Yön uutiskooste: Punkit eivät ole vähenemässä ja laillistaminen ei lisää kannabiskokeiluja Kanadassa

Yhden syyte ehti vanhentua poliisijohdon virkarikosjutussa - syyte peruutettiin

Ensi viikon tiistaina valmisteluistunnolla alkavassa poliisijohdon virkarikosjutussa on yksi syytetty vähemmän. Jutun syyttäjät peruuttivat Poliisihallituksen laillisuusvalvonnasta vastanneen poliisiylitarkastajan syytteen heinäkuussa, koska syyteoikeus ehti vanhentua viime metreillä.

Jutussa on kyse siitä, että Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion epäillään poistattaneen alamaailman tietolähteiden tiedot Helsingin poliisin rekisteristä ja määränneen, ettei uusia tietolähteitä rekisteröidä. Kaiken kaikkiaan jutussa on kuusi syytettyä, Aarnion lisäksi muun muassa entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero, entinen Helsingin poliisikomentaja Jukka Riikonen ja Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio, joiden epäillään laiminlyöneen valvontavelvollisuutensa.

 

Punkkitutkija ei usko punkkien dramaattiseen vähenemiseen

Punkkitutkija ei usko punkkien vähentyneen merkittävästi viime vuodesta, vaikka kuiva ja kuuma sää on pakottanut puutiaiset pakenemaan maaperän kosteuden suojaan.

Yliopistonlehtori Tero Klemola Turun yliopiston puutiaistutkimuksesta muistuttaa, että punkkeja on viime vuosina ollut enemmän kuin vielä 1990-luvulla.

Klemolan mukaan punkkien määrä voi vaihdella alueellisesti hyvin paljon. Punkkien määrään vaikuttavat sää ja isäntäeläinten määrä.

 

Sepelkyyhkyn metsästys alkaa koko maassa

Sepelkyyhkyn metsästyskausi alkaa tänään koko maassa. Metsästysaikaa on lokakuun loppuun. Kyyhkynmetsästys avaa monille metsästyskauden.

Metsästäjäliiton mukaan sepelkyyhkyn runsas kanta kestää hyvin metsästyksen. Vuosittain saaliiksi saadaan 145 000–240 000 lintua.

Metsästäjäliitto muistuttaa, että kauden alussa osalla linnuista voi olla vielä pesintä kesken. Siksi metsästää pitäisi vain parveutuneita lintuja.

 

WSJ: Musk tviittasi saaneensa rahoituksen Teslan vetämiseen pörssistä - saattaa joutua vaikeuksiin

Yhdysvalloissa sähköautoyhtiö Teslan toimitusjohtaja Elon Musk saattaa joutua vaikeuksiin sanottuaan Twitterissä, että hän oli onnistunut hankkimaan rahoituksen Teslan vetämiselle pörssistä. Wall Street Journal kertoo, että Yhdysvaltojen arvopaperimarkkinoita valvova SEC on alkanut selvittää, oliko Muskin väite totta.

Mikäli väite osoittautuu perättömäksi, Musk saattaa joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen. Yhdysvalloissa laki kieltää pörssiyhtiön edustajia antamasta osakkaille harhaanjohtavaa tietoa yrityksen kannalta merkittävistä tapahtumista. Ongelmia Muskille voi tulla myös siinä tapauksessa, että viranomaiset todistavat hänen antaneen lausuntonsa saadakseen Teslan osakekurssin nousuun.

 

YK:n pääsihteeri peräänkuuluttaa tutkintaa lapsiin kohdistuneesta ilmaiskusta Jemenissä

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres peräänkuuluttaa riippumatonta ja välitöntä tutkintaa ilmaiskusta, joka tehtiin torstaina Luoteis-Jemenissä lapsia kuljettaneeseen bussiin. Iskussa kuoli ainakin 29 lasta, joista monet olivat alle kymmenvuotiaita.

Saudi-Arabian johtama koalitio on ilmoittanut olevansa iskun takana. Isku tehtiin alueella, joka on Jemenin huthikapinallisten hallussa. Koalitio pitää iskua oikeutettuna sotilaallisena toimena, jolla kostettiin kapinallisten keskiviikkona Saudi-Arabian Jizaniin tekemä ohjusisku.

Koalitio syyttää kapinallisia lasten käyttämisestä ihmiskilpinä. (Lähde: AFP)

 

Äänten uudelleenlaskenta ei muuttanut Irakin vaalitulosta

Irakissa toukokuussa pidettyjen parlamenttivaalien tulos on säilynyt ennallaan, kun äänet on laskettu uudelleen. Nyt maassa päästään viimein muodostamaan hallitusta.

Shiialaisen uskonoppineen Moqtada Sadrin liittouma sai vaaleissa yllätysvoiton.

Parlamentti määräsi käsin tehtävän äänten uudelleenlaskennan sen jälkeen, kun maassa oli herännyt epäilyjä vaalivilpistä. (Lähde: AFP)

 

Kannabiksen laillistaminen ei lisänne kanadalaisten kannabiskokeiluja, kysely kertoo

Kanadassa harva suunnittelee kokeilevansa kannabista sen jälkeen, kun kannabiksen viihdekäytöstä syksyllä tulee maassa laillista, kertoo Kanadan tilastoviranomaisten kyselytutkimus. Kannabista tällä hetkellä käyttävistä vajaa kolmannes sanoo kuitenkin, että heidän käyttönsä luultavasti lisääntyy laillistamisen myötä.

Alkuvuoden tilastojen mukaan kannabista käytti vuoden alkupuoliskolla noin 4,6 miljoonaa kanadalaista, mikä on 16 prosenttia väestöstä.

Kyselyyn vastasi touko–kesäkuussa yli 7 000 kanadalaista. (Lähde: AFP)

 

Kontinen ja Peers etenivät jatkoon Torontossa

Suomen Henri Kontinen ja Australian John Peers ovat voittaneet Toronton ATP-turnauksen miesten nelinpelin toisen kierroksen ottelun. Turnauksen kakkossijoitetut Kontinen ja Peers päihittivät Espanjan Pablo Carreno Bustan ja Portugalin Joao Sousan 7–5, 6–1. Yöllä Suomen aikaa pelattu ottelu kesti puoli minuuttia vajaan tunnin.

Kontinen ja Peers kohtaavat seuraavaksi Yhdysvaltain Sam Querreyn ja Rajeev Ramin.

 

Ruuskanen kuudes keihäsfinaalissa

Antti Ruuskanen on sijoittunut kuudenneksi keihäänheiton finaalissa yleisurheilun EM-kisoissa Berliinissä. Myöhään eilen päättyneessä finaalissa Ruuskanen heitti parhaimmillaan tuloksen 81,70.

Ruuskanen sai kolme heittoa yli 80 metrin rajan.

Saksa otti kilpailusta kaksoisvoiton. Thomas Röhler paiskasi Euroopan mestariksi tuloksella 89,47. Andreas Hofmann oli toinen (87,60) ja Viron Magnus Kirt oli kolmas (85,96).

 

Mäkelä loikkii illalla finaalissa - Lipsanen käy karsintarajan kimppuun

Suomen Kristiina Mäkelä taistelee myöhään tänä iltana naisten kolmiloikan mitalista Berliinissä järjestettävissä yleisurheilun EM-kilpailuissa. Mäkelä selvitti karsintarajan keskiviikkona ensimmäisellä hypyllään, joka kantoi 14,24.

Jo iltapäivällä kolmiloikkapaikalla nähdään Suomen Simo Lipsanen. Hän yrittää ylittää karsintarajan 16,75.

Mäkelän lisäksi perjantain finaaleissa nähdään suomalaisista ainakin Jenni Kangas, jonka keihäskilpailu alkaa 21.25.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.