Yön uutiskooste: Pohjoismaiden valtiojohtajat juhlivat satavuotiasta Suomea Helsingissä

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Pohjoismaiden valtiojohtajat juhlistavat Suomen satavuotista itsenäisyyttä Helsingissä tänään.

Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ottavat vieraat vastaan Presidentinlinnan etupihalla kello 10.30.

Paikalla ovat Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia, Norjan kuningas Harald ja kuningatar Sonja, Tanskan kuningatar Margareeta sekä Islannin presidentti Gudni Thorlacius Johannesson ja hänen puolisonsa Eliza Jean Reid.

Kunnissa herätään tänään uuteen valtaan

Uusien kunnanvaltuustojen toimikausi alkaa tänään. Valtuustot kokoontuvat ensimmäisiin kokouksiinsa lähipäivinä. Esimerkiksi Helsingissä uuden valtuuston ensimmäinen kokous pidetään ensi keskiviikkona.

Tuoreet kunnanvaltuutetut valittiin huhtikuun kuntavaaleissa, jolloin kokoomus säilytti paikkansa suurimpana kuntapuolueena.

Vaaleissa kaikki hallituspuolueet menettivät kannatustaan verrattuna edellisiin kuntavaaleihin. Suurin voittaja oli vihreät, joka sai 12,3 prosenttia äänistä.

Miestä syytetään tyttöystävänsä murhasta Nokialla - käräjäkäsittely alkaa

Pirkanmaan käräjäoikeus alkaa käsitellä tänään juttua, jossa 18-vuotiasta miestä syytetään tyttöystävänsä murhaamisesta.

Poliisin mukaan mies esti 17-vuotiaan tyttöystävänsä hengityksen kietomalla ilmastointiteippiä tämän pään ympärille. Poliisi löysi tytön miehen asunnosta sängyn alle piilotettuna. Uhri oli tuolloin vielä elossa, mutta kuoli vammoihinsa sairaalassa paria päivää myöhemmin.

Epäilty rikos tapahtui helmikuussa Nokialla.

Veronmaksajat: Suomen kulutusverotus kansainvälisesti vertaillen kireää

Suomen kulutusverotus on kansainvälisesti vertaillen kireää, käy ilmi Veronmaksajien selvityksestä.

Kaikista verotuloista hieman yli 32 prosenttia tuli Suomessa vuonna 2015 kulutusveroista, kun vastaava luku esimerkiksi Ruotsissa oli hieman yli 28 prosenttia ja Saksassa hieman yli 27 prosenttia.

Korkea kulutusverotus näkyy Suomessa selkeimmin tupakan ja alkoholijuomien hinnoissa. Esimerkiksi tupakka-askin hinnasta verojen osuus on 87 prosenttia ja Koskenkorva-pullon hinnasta 82 prosenttia.

KSML: Orpo panisi ulkomaiset mainosjätit verolle Suomessa

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) katsoo, että kansainvälisten mediajättien kuten Googlen ja Facebookin tulisi maksaa Suomeen kohdistuvasta mainosmyynnistään syntyvät verot Suomeen.

Orpo sanoo Keskisuomalaiselle, että on selvää, että Suomi kannattaa verottamista siellä, missä arvo syntyy. Ratkaisujen tulee kuitenkin olla Orpon mukaan kansainvälisiä, koska internet ei tunne rajoja.

Pohjoismaisia media-alan yrityksiä edustavien liittojen raportissa arvioitiin tässä kuussa, että pohjoismaiset mediayhtiöt jäävät netin mainosmarkkinoilla alakynteen suhteessa kansainvälisiin toimijoihin.

Trump kertoo tänään kantansa Pariisin ilmastosopimukseen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoo kantansa Pariisin ilmastosopimukseen tänään Washingtonissa. Hän ilmoitti asiasta Twitterissä.

Trumpin on määrä kertoa päätöksestään paikallista aikaa kello kolmelta iltapäivällä eli kymmeneltä illalla Suomen aikaa.

Amerikkalaismedia kertoi eilen, että Yhdysvallat olisi jättämässä Pariisin ilmastosopimuksen vain alle kaksi vuotta sen jälkeen, kun se saatiin aikaan.

Lähteet CNN:lle: Kongressi tutkii Sessionsin ja Kisljakin mahdollista kolmatta tapaamista

Uutiskanava CNN:n tietojen mukaan Yhdysvaltain kongressi tutkii, tapasivatko oikeusministeri Jeff Sessions ja Venäjän suurlähettiläs Sergei Kisljak toisensa vielä kolmannen kerran presidentti Donald Trumpin vaalikampanjan aikana. Asiasta kertovat CNN:lle sekä demokraatti- ja republikaanilähteet että asiasta perillä olevat tiedusteluviranomaiset.

Lähteiden mukaan kongressin tutkijat yrittävät selvittää tapasivatko Sessions ja Kisljak toisensa kahden kesken vuoden 2016 huhtikuussa Washingtonissa.

Session on aiemmin jäänyt kiinni Kisljakin kanssa käytyjen keskustelujen peittelystä.

USA:n edustajainhuoneelta haasteet Flynnille ja Cohenille

Yhdysvaltain edustajainhuoneen tiedustelukomitea on antanut viralliset haasteet presidentti Donald Trumpin ex-neuvonantaja Michael Flynnille ja Trumpin henkilökohtaiselle asianajajalle Michael Cohenille. Edustajainhuone haluaa Cohenin ja Flynnin todistavan Venäjä-tutkinnassa sekä luovuttavan asiaan liittyviä asiakirjoja.

Ilmoitus asiasta tuli noin vuorokausi sen jälkeen, kun Cohen sanoi, ettei hän aio tehdä yhteistyötä kongressin kanssa.

CNN:lle asiaa kommentoineen kongressilähteen mukaan edustajainhuone antoi haasteet yhteensä seitsemälle ihmiselle. Neljä haasteista liittyi lähteen mukaan Venäjä-tutkintaan. (Lähde: AFP)

Makedoniassa parlamentti äänesti Zaevin pääministeriksi

Makedoniassa on otettu ensimmäinen askel kohti kaksi vuotta kestäneen poliittisen kriisin ratkaisemista, kun parlamentti äänesti pääministeriksi sosiaalidemokraattien johtajan Zoran Zaevin. Zaev sai 62 ääntä 120-paikkaisessa parlamentissa.

Makedoniassa pidettiin joulukuussa ennenaikaiset vaalit, joilla yritettiin avata maan poliittista umpisolmua. Vaalit voittaneet konservatiivit eivät kuitenkaan saaneet hallituksesta sopua albaanipuolueiden kanssa. Presidentti Gjorge Ivanov kieltäytyi aluksi antamasta Zaeville tehtäväksi muodostaa hallitusta, mutta myöntyi lopulta. (Lähde: AFP)

Kolmetoista sotilasta kuoli helikopteriturmassa Turkissa

Turkissa 13 sotilasta on kuollut helikopterin pudottua maahan, kertoo maan armeija. Armeijan mukaan helikopteri putosi maahan, kun se törmäsi sähkölinjaan pian ilmaan nousun jälkeen keskiviikkona. Helikopteri oli lähtenyt liikkeelle tukikohdasta Sirnakin maakunnassa. Maakunta sijaitsee Turkin kaakkoisosassa Irakin rajalla.