Yön uutiskooste: Pride-viikko huipentuu tänään

Lue tästä kootusti yön tärkeimmät uutiset.

Pride-viikko huipentuu tänään - kulkueeseen odotetaan 35 000:ta osallistujaa

 

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksista muistuttava Pride-viikko huipentuu tänään Helsinki Pride -kulkueeseen ja puistojuhlaan. Kulkueeseen odotetaan noin 35 000:ta osallistujaa.

Tänä vuonna kulkueessa nähdään myös laaja joukko viranomaisia yhdenvertaisuusvaltuutetun kutsumana. Kulkueeseen osallistuu muun muassa Poliisihallituksen, Kelan ja usean ministeriön edustajia. Maahanmuuttovirasto perui osallistumisensa saamansa kritiikin takia.

Myös monet muut tahot ovat kunnioittaneet Pride-viikkoa esimerkiksi nostamalla sateenkaarilipun salkoon.

 

 

Kansainvälisen avun antaminen ja saaminen helpottuu lakimuutoksen myötä

 

Kansainvälisen avun antaminen ja vastaanottaminen Suomessa helpottuu tänään voimaan tulevan uuden lainsäädännön myötä. Lakimuutos selkeyttää viranomaisten toimintaa kansainvälisissä avunpyynnöissä ja avunannossa.

Jatkossa Puolustusvoimat ja Rajavartiolaitos voivat antaa asevoiman käyttöä sisältävää tukea poliisille Suomen ulkopuolella esimerkiksi tilanteessa, jossa toiseen maahan kohdistuu terrori-isku. Tilanteissa voi olla yhteistyötahona toinen valtio, EU tai kansainvälinen järjestö.

Presidentti Sauli Niinistö vahvisti lainmuutokset keskiviikkona.

 

 

Passin ja henkilökortin hinta nousee tänään

 

Poliisin perimiin maksuihin tulee tänään korotuksia. Muun muassa passien, henkilökorttien ja ampuma-aselupien hinnat nousevat.

Henkilökortin ja passin hinta nousee neljä euroa. Passi maksaa nyt 52 euroa ja henkilökortti 58 euroa. Sähköisesti haettuna passin ja henkilökortin saa neljä euroa halvemmalla.

Keskimäärin paikallispoliisin maksut nousevat noin kymmenellä prosentilla. Korotuksia tulee myös suojelupoliisin maksuihin, kuten turvallisuusselvityksen hintaan.

 

 

Kuutteja suojeleva verkkokalastuskielto päättyy Saimaan norppa-alueilla

 

Saimaan norppa-alueiden verkkokalastuskielto on päättynyt. Verkkokalastus kielletään vuosittain huhtikuun puolivälin ja kesäkuun lopun välissä kuuttien suojelemiseksi. Kuutit jäävät helposti kiinni kalaverkkoihin ja hukkuvat.

Ympäristöjärjestöt varoittavat, että norpat ovat suuressa varassa hukkua kalaverkkoihin loppukesästäkin, vaikka verkkokalastuskielto päättyy.

Saimaannorpan suojelun tavoitteena on norpan talvikannan kasvattaminen 400 yksilöön vuoteen 2025 mennessä. Metsähallituksen arvion mukaan saimaannorpan kannan koko on nyt noin 360 yksilöä.

 

 

Uutissuomalaisen kysely: Kaksi kolmesta aikoo äänestää tammikuussa sekä presidentin- että maakuntavaaleissa

 

Uutissuomalaisen kyselyn mukaan kaksi kolmesta suomalaisesta aikoo äänestää sekä maakuntavaaleissa että presidentinvaaleissa. Molemmat vaalit on tarkoitus järjestää tammikuussa 2018, jos sote-sotkut eivät siirrä maakuntavaaleja.

Kyselyn perusteella maakuntavaalien äänestysprosentiksi voi odottaa 68:aa prosenttia, presidentinvaalien peräti 81:tä prosenttia. Seitsemän prosenttia kyselyyn vastanneista on aikeissa jättää molemmat vaalit väliin. 12 prosenttia ei puolestaan osaa vielä sanoa, aikooko äänestää.

Tutkimuksessa haastateltiin 1 000 ihmistä. Tutkimuksen virhemarginaalin on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

 

 

Viro aloittaa EU-puheenjohtajana

 

Viro aloittaa tänään ensimmäistä kertaa EU-puheenjohtajana.

 Puheenjohtajana Viro valmistelee ja vetää jäsenmaiden neuvotteluita. Seuraavan puolen vuoden aikana isoja asioita, jotka Viro saa eteensä, ovat muun muassa turvapaikkajärjestelmän uudistaminen ja puolustusyhteistyö. Myös brexit-neuvotteluista käydään syksyn aikana ensimmäinen neuvotteluvaihe.

 

 

Liittokansleri Kohlin muistotilaisuus järjestetään tänään

 

Saksan entisen liittokanslerin Helmut Kohlin muistotilaisuus järjestetään tänään Ranskan Strasbourgissa. Kohl kuoli reilut kaksi viikkoa sitten kotonaan Ludwigshafenissa 87 vuoden ikäisenä.

Hän toimi Saksan liittokanslerina vuodesta 1982 vuoteen 1998. Lisäksi Kohl toimi Saksojen yhdistymisen pääarkkitehtina ja vaikutti voimakkaasti myös Suomen EU-jäsenyyden toteutumiseen.

Muistotilaisuuteen osallistuu suuri määrä maailman nykyisiä ja entisiä johtajia. Suomesta tilaisuuteen osallistuvat pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd.).

 

 

Mielenosoitusten pelätään puhkeavan, kun Hongkongissa juhlistetaan paluuta Kiinan vallan alle

 

Hongkongissa varaudutaan mittaviin mielenosoituksiin, kun metropolissa juhlitaan erityishallintoalueen paluuta Kiinan vallan alle 20 vuotta sitten. Britannia luovutti Hongkongin takaisin Kiinalle 1997.

Kiinan presidentti Xi Jinping matkusti Hongkongiin jo torstaina, mutta pääjuhlallisuudet järjestetään tänään.

Muun muassa Hongkongin itsenäisyyttä ajava liike on kutsunut kannattajiaan kerääntymään yhteen "Kiinan kolonialismin murskaamiseksi".

South China Morning Postin mukaan Hongkongin 29 000 poliisista noin 11 000 osallistuu turvatoimiin.

 

 

Yhdysvalloissa jälleen Trumpin vastaisia mielenosoituksia - presidenttiä vaaditaan virkarikossyytteeseen

 

Yhdysvalloissa liki puoli vuotta Donald Trumpin virkaanastujaisten jälkeen häntä vastustavat mielenosoitukset jatkuvat yhä. Viikonloppuna useissa kaupungeissa on kutsuttu koolle protesteja, joissa Trumpille vaaditaan virkasyytettä.

Jos kongressi asettaa presidentin virkasyytteeseen ja toteaa hänet syylliseksi, hänen on erottava virastaan. Näin ei ole koskaan aiemmin käynyt.

Trumpia vastaan on kaavailtu syytettä liittyen liittovaltion poliisin FBI:n tutkintaan hänen kampanjansa epäillyistä Venäjä-kytköksistä. Myös Trumpin bisnesimperiumi ja presidentin sen kautta mahdollisesti saama hyöty on herättänyt arvostelua.

 

 

Trumpin ryöpyttämät yhdysvaltalaistoimittajat syyttävät presidenttiä kiristämisestä

 

Kaksi tunnettua yhdysvaltalaistoimittajaa syytää Valkoista taloa ja Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia uhkailusta ja kiristämisestä. MSNBC -uutiskanavan toimittajat Joe Scarborough ja Mika Brzezinski kertovat asiasta uutiskanava CNN:n haastattelussa.

Scarboroughin mukaan Valkoisesta talosta otettiin häneen yhteyttä moneen kertaan. Hänelle sanottiin, että tabloid-lehti Nation Enquirer julkaisee hänestä ja hänen kihlatustaan Brzezinskista hyvin negatiivisen jutun, elleivät Scarborough ja Brzezinski pyydä Trumpilta anteeksi uutisointiaan.

Scarborough ja Brzezinski ovat olleet julkisuuden keskipisteessä torstaista alkaen, kun Trump kirjoitti toimittajista halveksuvia tviittejä.

 

 

Suomen suvessa soi pop, rock ja blues - festivaalikansaa hellitään isoilla nimillä

 

Suomen festivaalikansa saa nauttia tänään isojen kotimaisten ja ulkomaisten esiintyjien keikoista, kun musiikin juhlaa vietetään useilla paikkakunnilla.

Vuonna 2001 uransa lopettanut menestysyhtye Ultra Bra nousee pitkän tauon jälkeen lavalle Seinäjoella Provinssirockissa. Jäähyväiskiertueellaan oleva metalliyhtye HIM esiintyy Helsingissä Tuska-festivaaleilla.

Hämeenlinnassa nautitaan maailman tunnetuimpiin rock-bändeihin kuuluvan Guns N' Rosesin keikasta.

Järvenpäässä juhlitaan 40-vuotisjuhlavuottaan viettävää Puistobluesia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.