Yön uutiskooste: Parhaat lukiot selvillä, jääkiekon MM-kulta matkasi länsinaapuriin

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Kristinestads gymnasium oli STT:n kevään lukiovertailun paras

STT:n tämän kevään lukiovertailussa parhaimmiksi sijoittuivat Kristinestads gymnasium, Kotka Svenska Samskola ja Utsjoen saamelaislukio.

Vertailussa huomioitiin kevään ja ylioppilaskirjoitusten tulosten lisäksi opiskelijoiden lähtötaso. Kristiinankaupungissa sijaitsevassa Kristinestads gymnasiumissa aloittaneiden keskiarvo oli 8,15 ja ylioppilaskokeiden pakollisten aineiden keskiarvo kouluarvosanaksi muutettuna 8,18.

Kevään vertailussa kymmenestä parhaasta lukiosta yhteensä kuusi oli ruotsinkielisiä.

Joutuuko Suomi komission tiukempaan talousohjaukseen - päätös tänään

EU-komissio kertoo tänään, ottaako se Suomen talouden tiukempaan ohjaukseen.

Suomi on viime vuosina ylittänyt EU:n velkarajan, joka on 60 prosenttia bruttokansantuotteesta. Tähän asti se on kuitenkin välttänyt EU:n liiallisen alijäämän menettelyn.

Tällä kertaa ymmärrystä ei välttämättä heru, sillä velkasuhde ei näytä vieläkään paranemisen merkkejä. Komission kevään talousennusteen mukaan velkaa olisi ensi vuonna jo noin 66 prosenttia kansantuotteesta.

Ilmasotaharjoitus Arctic Challenge alkaa pohjoisen taivaalla

Ilmavoimien johtama Arctic Challenge 17 -ilmasotaharjoitus alkaa tänään Suomen, Ruotsin ja Norjan alueella. Vajaat kaksi viikkoa kestävä harjoitus tuo kolmen maan pohjoisosissa sijaitsevalle yhteiselle harjoitusalueelle yli sata konetta noin kymmenen maan ilmavoimista – muun muassa Yhdysvalloista, Ranskasta ja Britanniasta.

Arctic Challenge on suurin Suomen Ilmavoimien koskaan johtama kansainvälinen harjoitus. Suomessa harjoituksen tukikohta on Rovaniemi, Ruotsissa Luulaja ja Norjassa Bodö.

Arctic Challenge järjestetään joka toinen vuosi.

Uutissuomalainen: Kohuttu juhlarahasarja jää julkaisematta

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi suunniteltu juhlarahasarja jätetään kokonaan julkaisematta, kertoo Uutissuomalainen. Juhlarahalautakunta on päättänyt, ettei Itsenäisyyden vuosikymmenet -sarjan rahojen kuva-aiheita ryhdytä muuttamaan eikä sarjaan ryhdytä suunnittelemaan uusia kolikoita.

Kohua herätti sarjan kolikko, joka kuvasi kansalaissodan aikaista teloitusta.

Valtiovarainministeriö pyysi juhlarahalautakuntaa ratkaisemaan rahasarjan kohtalon, kun valtiovarainministeri päätti laittaa juhlarahat hyllylle.

Lautakunta ei ole vielä päättänyt, suunnitellaanko juhlavuodelle korvaava rahasarja.

Kreikan lainahanat yritetään jälleen avata - myös velkahuojennukset pöydällä

Kreikan uuden lainaerän maksatuksesta yritetään sopia tänään Brysselissä.

Euromaiden valtiovarainministerit ovat koolla arvioimassa, miten hyvin maa on noudattanut lainaehtojaan. Maalle myönnetään uusi erä jo aiemmin sovitusta lainaohjelmasta, jos lainoittajat ovat tyytyväisiä maan tekemiin leikkauksiin ja uudistuksiin.

Vaikeampi kysymys kokouksessa ovat helpotukset velkaehtoihin. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on vaatinut velkahuojennuksia, koska se ei pidä realistisena, että maa selviytyy taakastaan.

EU viheltää tänään brexitin käyntiin

EU:n 27 jäsenmaata ovat tänään valmiita aloittamaan neuvottelut Britannian lähdöstä.

Brysselissä koolla olevat eurooppaministerit antavat tänään komissiolle mandaatin neuvotteluiden ensimmäistä vaihetta varten. Mandaattia päivitetään tarvittaessa.

Neuvotteluiden alku on nyt kiinni Britanniasta, sillä maassa käydään ensin parlamenttivaalit 8. kesäkuuta.

Trump vierailee Israelissa ja palestiinalaisalueilla

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vierailee alkuviikolla Jerusalemissa ja Tel Avivissa. Hän on kertonut tapaavansa pääministeri Benjamin Netanjahun sekä palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin.

Israelista Trump matkustaa Eurooppaan, missä hän tapaa muun muassa paavi Franciscuksen sekä EU:n ja Naton jäsenmaiden johtajia. Kiertomatka päättyy johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmän huippukokoukseen Sisiliassa.

Sunnuntaina Trump neuvotteli Persianlahden alueen maiden ja kymmenien muiden muslimimaiden johtajien kanssa Saudi-Arabiassa.

Pohjois-Korea vahvistaa tehneensä ohjuskokeen

Pohjois-Korea on vahvistanut tehneensä ohjuskokeen sunnuntaina. Maan valtiollinen uutistoimisto KCNA kutsui ballistisen ohjuksen koelaukaisua onnistuneeksi.

Etelä-Korea ja Yhdysvallat vahvistivat ohjuskokeen jo aikaisemmin.

YK:n turvallisuusneuvosto on ilmoittanut pitävänsä tiistaina hätäkokouksen Pohjois-Korean uusimman ohjuskokeen tähden.

Sunnuntain ohjuskoe oli jo toinen viikon sisällä. Kaikkiaan Pohjois-Korea on tänä vuonna tehnyt kymmenen ohjuskoetta.

Australialainen miljonääripariskunta teki ennätyslahjoituksen hyväntekeväisyyteen

Australiassa kaivosteollisuudella mittavan omaisuuden luonut pariskunta on tehnyt ennätyksellisen lahjoituksen hyväntekeväisyyteen.

Kaivosjätti Fortescue Metals Groupin perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Andrew Forrest ja hänen vaimonsa Nicola Forrest ovat lahjoittaneet 400 miljoonaa Australian dollaria eli noin 266 miljoonaa euroa sosiaalityöhön ja tieteelliseen tutkimukseen. Rahaa sai muun muassa syöpätutkimus sekä tasa-arvotyö.

Kyseessä on Australian historian suurin yksittäinen lahjoitus hyväntekeväisyyteen.

Ruotsi juhlii MM-kultaa - Lundqvist torjui kaiken voittolaukauskilpailussa

Ruotsi on voittanut jääkiekon MM-finaalissa Kanadan 2–1 voittolaukauskilpailun myötä. Ruotsin maalivahti Henrik Lundqvist torjui voittolaukauskilpailussa kaiken. Ruotsin maalintekijät voittolaukauskilpailussa olivat Nicklas Bäckström ja Oliver Ekman-Larsson.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.