Yön uutiskooste: Raju kerrostalopalo Mikkelissä, Posti suunnittelee jopa 8 000 työntekijän palkan alentamista, kertoo HS

Raju asuntopalo Mikkelissä – 25 evakuoitiin kerrostalosta

Mikkelissä Etelä-Savossa 25 ihmistä evakuoitiin kerrostalosta rajun tulipalon takia myöhään eilisiltana. Pelastuslaitoksen mukaan kerrostalon neljännen kerroksen asunnon sauna ja kylpyhuone paloivat kokonaan. Asunnossa ollut asukas loukkaantui lievästi.

Hälytys palopaikalle tuli iltakymmenen aikoihin. Pelastuslaitoksen saapuessa paikalle liekit löivät ikkunasta ulos.

Palo saatiin rajattua saunan ja kylpyhuoneen alueelle, mutta savua levisi käytävään ja muutamiin naapuriasuntoihin. Kolmen naapuriasunnon asukkaat joutuivat evakkoon, mutta palomestarin mukaan muut pääsivät takaisin koteihinsa.

Syttymissyystä ei ole vielä varmaa tietoa.

 

HS: Posti suunnittelee jopa 8 000 työntekijän palkan alentamista

Posti suunnittelee tuntuvia palkanalennuksia jopa 8 000 työntekijälle, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Postilla on nyt noin 22 000 työntekijää.

Julkisuudessa on toistaiseksi kerrottu, että mahdolliset palkanalennukset koskevat noin 700:aa työntekijää, jotka ovat lähinnä lajittelijoita. Posti on suunnitellut, että työt siirrettäisiin nykyistä edullisemman työehtosopimuksen piiriin.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan vastaava suunnitelma koskee työtehtäviä myös huomattavasti laajemmin. Asian vahvistaa lehdelle kaksi eri lähdettä.

 

Kaksi ihmistä loukkaantui ulosajossa Huittisissa

Kaksi ihmistä loukkaantui henkilöauton ulosajossa Huittisissa Satakunnassa yöllä, kertoo pelastuslaitos.

Onnettomuus sattui Kakkostiellä pari kilometriä Huittisten keskustasta Helsingin suuntaan. Päivystävän palomestarin mukaan auto oli suistunut ajosuunnassa oikealle tien pientareelle, törmännyt risteävän peltotien reunaan ja mennyt katon kautta ympäri.

Toinen loukkaantuneista kykeni kävelemään, toisen vammat olivat vakavampia. Molemmat kuljetettiin sairaalaan Poriin. Palomestari ei kommentoinut yöllä loukkaantuneiden sukupuolta eikä ikää.

 

Ulkopoliittisen instituutin hallitus kokoontuu valitsemaan uutta johtajaa

Ulkopoliittisen instituutin hallitus kokoontuu tänään valitsemaan instituutille uutta johtajaa. STT:n tietojen mukaan tehtävään esitetään jälleen ohjelmajohtaja Juha Jokelaa. Häntä esitettiin Upin johtoon jo kesäkuussa, mutta silloin asia jäi pöydälle.

Upin hallituksessa on kiistelty nimitysprosessista, ja kesäkuun kokouksen jälkeen hallitus pyysi kolmesta tehtävään haastatellusta hakijasta ulkopuolisen tieteellisen arvion.

Upi on eduskunnan alainen tutkimuslaitos, ja merkittävä osa sen rahoituksesta tulee valtiolta. Instituutti tuottaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvää tutkimusta esimerkiksi eduskunnan käyttöön. Lisäksi instituutilla on näkyvä rooli yhteiskunnallisessa keskustelussa.

 

Uusi maksupalveludirektiivi voimaan – kuluttajalle ei muutoksia ensi alkuun

Lauantaina tulee voimaan EU:n uusi maksupalveludirektiivi, jonka odotettiin tuovan tänä syksynä suuria muutoksia asiointiin verkkokaupoissa ja verkkopankeissa. Tavallisen kuluttajan kannalta mikään ei kuitenkaan ensi alkuun muutu.

Finanssivalvonta myönsi viime viikolla lisäaikaa verkkokaupan osapuolille direktiivin edellyttämien järjestelmien rakentamiseksi vahvaa tunnistautumista varten. Myös verkkopankkien painettujen tunnuslukulistojen käytölle on myönnetty lisäaikaa.

 

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa alkaa Krimin tilanteen käsittely

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) alkaa tänään käsitellä Ukrainan tekemiä valituksia Venäjän ihmisoikeusloukkauksista Krimillä. EIT:n suuren jaoston (Grand Chamber) piti aloittaa kuulemiset asiassa jo helmikuussa, mutta käsittelyä lykättiin.

Ukrainan valitukset eivät koske itse niemimaan anastamista vaan siellä miehityksen jälkeen toteutettuja toimia. Ukrainan mukaan Venäjä on muun muassa surmannut ja vanginnut ukrainalaisia sotilaita ja poliiseja, estänyt lehdistön toimintaa sekä syrjinyt voimakkaasti Krimin islaminuskoisia tataareja.

EIT toimii Euroopan neuvoston yhteydessä ja valvoo Euroopan ihmisoikeussopimuksen noudattamista.

 

Armeijalähteet: Trump on valmis tapaamaan Iranin presidentin

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on valmis tapaamaan Iranin presidentti Hasan Ruhanin ilman ennakkoehtoja, kertoo kaksi Trumpin korkea-arvoista luutnanttia.

Tieto asiasta tuli sen jälkeen, kun Trump erotti kansallisen turvallisuuden neuvonantajansa John Boltonin. Bolton tunnetaan vihamielisestä suhtautumisestaan Iraniin ja aggressiivisesta ulkopolitiikastaan.

Luutnanttien mukaan Yhdysvallat ei kuitenkaan aio hellittää Iraniin kohdistuvaa painostustaan. (Lähde: AFP)

 

Saudi-Arabia tuomitsee Netanjahun vaalilupaukset Jordanlaakson liittämisestä osaksi Israelia

Saudi-Arabia tuomitsee Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun aikeet liittää Länsirannan Jordanlaakson Israeliin, kertoo maan uutistoimisto.

Netanjahu vannoi eilen liittävänsä Jordanlaakson Israeliin, jos hänet valitaan uudelleen pääministeriksi. Israelissa järjestetään ensi viikolla parlamenttivaalit.

Saudi-Arabian mukaan Netanjahun julistus on erittäin vaarallinen tilanteen kärjistyminen palestiinalaisia vastaan. Sen mukaan lupaus loukkaa räikeästi kansainvälisen oikeuden periaatteita.

Saudi-Arabia myös kutsui 57 Islamilaisen yhteistyöjärjestön jäsenvaltiota hätäkokoukseen asian takia. (Lähde: AFP)

 

Ronaldo ilotteli neljä maalia Liettuan verkkoon

Portugalin kapteeni Cristiano Ronaldo onnistui tekemään peräti neljä maalia tiistai-illan miesten jalkapallon EM-karsintaottelussa Liettuaa vastaan. Ottelu päättyi lopulta vierasjoukkue Portugalin 5–1-voittoon.

A-lohkossa Kosovo yllätti Englannin laukomalla 1–0-vierasmaalin, kun ottelua oli pelattu vain 34 sekuntia. Englanti kuitenkin teki nopean ryhtiliikkeen ja tykitti ensimmäisellä jaksolla peräti viisi maalia vastustajan verkkoon. Ottelu päättyi Englannille 5–3.

H-lohkossa Ranska voitti Andorran helponoloisesti 3–0 kotonaan. Turkki puolestaan löi Moldovan vieraissa 4–0. (Lähde: AFP)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.