Yön uutiskooste: Sarjahukutusjuttu saa tuomionsa, Saksassa ratkaistaan uusnatsipuolueen kohtalo

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Turkin yökerhoiskun pääepäilty saatu kiinni

Turkissa on otettu kiinni mies, joka on Istanbulissa uudenvuodenyönä tapahtuneen terrori-iskun pääepäilty.

Mies otettiin mediatietojen mukaan kiinni puoliltaöin Istanbulissa Esenyurtin alueella. Poliisi teki alueella eilen mittavan etsintäoperaation.

Mediatietojen mukaan epäilty löydettiin Esenyurtissa asunnosta, jossa oli myös hänen nelivuotias poikansa.

Liki 40 ihmistä sai surmansa ampumisessa Reina-yökerhossa. Iskussa kuoli turkkilaisten lisäksi ulkomaalaisia muun muassa Ranskasta, Israelista ja useista arabimaista.

Äärijärjestö Isis on ilmoittanut järjestäneensä yökerhoiskun. (Lähde: AFP)

Britannian pääministeri paljastanee brexit-linjansa

Britanniassa pääministeri Theresa May pitää tänään puheen, jossa hänen odotetaan linjaavan maan tavoitteita EU-erossa. Mediatietojen mukaan May aikoo kallistua kovan brexitin puolelle eli vetää maan kokonaan pois EU:n sisämarkkinoilta, tulliunionista ja EU-tuomioistuimesta. Tuolloin Britannia saisi rajata maahanmuuttoa myös EU-maista.

Britannia ei ole vielä ilmoittanut eroprosessin aloittamisesta. May on aiemmin luvannut käynnistää virallisen eroprosessin maaliskuun loppuun mennessä.

Lännen Media: Lappiin voi nousta hotelleja kiinalaisrahalla

Kiinalaissijoittajat ovat ryhtyneet etsimään Suomen Lapista kohteita rakentaakseen uutta majoituskapasiteettia matkailijoille. Lännen Median tietojen mukaan kiinalaisten sijoittajien kiinnostus Pohjois-Suomen matkailualaa kohtaan on virinnyt nopeasti viime kuukausina.

Taustalla on Suomeen tulevien kiinalaismatkailijoiden määrän nopea kasvu. Lappiin olisi talvisesongin aikana tulossa enemmän matkailijoita kuin hotellikapasiteetti antaa myöten.

Oikeus antaa ratkaisunsa epäillyistä sarjahukutuksista

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus antaa aamulla tuomionsa jutussa, jossa kontiolahtelaista miestä epäillään useista hukutuksista.

Miestä syytetään kolmesta taposta ja viidestä tapon yrityksestä. Lisäksi häntä epäillään parituksesta, pahoinpitelystä ja alkoholirikoksesta. Epäillyt rikokset ajoittuvat vuosille 2007–2014.

Syyttäjän mukaan mies painosti uhrit vesille ja pyrki saattamaan heidät veden varaan. Seurueissa oli mukana lähes uimataidottomia ihmisiä.

Mies on kiistänyt kaikki syytteet.

EU-parlamentin puhemiehestä tiukka vääntö isojen ryhmien kesken

Euroopan parlamentti äänestää tänään itselleen uuden puhemiehen Ranskan Strasbourgissa. Vahvimmilla ovat kaksi italialaista: keskustaoikeiston Antonio Tajani sekä sosialistien ja demokraattien Gianni Pittella.

Euroopan parlamentin johtopaikat ovat avoinna aina kauden puolivälissä eli nyt kun aloituksesta on kulunut 2,5 vuotta.

Parlamenttia vuodesta 2012, johtanut sosialistien ja demokraattien Martin Schulz ei enää pyri paikalle, koska asettuu ehdolle Saksan liittopäivävaaleissa.

Saksassa päätös uusnatsipuolueen kohtalosta

Saksassa maan korkein oikeusaste perustuslakituomioistuin julkistaa tänään päätöksensä siitä, voidaanko Saksan kansallisdemokraattisen puolueen NPD:n toiminta kieltää. Kieltoa ajaa Saksan parlamentin ylähuone liittoneuvosto, jonka mukaan NPD on rasistinen ja juutalaisvastainen liike, joka uhkaa maan perustuslaillista järjestystä.

Edellinen yritys natsisympatioista syytetyn puolueen kieltämiseksi kaatui vuonna 2003.

Viimeisin Kuussa kävellyt ihminen, Eugene Cernan, on kuollut

Yhdysvalloissa on kuollut astronautti Eugene Cernan 82-vuotiaana. Hän oli viimeisin ihminen, joka on kävellyt Kuun pinnalla.

Cernan oli mukana Apollo 17 -kuulennolla, joka on toistaiseksi viimeinen Yhdysvaltain miehitetty lento Kuuhun. Hän käveli Kuun pinnalla joulukuussa 1972.

Cernan teki myös kaksi muuta avaruuslentoa.

Konkariastronautin kuolemasta ilmoitti Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa. Cernanilla oli ollut jo pitempään terveyspulmia. Hän kuitenkin seurasi edelleen viime aikoina tiiviisti avaruustutkimuksen kehitystä. (Lähde: AFP)

BBC: Trumpin virkaanastujaisten boikotti kasvaa

Yhdysvalloissa lisää kongressin demokraattiedustajia jättää saapumatta tulevan presidentin Donald Trumpin virkaanastujaisiin, kertoo BBC. Tällä tietoa yhteensä 26 edustajaa ei aio osallistua perjantaina pidettäviin virkaanastujaisiin.

Monet ovat perustelleet poisjääntiään Trumpin hyökkäyksellä kansalaisoikeuksien esitaistelijana tunnettua edustajainhuoneen jäsentä John Lewisiä vastaan. Lauantaina tviitissään Trump muun muassa arvosteli Lewisin vaalipiiriä Georgiassa.

Venezuelan presidentti: Trump maailmanlaajuisen vihakampanjan kohde

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro sanoo, että Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump on joutunut maailmanlaajuisen vihakampanjan kohteeksi. Maduron mukaan Trump ei voisi olla pahempi kuin Barack Obama. Maduron mukaan Obama ei ole onnistunut kukistamaan terrorismia.

Kampanjansa aikana Trump kritisoi Venezuelan johtavaa sosialistista puoluetta oman kansansa riistämisestä. Maanantaina pitämässään lehdistötilaisuudessa Maduro ei kuitenkaan puuttunut kritiikkiin vaan sanoi haluavansa odottaa ja katsoa mitä tapahtuu. (Lähde: AFP)

Peder Fredricson yllättäen Ruotsin Vuoden urheilijaksi

Ruotsissa on valittu Vuoden urheilijaksi esteratsastaja Peder Fredricson. Jerringspris-nimellä tunnetun yleisöäänestyksen tulosta on luonnehdittu yllätykseksi.

Fredricson voitti Rion olympialaisissa hopeamitalin.

Tuomariston jakamista palkinnoista vuoden 2016 miesurheilijan tunnustuksen sai golfpelaaja Henrik Stenson. Vuoden naisurheilija oli puolestaan uinnissa olympiamitaleita kauhonut Sarah Sjöström, joka oli voittanut Jerringsprisetin kahtena edellisenä vuonna.

Vuoden suoritus oli maastopyöräilijä Jenny Rissvedsin olympiakulta Riossa. (Lähde: TT)

Vuoden urheilija valitaan 70. kerran

Suomen Vuoden urheilija 2016 valitaan tänään Helsingissä järjestettävässä urheilugaalassa.

Ennakkokeskusteluissa esillä Vuoden urheilijaksi ovat olleet muun muassa ratakelauksen paralympiavoittaja Leo-Pekka Tähti, nyrkkeilyn arvokisamitalisti Mira Potkonen ja jääkiekon nuorten maailmanmestari Patrik Laine.

Vuosi sitten Urheilutoimittajain liiton jäsenet äänestivät Suomen parhaaksi urheilijaksi keihäänheiton MM-pronssimitalisti Tero Pitkämäen.

Vuoden urheilija valitaan nyt 70. kerran.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.