Yön uutiskooste: Pandapariskunta matkalla Helsinki-Vantaalle

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Pandapariskunta Pyry ja Lumi laskeutuu Helsinki-Vantaalle - eväänä sata kiloa bambua

Pandapariskunta Pyry ja Lumi saapuu tänään Helsinki-Vantaan lentokentälle Kiinasta. Isopandakaksikon on määrä laskeutua rahtikoneella lentokentälle aamukymmeneltä.

Eväänä lennolla ja ajomatkalla pandoilla on jopa sata kiloa bambua sekä maissista ja soijasta tehtyjä pandakakkuja.

Ähtärin eläinpuiston pandat toivotetaan tervetulleiksi tilaisuudessa lentokentän vip-terminaalissa. Paikalla on muun muassa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) ja Kiinan suurlähettiläs Chen Li seurueineen.

 

 

Kesätöitä luvassa aiempaa enemmän

 

Kesätyöpaikkojen määrän ennakoidaan kasvavan kohentuneen taloustilanteen imussa. Kesätyömahdollisuuksia on taantumavuosia paremmin luvassa varsinkin kasvualoilla, kuten matkailu- ja ravintolapalveluissa, koska niissä on muutenkin rekrytointitarvetta.

Hyvin kesätöitä on todennäköisesti myös kiinteistö- ja rakennusalalla, arvioidaan työ- ja elinkeinoministeriöstä STT:lle.

Alueelliset erot työllisyystilanteessa heijastuvat myös kesätyöpaikkoihin. Heikoin tilanne on Pohjois-Karjalassa, Kaakkois-Suomessa, Lapissa, Kainuussa ja Keski-Suomessa.

 

 

Malmössä poliisiaseman edessä räjähti - kaksi miestä otettu kiinni

 

Malmössä on otettu kiinni kaksi ihmistä epäiltynä poliisiaseman edessä tapahtuneesta räjähdyksestä. Räjähdys sattui Rosengårdin kaupunginosassa yhdeksän aikaan illalla paikallista aikaa.

Poliisin tiedottajan mukaan kiinni otetut ovat parikymppisiä miehiä.

Poliisiasemalla oli räjähdyksen tapahtuessa paikalla henkilökuntaa, mutta kukaan ei loukkaantunut. Poliisin pommiryhmä on paikan päällä tutkimassa asiaa. (Lähde: TT)

 

 

Trump syytti jälleen Venäjää huonosta yhteistyöstä Pohjois-Korean suhteen

 

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump syyttää Venäjää Pohjois-Korean vastaisten pakotteiden heikentämisestä. Asiaa uutistoimisto Reutersille keskiviikkona kommentoinut Trump sanoi, ettei Venäjä auta muita maita Pohjois-Korean suhteen.

Trump on jo aiemminkin syyttänyt Venäjää huonosta yhteistyöstä ydinaseilla uhittelevan Pohjois-Korean suhteen. Trump sanoi viime kuussa, ettei Venäjä auta pyrkimyksessä painostaa Pohjois-Korea luopumaan ydinaseiden ja ballististen ohjusten kehittämisestä. (Lähde: AFP)

 

 

Tshernobylin ensimmäinen aurinkovoimala aloittelee toimintaansa

 

Tshernobylin ydinturma-alueella toimii pian ensimmäinen aurinkovoimala. Uusi yhden megawatin voimalaitos käsittää noin 3 800 aurinkopaneelia 1,6 hehtaarin alueella.

Voimalan on määrä aloittaa toimintansa tulevien viikkojen aikana.

Onnettomuudessa pilaantunut maaperä ei ole asumiskelpoista vielä pitkään aikaan, mutta ukrainalaisviranomaiset ovat vakuutelleet, että alue on jo kelvollista varovaiseen teolliseen toimintaan.

Nykyisen Ukrainan alueella sijainneen Tshernobylin ydinvoimalan nelosreaktori räjähti vuonna 1986 aiheuttaen maailman vakavimman ydinvoimaturman. (Lähde: AFP)

 

 

Facebook tutkii jälleen, pyrkivätkö venäläiset vaikuttamaan brexit-äänestykseen

 

Facebook aloittaa uudelleen tutkinnan siitä, altistuivatko palvelun käyttäjät venäläispropagandalle Britannian brexit-äänestyksen alla. Muun muassa asiasta uutisoineen New York Timesin mukaan somejätti myös laajentaa tutkintaansa.

Britannian parlamentti pyysi viime vuonna Facebookia sekä useita muita sosiaalisen median yrityksiä selvittämään, pyrkikö mikään venäläistaho vaikuttamaan äänestykseen EU-erosta. Washington Postin ja BBC:n mukaan tutkinnan seurauksena Facebook kertoi löytäneensä hyvin vähäisiä todisteita vaikuttamisyrityksistä.

Joidenkin Britannian parlamenttiedustajien mukaan aiemmin tehty tutkinta oli kuitenkin puutteellinen.

 

 

Twitter varoittaa käyttäjiään, jotka altistuivat venäläispropagandalle USA:n vaalien alla

 

Sosiaalisen median jätti Twitter aikoo ottaa yhteyttä käyttäjiinsä, jotka altistuivat venäläispropagandalle Yhdysvaltain presidentinvaalien alla.

Yhtiön edustaja sanoi Yhdysvaltain senaatin komiteakuulemisessa keskiviikkona, että yhtiö on aloittanut valmistelut propagandaa nähneiden käyttäjiensä tunnistamiseksi ja ilmoittaakseen heille asiasta. Kyse on mahdollisesti miljoonista ihmisistä.

Asiasta uutisoi NBC News.

Yhdysvaltain kongressi on painostanut sosiaalisen median yrityksiä kertomaan ihmisille, jos nämä ovat altistuneet venäläiselle disinformaatiolle vaalien alla.

 

 

Trump julkaisi "valemediapalkintojen" voittajat

 

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on julkaissut pitkään lupaamansa "valemediapalkintojen" voittajat. Hän on sanonut haluavansa palkinnoilla antaa tunnustusta "kaikkein korruptoituneimmille ja puolueellisimmille valtavirran medioille", kertoo New York Times.

Trump julkaisi Twitterissä linkin sivulle, jossa palkintojen saajat julistettiin. Sivu kuitenkin lopetti toimimasta pian sen jälkeen, kun Trump oli julkaissut tviittinsä. CBS Newsin mukaan palkintoja saivat muun muassa CNN:n ja New York Times.

 

 

Republikaanisenaattori Trumpin media-puheista: Kuin Stalinin retoriikkaa

 

Yhdysvalloissa republikaanisenaattori on kritisoinut presidentti Donald Trumpin mediaan kohdistuneista kommentteja kovin sanoin. Senaatissa puheen pitänyt Jeff Flake sanoi Trumpin retoriikan muistuttavan edesmenneen Neuvostoliiton diktaattorin Josif Stalinin retoriikkaa. Esimerkiksi tästä hän nosti Trumpin käyttämän ilmaisun "kansan vihollinen", jolla Trump on kuvaillut mediaa.

Flake myös syytti Trumpia päivittäisten mediaan kohdistuneiden hyökkäysten johtamisesta.

Flake on aiemminkin kritisoinut Trumpia voimakkaasti. (Lähde: AFP)

 

 

Markkasen Chicago hävisi hallitsevalle mestarille seitsemällä pisteellä

 

Koripallon NBA:ssa Lauri Markkasen Chicago Bulls on hävinnyt hallitsevalle mestarille Golden State Warriorsille pistein 112–119. Markkaselle kirjattiin ottelusta 11 pistettä ja kahdeksan levypalloa.

Bulls johti ottelua puoliajalle siirryttäessä muutamilla pisteillä, mutta hyytyi kolmannella neljänneksellä. Bulls nakutti kolmannella neljänneksellä vain 12 pistettä Warriorsin tehdessä 32. Viimeisellä neljänneksellä Bulls kuitenkin kiri vastustajaansa kiinni heittämällä 34 pistettä Warriorsin jäädessä 24 pisteeseen.

Bullsin paras pistemies oli Nikola Mirotic 24 pisteellään, Warriorsin puolestaan Klay Thompson 38 pisteellään.

 

 

Vuoden urheilijan palkinto jaetaan tänään - Lauri Markkanen yksi ennakkosuosikeista

 

Vuoden urheilija julkistetaan tänään illalla Urheilugaalassa Helsingissä. Vahvimmat ennakkosuosikit ovat maastohiihtäjä Iivo Niskanen, tenniksenpelaaja Henri Kontinen ja koripalloilija Lauri Markkanen. Vuosi sitten palkinnon voitti ratakelaaja Leo-Pekka Tähti.

Urheilugaalassa nimetään myös muun muassa Vuoden valmentaja ja Vuoden joukkue. Lisäksi paljastetaan viime vuoden sykähdyttävimmäksi äänestetty urheiluhetki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Tuhatpäinen yleisö todisti 1941 saksalaissotilaiden hautajaisia Jyväskylässä: 1950–60-luvulla haudat yllättäen hävisivät – onko sinulla tietoja vainajien siirroista?

Petri Honkonen ottaa ärhäkkäästi kantaa sisäilmasta sairastuneiden puolesta: "Vähättelyn ja luulosairaiksi leimaamisen on loputtava"

Lapin-matkailun odotetaan kasvavan myös tänä talvena Thomas Cookin konkurssista huolimatta

Maksamaton vieras vietti aamupäivän sinnikkäästi jyväskyläläisen kahvilan sisätiloissa – henkilökunta nappasi siipeilijän lopulta nalkkiin

Opetusministeri Andersson Ylen Ykkösaamussa: Sitova mitoitus oppilashuoltoon tarkoitus saada tällä hallituskaudella

Metsästäjä losautti Päijänteeseen pudonnutta sorsaa veneestä – ei olisi kannattanut

Ruokalähetti voi joutua yrittäjäksi vasten tahtoaan – työministeri lupaa alustatyöntekijöille aiempaa paremmat oikeudet

Hävittäjät uusitaan, mutta pitääkö myös Hawkit päivittää? – Loikka harjoituskoneista uusiin hävittäjiin on pitkä

Jyväskylän AaltoAlvarin vastasauna on ollut kuukausia poissa käytöstä, eikä avaamisajankohdasta ole tietoa – Saunaseura huolestunut tilanteesta

Jorman tilaaman otsalampun laturi räjähti: "Se oli jumalaton pamaus" – Julkinen keskustelu turvallisuudesta sai pelastustoimen aloittamaan akkupalojen tilastoinnin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.