Yön uutiskooste: Pääsykoeuudistus saa kiitosta, aikataulu huolettaa, 2,02 miljoonaa katalonialaista äänesti itsenäisyyden puolesta...

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

STT:n kysely: Pääsykoeuudistus saa korkeakouluilta kiitosta, aikataulu huolettaa

Korkeakoulut pitävät pääsykoeuudistusta pääosin hyvänä asiana, mutta tiukka aikataulu huolestuttaa, ilmenee STT:n tekemästä kyselystä.

Opetusministeriö ja korkeakoulut ovat sopineet, että vuoteen 2020 mennessä pääosa opiskelijoista valitaan ylioppilastutkinnon ja ammatillisen perustutkinnon perusteella, ei pääsykokeella. Jo ensi vuonna korkeakoulujen pääsykokeiden on määrä muuttua sellaisiksi, ettei niihin tarvitse valmistautua pitkään.

STT:n kyselyyn vastanneiden korkeakoulujen mukaan nykyisen valintajärjestelmän uudistaminen on tarpeen, vaikkei pääsykokeista halutakaan kokonaan eroon.

Kyselyyn vastasi 11 yliopistoa ja viisi ammattikorkeakoulua ympäri Suomen.

 

 

Julkisten palvelujen digiluukku ei ole houkutellut vielä suurta määrää kävijöitä

Julkiset palvelut on koottu yhteen Suomi.fi-verkkopalveluun, mutta suomalaiset eivät ole toistaiseksi löytäneet sankoin joukoin tietään palveluun.

Väestörekisterikeskuksen asiantuntijan Mari Kervisen mukaan Suomi.fillä oli yksittäisiä kävijöitä noin 120 000 heinäkuussa, minkä jälkeen luku on noussut noin 140 000 kuukausittaiseen kävijään. Hän myöntää, että määrä ei ole päätä huimaava.

Uudistettu sivusto lanseerattiin kesällä. Sivustolle avataan loppuvuoden aikana viranomaispostille tarkoitettu viestipalvelu.

 

 

Ylioppilaskokelailla tänään lyhyen vieraan kielen koe

Syksyn ylioppilaskokelailla on tänään vuorossa vieraan kielen lyhyen oppimäärän koe.

Osaamista punnitaan muun muassa espanjan, ranskan, venäjän, italian ja saksan kokeissa. Tänään kirjoitetaan myös englannin lyhyen oppimäärän koe.

Päivän kielikokeista sähköisiä eli digitaalisia ovat ranskan ja saksan kokeet.

 

 

Tieliikennelain uudistus saattaa muuttaa talvirengaspakkoa ja pudottaa pyöräilykypärän laista - eduskunta saa remontin puitavakseen syksyn aikana

Kaavaillut muutokset tieliikennelakiin vaikuttaisivat monin tavoin tavalliseen tielläliikkujaan. Uudistus on lähdössä eduskunnan käsiteltäväksi lähiviikkoina.

Lakipaketti sisältää esimerkiksi mahdolliset muutokset talvirengaspakkoon sekä heijastinta ja pyöräilykypärää koskeviin suosituksiin. Lakiluonnosta viilataan parhaillaan keväällä saatujen lausuntojen pohjalta.

Talvirenkaiden osalta lakiluonnos antaisi autoilijalle tulevina talvina aiempaa enemmän mahdollisuuksia keli- ja tilannekohtaiseen harkintaan. Heijastimen ja pyöräilykypärän osalta pohdittavana on ollut, pitäisikö niiden käyttö sanktioida tai jättää ne kokonaan pois laista.

 

 

Hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus avataan Helsingissä

Eurooppalainen hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus avataan tänään Helsingissä virallisesti. Keskuksen tarkoituksena on lisätä tietoisuutta hybridiuhista sekä yhteiskuntien haavoittuvuuksista, jotka liittyvät internetiin ja sosiaaliseen mediaan.

Avajaisissa ovat paikalla presidentti Sauli Niinistö, pääministeri Juha Sipilä (kesk.), Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sekä EU:n ulkoministeri Federica Mogherini.

Strategista analyysiä tuottavassa keskuksessa on osallisina 12 maata. Suomen lisäksi mukana ovat esimerkiksi Yhdysvallat, Britannia, Saksa ja Ruotsi.

 

 

Tekoäly muuttaa valtaosaa ammateista

Tekoäly tulee muuttamaan Suomen työmarkkinat tulevaisuudessa, sanovat asiantuntijat.

Valtaosassa ammateista on työtehtäviä, joita arvellaan korvattavan tulevaisuudessa teknologialla. Tekoälyllä pyritään korvaamaan rutiininomaiset työt, jotta ihmiset voisivat tehdä luovempia työtehtäviä.

Asiantuntijoiden mukaan teknologian myötä monien ammattien työntekijät saattavat joutua hankkimaan itselleen lisäkoulutusta tai opiskelemaan kokonaan uuden ammatin.

 

 

Katalonian aluehallinnon mukaan 90 prosenttia äänesti itsenäisyyden puolesta

Katalonian aluehallinnon mukaan itsenäisyyden puolesta on äänestänyt 90 prosenttia äänensä antaneista ihmisistä. Aluehallinnon tiedottaja Jordi Turullin mukaan 2,02 miljoonaa katalonialaista äänesti itsenäisyyden puolesta. Äänestämässä kävi Turullin mukaan kaikkiaan 2,26 miljoonaa ihmistä.

BBC:n ja Politico-verkkolehden mukaan äänestysprosentti oli noin 42 prosenttia.

Espanjan poliisi sulki eilen äänestyspaikkoja ja takavarikoi vaaliuurnia kansanäänestyksen estämiseksi.

Katalonian alueen johtaja Carles Puigdemontin mukaan Katalonia on voittanut oikeuden itsenäisyyteen. BBC:n mukaan Puigdemont on myös sanonut, että ovi yksipuoliselle itsenäisyyden julistukselle on avattu.

 

Katalonian aluehallinto: Arviolta 770 000 ääntä katosi

Katalonian aluehallinnon tiedottajan Jordi Turullin mukaan viranomaiset ovat laskeneet, että arviolta 770 000 kansanäänestyksessä annettua ääntä on hävinnyt. Hänen mukaansa 400 äänestyspaikkana käytettyä koulua suljettiin ja useita äänestyslappuja myös suoraan varastettiin.

Asiasta uutisoi Guardian.

 

Yli 800 katalonialaista saanut hoitoa poliisiväkivallan vuoksi

Kataloniassa yli 800 ihmistä on ollut hoidettavina sairaaloissa tai terveyskeskuksissa poliisiväkivallan vuoksi, kertovat alueen terveysviranomaiset Twitterissä. Hoidettavana on viimeisimmän tiedon mukaan ollut 844 ihmistä.

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy on kiittänyt televisiopuheessaan Espanjan poliisin toimintaa. Pääministerin mukaan poliisi on toteuttanut saamansa tehtävän mandaattinsa mukaisesti.

Poliisi sulki äänestyspaikkoja ja takavarikoi vaaliuurnia Kataloniassa tänään järjestetyn kansanäänestyksen estämiseksi. Poliisi myös pamputti ja ampui kumiluodeilla äänestämään tulleita. (Lähde: AFP)

 

Kim Jong-unin velipuolen murhaa alettiin puida oikeudessa Malesiassa

Malesiassa on aloitettu oikeudenkäynti Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin velipuolen murhasta. Syytettynä on kaksi naista, joiden epäillään surmanneen Kim Jong-namin VX-hermokaasulla Kuala Lumpurin lentoasemalla helmikuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.