Yön uutiskooste: Satojen miljoonien kiinteistöverot ohi kunnilta, Norjan terrori-iskusta kuusi vuotta

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Kiinteistöveroja jää kunnilta saamatta jopa satoja miljoonia

Kunnilta jää saamatta vuositasolla jopa satojen miljoonien kiinteistöverotulot, kun kuntien ja verottajan kiinteistörekisterien tiedot eivät ole ajan tasalla. Kuntaliiton arvion mukaan verotuloja jäisi saamatta sata miljoonaa, mutta konsulttiyhtiö FCG:n arvion mukaan kuntien menettämä summa on todellisuudessa 200–300 miljoonaa euroa.

Viime vuosina kunnat ovat lisääntyvässä määrin suorittaneet rakennuskannan tarkistuksia. Parhaimmillaan kunnan kiinteistöverotulot ovat kasvaneet tarkistuksen seurauksena 15–20 prosenttia. Tällä hetkellä kunnat keräävät kiinteistöveroja vuosittain noin 1,8 miljardia euroa.

112-sovellusta ladattu jo yli miljoona kertaa

Kaksi vuotta sitten julkaistu 112-mobiilisovellus ylitti miljoonan latauksen rajan toukokuussa. Sovelluksen kautta on soitettu noin 50 000 puhelua.

Sovelluksen idea on se, että sen kautta hätänumeroon soitettaessa sovellus lähettää soittajan paikkatiedot automaattisesti hätäkeskukseen.

Sovelluksen suuri suosio on yllättänyt sen tekijät, Hätäkeskuslaitoksen ja Digian. 112-sovellukseen on suunnitteilla lisäominaisuuksia, mutta se halutaan kuitenkin pitää mahdollisimman yksinkertaisena.

Tammelassa yksi ihminen loukkaantunut vakavasti ulosajossa

Kanta-Hämeessä Tammelassa yksi ihminen on loukkaantunut vakavasti henkilöauton ulosajossa, kertoo pelastuslaitos. Päivystävän palomestarin mukaan loukkaantunut oli jäänyt puristuksiin auton ajauduttua ulos tieltä metsään.

Onnettomuuden sattuessa auton kyydissä oli yhteensä viisi ihmistä. Päivystävän palomestarin mukaan muut kyydissä olleet eivät tiettävästi saaneet vammoja onnettomuudessa.

Hätäkeskus sai tiedon Heinämaantiellä tapahtuneesta onnettomuudesta noin varttia vaille neljä aamuyöllä.

Norjassa Oslon ja Utöyan saaren terrori-iskuista kuusi vuotta

Norjassa Utöyan joukkosurmasta tulee tänään kuluneeksi kuusi vuotta.

Anders Behring Breivik räjäytti ensin Oslon keskustassa pommin ja surmasi sen jälkeen Utöyan saarella työväenpuolueen kesäleirille osallistuneita ihmisiä. Iskuissa kuoli yhteensä 77 ihmistä.

Lauantain julkiset muistotilaisuudet pidetään Utöyalla sekä Oslon hallituskortteleilla, missä pommi räjähti. Myös monissa muissa paikoissa pidetään muistotilaisuuksia, esimerkiksi Oslon tuomiokirkossa.

Puolan senaatti hyväksyi kiistellyn lain, joka antaa poliitikoille valtaa nimittää tuomareita

Puolan senaatti on hyväksynyt kiistellyn lain korkeimman oikeuden uudistamisesta. Laki antaa oikeusministerille oikeuden valita tuomareita korkeimpaan oikeuteen. Senaatti hyväksyi lain lauantaiyönä kello kahden aikaan äänin 55–23.

Puolan parlamentin alahuone hyväksyi lain puolestaan torstaina. Senaatin hyväksynnän myötä laki tarvitsee enää vain presidentti Andrzej Dudan allekirjoituksen.

Kymmenettuhannet ihmiset ovat osoittaneet Puolassa mieltään uudistuksia vastaan tällä viikolla. (Lähde: AFP)

Lähteet WP:lle: Sessions keskusteli Venäjän suurlähettilään kanssa Trumpin kampanjaan liittyvistä asioista

Washington Postin lähteiden mukaan nykyisin Yhdysvaltain oikeusministerinä toimiva Jeff Sessions keskusteli Venäjän suurlähettilään kanssa presidentti Donald Trumpin vaalikampanjaan liittyvistä asioista viime vuonna. Entiset ja nykyiset yhdysvaltalaisviranomaiset kertovat lehdelle, että Venäjän suurlähettiläs Sergei Kisljak kertoi Moskovan esimiehilleen, että hän keskusteli kampanjaan liittyvistä asioista Sessionsin kanssa vuoden 2016 presidenttikilvan aikana. Lähteiden mukaan kaksikko keskusteli muun muassa Venäjälle poliittisesti tärkeistä asioista.

Sessions on aiemmin myöntänyt tavanneensa Kisljakin, mutta hän on kiistänyt keskustelleensa Kisljakin kanssa Trumpin kampanjasta.

Sessionsista tuli oikeusministeri vuoden alkupuolella.

Yhdysvaltain armeijan edustaja: CIA lopettaa Syyrian kapinallisten tukemisen

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA lopettaa Syyrian presidentti Bashar al-Assadia vastaan taistelevien kapinallisten tukemisen. Asian vahvisti perjantaina Yhdysvaltain armeijan erikoistoiminnan johtaja. Hän kuitenkin kiisti, että päätös ohjelman lopettamisesta olisi tehty Venäjän takia.

Aiemmin on uutisoitu, että päätös asiasta olisi tehty Venäjän ja Yhdysvaltain välisten suhteiden parantamiseksi. Erikoistoiminnan johtajan mukaan kyseessä oli vaikea päätös, mutta sitä ei hänen mukaansa "todellakaan tehty lahjuksena Venäjälle".

CIA on kieltäytynyt kommentoimasta asiaa. (Lähde: AFP)

CNN: Trump Jr. ja Manafort tekivät sopimuksen senaatin oikeuskomitean kanssa

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vanhin poika Donald Trump Jr. ja presidentin ex-kampanjapäällikkö Paul Manafort ovat tehneet sopimuksen senaatin oikeuskomitean kanssa välttääkseen julkisen kuulemisen ensi viikolla, kertoo uutiskanava CNN.

CNN:n mukaan Trump Jr. ja Manafort ovat suostuneet antamaan komitealle tietoja. Senaatin komitea myös haastattelee molempia suljettujen ovien takana.

Sekä Trump Jr. että Manafort osallistuivat viime vuonna tapaamiseen venäläisasianajajan kanssa.

Trump Twitterissä: Spicerilla on edessään kirkas tulevaisuus

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kuvailee Valkoisen talon tiedottajan tehtävästä irtisanoutunutta Sean Spiceria upeaksi ihmiseksi, jota "valheellinen media" kohteli kaltoin. Twitterissä asiaa kommentoineen Trumpin mukaan Spicerilla on myös edessään kirkas tulevaisuus.

Spicer ilmoitti erostaan perjantaina. New York Timesin mukaan syy irtisanoutumiselle oli, että Trump nimitti Valkoisen talon viestintäjohtajaksi Anthony Scaramuccin.

Mediatietojen mukaan presidentti Trump pyysi Spiceria jäämään tehtäväänsä, mutta Spicer kertoi tälle, että hänestä Scaramuccin nimitys on suuri virhe.

ABC News: Minneapolisin poliisipäällikkö eroaa australialaisnaisen ampumisen seurauksena

Yhdysvalloissa Minneapolisin osavaltion poliisipäällikkö on ilmoittanut eroavansa australialaisen naisen kuolemaan johtaneen ampumisen seurauksena, kertoo ABC News. Poliisipäällikkö Janee Harteau ilmoitti asiasta tiedotteessa.

Harteaun mukaan 40-vuotiaan Justine Damondin kuolema sekä muutama muu viimeaikainen tapahtuma saivat hänet pohtimaan asioita, mikä johti hänen päätökseensä erota.

Damond kuoli viime viikonloppuna Minnesotassa poliisin ampumana. Hän oli itse soittanut poliisit paikalle epäiltyään, että jotakuta käytetään seksuaalisesti hyväksi hänen kotinsa lähellä.

Piispanen kelasi hopeaa 100 metrillä

Suomen Toni Piispanen voitti hopeaa myöhään eilen parayleisurheilun MM-kilpailujen T51-luokan 100 metrin kelauksessa Lontoossa. Maailmanmestaruuden voitti Belgian Peter Genyn ajalla 21,10. Piispasen aika oli 21,54. Kilpailun kolmas oli Algerian Mohamed Berrahal ajalla 22,08.

Aiemmin illalla kisannut Suomen Henry Manni jäi neljänneksi T34-luokan 200 metrillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.