskusteluissa. (Lähde: AFP)

 

 

Venezuelan opposition ja hallituksen edustajat palaavat ensi viikolla Norjaan neuvottelemaan

 

Venezuelan opposition ja hallituksen edustajat palaavat ensi viikolla Norjaan neuvottelemaan, kertoo Norjan ulkoministeriö tiedotteessa. Tiedotteessa Norja toisti, että se on sitoutunut ratkaisun etsimiseen.

Norjan ulkoministeri Ine Eriksen Söreide sanoo tiedotteessa, että Norja kunnioittaa ja arvostaa molempia osapuolia ja osapuolien pyrkimyksiä.

Suomessa Norjan ulkoministeriön tiedotteesta kertoi ensimmäisenä Yle. (Lähde: AFP)

 

 

Suomi pelaa tänään jääkiekon maailmanmestaruudesta

 

Suomi pelaa tänään jääkiekon maailmanmestaruudesta Slovakian Bratislavassa. Leijonat kohtaa MM-loppuottelussa Kanadan.

Suomi kukisti eilen välieräpelissä Venäjän 1–0. Kanada kaatoi matkallaan loppuotteluun Tshekin 5–1.

Suomi on voittanut maailmanmestaruuden kahdesti, vuonna 1995 ja 2011, jolloin MM-turnaus pelattiin Slovakiassa. Kanadalla maailmanmestaruuksia on 26.

MM-Slovakiassa Suomi kukisti Kanadan avausottelussa 3–1.

Suomen ja Kanadan välinen MM-finaali alkaa Suomen aikaa kello 21.15.

 

 

Raitanen juoksi 3 000 metrin esteiden Euroopan kärkiajan

 

Suomen Topi Raitasen jalka oli jälleen kevyt, kun hän teki viikon sisään jo toisen hyvän ajan juoksuradoilla. Lauantaina hän voitti Belgiassa käydyn 3 000 metrin estejuoksukilpailun ajalla 8.29,27, joka on Euroopan kauden kärkiaika. Hän kukisti Britannian Phil Normanin 0,1 sekunnin erolla loppukiritaistelussa.

Kovassa kilvassa viimeisellä kierroksella kymmenen juoksijaa taisteli voitosta, mutta Raitanen kiristi voittoon ulkoratakauden ensimmäisessä estejuoksukilpailussaan.

Suomalainen oli hyvässä vauhdissa jo keskiviikkona, kun hän juoksi Norjassa 3 000 metrin sileän kilpailun ulkoratojen ennätysaikaansa 7.56,10.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.