Yön uutiskooste: SDP:n pääministeriehdokas selviää tänään, Pohjois-Korea teki "tärkeän kokeen", tänään vietetään suomalaisen musiikin päivää

Tänään selviää SDP:n puoluevaltuuston valitsema pääministeriehdokas

 

SDP:n pääministeriehdokas ja puolueen muut ministeriehdokkaat selviävät tänään, kun SDP:n puoluevaltuusto kokoontuu alkuillasta. Kaikkien SDP:n ministerinimien selviäminen voi kestää myöhään iltaan, puoluevaltuuston puheenjohtajistosta arvioitiin eilen STT:lle.

Pääministeriehdokkaiksi ovat toistaiseksi ilmoittautuneet SDP:n varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin sekä SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Kaikki Antti Rinteen (sd.) kaatuneen hallituksen puolueet sitoutuivat lauantaina aiemmin hyväksyttyyn hallitusohjelmaan. Hallitustunnustelut jatkuvat tänään, kun Rinne tapaa puolueiden eduskuntaryhmiä aamu- ja iltapäivällä.

 

 

Jouluperinteistä pidetään sitkeästi kiinni

 

Joulusauna, hautausmaalla käyminen, joululaulut, joulukuusi ja perinteiset jouluruoat ovat säilyttäneet suosionsa suomalaisten jouluperinteissä, Suomalaisen Kirjallisuuden Seurasta kerrotaan. Moni suomalainen kuitenkin myös pakenee perinteistä joulunviettoa ulkomaille.

Tilastokeskuksen mukaan viime vuoden joulukuussa suomalaiset tekivät noin 620 000 vapaa-ajan matkaa ulkomaille. Joulun suosituimmat matkakohteet olivat Viro ja Ruotsi.

 

 

Tänään vietetään Jean Sibeliuksen eli suomalaisen musiikin päivää

 

Tänään vietetään Jean Sibeliuksen eli suomalaisen musiikin päivää. Päivä on merkitty kalenteriin liputuspäiväksi vuodesta 2011 lähtien. Päivä on Sibeliuksen syntymäpäivä.

Vuosina 1865–1957 elänyt Jean Sibelius on Suomen kansallissäveltäjä. Sibelius on myös Suomen kansainvälisesti tunnetuin ja arvostetuin säveltäjä.

Sibeliuksen tunnetuimmat ja esitetyimmät teokset ovat hänen seitsemän sinfoniaansa sekä orkesteriteokset Finlandia, Karelia-sarja ja Valse triste.

 

 

Sunday Times: Vuodetut dokumentit näyttävät, miten Corbynin työväenpuolue kamppailee edelleen antisemitismisyytösten kanssa

 

Britanniassa työväenpuolue on joutunut antisemitismikohun keskelle juuri ennen ensi viikon parlamenttivaaleja. Sunday Times uutisoi puolueen sisäisistä dokumenteista, joista käy ilmi, että puolue ei ole onnistunut ratkaisemaan tapauksia, joissa sen jäseniä muun muassa syytetään juutalaisvastaisista kommenteista.

Työväenpuolue on ollut vaikeuksissa antisemitismisyytöksien takia jo pitkään.

Dokumenttien mukaan puolue on esimerkiksi rankaissut vain kevyesti tai ei ollenkaan rasistisista kommenteista. Samaan aikaan työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn on kampanjoinut vaaleissa nollatoleranssin puolesta.

 

 

Hongkongin demokratiamielenosoittajat toivovat sunnuntaiksi suuria protesteja

 

Hongkongissa demokratialiike toivoo, että tämän päivän mielenosoitukseen osallistuu valtava määrä ihmisiä. Demokratiamielenosoittajien tarkoituksena on jatkaa Hongkongin Peking-mielisen johdon painostamista.

Mielenosoitukset ovat äityneet syksyn mittaan väkivaltaisiksi, mutta pahimmilta yhteenotoilta ja vandalismilta on parin viime viikon aikana vältytty. Aktivistien mukaan raivo mielenosoittajien keskuudessa on kuitenkin jälleen kasvamassa.

Hongkongin poliisi on poikkeuksellisesti antanut luvan tämän päivän protestimarssille. Mielenosoittajat ovat kutsuneet protestia hallintojohtaja Carrie Lamin viimeiseksi mahdollisuudeksi myöntyä demokratialiikkeen vaatimuksiin. (Lähde: AFP)

 

 

Valtion media: Pohjois-Korea on tehnyt erittäin tärkeän kokeen

 

Pohjois-Korea on tehnyt "erittäin tärkeän kokeen" Sohaen satelliittien laukaisuasemallaan, kertoo maan valtion media KCNA.

Pohjois-Korean kansallisen tiedeakatemian edustaja totesi median mukaan, että testi vaikuttaa merkittävästi Pohjois-Korean strategiseen asemaan. Testin yksityiskohdista KCNA ei kertonut.

Pohjois-Korea on kuluneella viikolla koventanut puheitaan muun muassa Yhdysvaltojen suuntaan. Vasta eilen maan YK-lähettiläs ilmoitti, että keskustelut ydinohjelmasta "eivät enää ole neuvottelupöydällä" Yhdysvaltojen kanssa käytävissä keskusteluissa. (Lähde: AFP)

 

 

Carolinan Aho hurjassa vauhdissa Minnesotaa vastaan

 

Carolina Hurricanesin Sebastian Aho on takonut kolme maalia kotiottelussa Minnesota Wildia vastaan. Carolina voitti ottelun 6–2.

Aho onnistui maalinteossa kaksi kertaa ottelun toisessa erässä ja vei jälkimmäisellä ylivoimaosumallaan joukkueensa 4–2-johtoon. Päätöserässä Aho laukoi kolmannen maalinsa vielä tyhjiin ja sinetöi loppulukemat. Suomalaishyökkääjä otti myös kaksi syöttöpistettä.

Ahon joukkuetoveri Teuvo Teräväinen kasvatti hänkin tehopistepussiaan ottelussa useammalla osumalla. Teräväinen toimi syöttäjänä peräti kolmessa maalissa, myös molemmissa Ahon toisen erän onnistumisissa.

Minnesotan kapteeni Mikko Koivu joutui olemaan ottelusta syrjässä loukkaantumisen takia.

 

 

Anthony Joshua palasi ammattilaisnyrkkeilyn raskaansarjan maailmanmestariksi

 

Britannian Anthony Joshua on voittanut ammattilaisnyrkkeilyn raskaansarjan maailmanmestaruuden. Joshua kukisti lauantai-iltana Saudi-Arabian Diriyahissa meksikolaisen Andy Ruizin ottelussa, joka kesti täydet 12 erää. Ottelu ratkesi Joshualle tuomariäänin 3–0.

Joshua menetti MM-tittelin Ruizille viime kesäkuussa New Yorkissa. Aiemmin hän oli ollut ammattilaisurallaan voittamaton. (Lähde: AFP)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.