Yön uutiskooste: Poliisi jatkaa Turun puukotusten tutkintaa

Lue tästä kootusti yön tärkeimmät uutiset.

Poliisi jatkaa Turun puukotusten tutkintaa

 

Poliisi jatkaa tänään Turun joukkopuukotusten tutkintaa. Keskusrikospoliisin mukaan epäiltyä on tarkoitus kuulla tulkin avustuksella.

KRP:n mukaan Turun puukotuksista on epäiltynä vain yksi aktiivinen toimija eli sairaalassa oleva Marokon kansalainen. Pääepäillyn lisäksi tutkitaan yhteensä viiden ihmisen osuutta tapaukseen.

Pidätettyinä on neljä muuta ihmistä, jotka ovat myös Marokon kansalaisia. Lisäksi yhdestä henkilöstä on tehty kansainvälinen etsintäkuulutus.

 

 

Koko maassa pidetään hiljainen hetki Turun uhrien muistolle

 

Tänään pidetään hiljainen hetki Turun joukkopuukotuksen uhrien muistolle. Minuutin pituinen hiljainen hetki järjestetään koko maassa kello 10. Hallitus toivoo, että suomalaiset yhtyisivät siihen laajasti.

Myös kaikissa Suomen kirkoissa kello kymmeneltä alkavat jumalanpalvelukset aloitetaan hiljaisella hetkellä.

Turun kaupungin johto, Turun poliisijohto ja kirkon johtajat viettävät hiljaisen hetken uhrien muistoksi kello 10 Turun kauppatorilla.

 

 

Uutissuomalainen: Kansliapäällikkö Nerg kehottaa ilmoittamaan pienetkin epäilyttävät puheet poliisille

 

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg toivoo kansalaisten ilmoittavan entistä herkemmin huomaamansa epäilyttävät teot tai puheet poliisille, kertoo Uutissuomalainen.

Nerg arvioi, että Suomen turvallisuustilanne on muuttunut siinä määrin, että pienetkin epäilyt otetaan viranomaisten taholta erittäin vakavasti.

Radikalisoitunut henkilö voidaan Nergin mukaan ottaa viranomaisseurantaan, jos hänen epäillään valmistelevan terroritekoa. Suojelupoliisilla on tällä hetkellä seurannassaan noin 300 terrorismintorjunnan kohdehenkilöä.

 

 

Vain reilu puolet työttömistä haastatellaan niin usein kuin pitäisi

 

TE-toimistot haastattelevat vain vähän yli puolet työttömistä työnhakijoista niin usein kuin pitäisi.

Hallitus on luvannut, että tämän vuoden alusta lähtien kaikki työttömät haastatellaan kolmen kuukauden välein.

Työ- ja elinkeinoministeriön laskelmien mukaan kesäkuun alussa määräaikaishaastattelu oli tehty 57 prosentille työttömistä.

Hallitus myönsi tälle vuodelle määrärahan, jolla voi palkata 200 työntekijää TE-toimistoihin. SAK:n mielestä TE-keskuksilla on työntekijöitä edelleen liian vähän.

 

 

Savon Sanomat: Kansainvälisten adoptioiden määrä on Suomessa romahtanut

 

Suomeen tehtyjen kansainvälisten adoptioiden määrä on laskenut roimasti, kertoo Savon Sanomat. Viime vuonna Suomeen saapui kansainvälisten adoptiopalvelunantajien eli Interpedian ja Pelastakaa lapset ry:n kautta enää vain 58 lasta, kun edellisvuoden luku oli sata.

Vielä vuonna 2005 saapuneita adoptiolapsia oli 308. Kansainvälisten adoptioiden määrä on pian samalla tasolla kuin kotimaan sisäiset vieraslapsiadoptiot, joita on vuosittain noin 50.

Kansainväliset adoptiot ovat vähentyneet kaikkialla maailmassa. Pääsyy on, että lapsia luovuttavissa maissa kyetään entistä paremmin sijoittamaan lapset kotimaahan.

 

 

Asiantuntijat: Arkkipiispan vaalien lasikatto voisi rikkoutua jo ensi vuonna

 

Kirkon piispojen joukkoon on kova paine saada naispiispa, sanovat STT:n haastattelemat asiantuntijat. Asiantuntijat uskovat, että jo arkkipiispan vaaleihin etsitään vahvaa naisehdokasta, joka voisi toimia johtavana piispana.

Irja Askolan siirtyessä eläkkeelle Helsingin piispan virasta ei piispojen joukossa ole ainoatakaan naista. Helsingin piispan vaaleissa ehdolla ollut Jaana Hallamaa sanoo, ettei hän ole käytettävissä arkkipiispan vaaleissa. Samaten ehdolla ollut Kaisamari Hintikka ei ottanut asiaan kantaa.

Arkkipiispan vaalit järjestetään helmikuussa. Nykyinen arkkipiispa Kari Mäkinen jää eläkkeelle ensi kesäkuusta.

 

 

Barcelonan iskussa kadonneen pikkupojan kohtalosta ei vielä tietoa

 

Barcelonan terrori-iskun yhteydessä kadonneen 7-vuotiaan australialaispojan kohtalosta ei ole vielä vahvistettua tietoa. Pojan isä on saapunut Barcelonaan Australiasta, kertovat australialaismediat.

Espanjalainen El Pais -lehti kertoi aiemmin, että poika on löydetty elossa. Katalonian poliisi on kuitenkin kiistänyt lehden uutisen tiedotteessa. Poliisin mukaan "yhtään lasta ei ole löydetty, eikä kuolleita tai loukkaantuneita myöskään ole kateissa". Poliisin mukaan omaisille kerrotaan iskun uhrien tilasta ensimmäisenä.

Poliisitiedotteesta uutisoi muun muassa Independent.

 

 

Tuhannet osoittivat mieltään rasismia vastaan Bostonissa

 

Yhdysvalloissa Bostonissa tuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään rasismia vastaan. Poliisin arvion mukaan marssiin osallistui ainakin 15 000 ihmistä.

Mielenosoitus oli ajoitettu samaan aikaan, kun äärioikeistolaisryhmien oli määrä osoittaa mieltään kaupungissa. Äärioikeiston mielenosoitus kuihtui kuitenkin muutaman kymmenen ihmisen kokoontumiseksi, jonka osanottajat poliisi ohjasi turvaan suuremman rasisminvastaisen mielenosoituksen läheisyydestä.

Mielenosoituksissa ei leimahtanut vakavia väkivaltaisuuksia, mutta poliisi pidätti yksittäisissä kahakoissa noin parikymmentä mielenosoittajaa, jotka olivat ottaneet yhteen poliisin kanssa. (Lähde: AFP)

 

 

Putin ja Netanjahu tapaavat keskustellakseen Syyrian konfliktista

 

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu tapaavat keskustellakseen Syyrian tilanteesta. Netanjahu matkustaa keskiviikkona tapaamaan Putinia Venäjälle Sotshiin, pääministerin kanslia kertoo.

Vastaavat tapaamiset ovat aiemmin auttaneet maita estämään ilmavoimiensa väliset selkkaukset. Venäjä tekee Syyriassa ilmaiskuja Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallituksen joukkojen tukena. Israel taas on viimeksi kuluneiden viiden vuoden aikana tehnyt noin sata ilmaiskua Syyrian taistelijaryhmille suunnattuihin asekuljetuksiin. Israel yrittää estää aseiden päätymisen libanonilaisille Hizbollah-joukoille, jotka tukevat Assadia. (Lähde: AFP)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.