Yön uutiskooste: Sillanpää tuomiolla, paavi raiskaajapappien uhrien puolella ja auringonpaiste jatkuu

Jari Sillanpää tuomiolla - syyttäjä vaatii kristallihuumeesta vankeutta

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään tuomionsa jutussa, jossa viihdetaiteilija Jari Sillanpäätä syytetään huumerikoksista.

Sillanpää on myöntänyt hankkineensa yhteensä 118 grammaa kristallina tunnettua metamfetamiinia 35:llä eri kerralla vuosina 2014–18. Hän myönsi myös hankkineensa Thaimaassa 10 grammaa kristallia omaan käyttöönsä alkuvuonna mutta kiisti salakuljettaneensa ainetta Suomeen.

Syyttäjä vaatii Sillanpäälle yli vuodesta alle puoleentoista vuoteen vankeutta, joka voidaan tuomita myös ehdollisena.

 

Pääkaupunkiseudun metroliikenne sekaisin sähkövian vuoksi

Sähkövika on sotkenut aamulla pääkaupunkiseudun metroliikennettä. HSL kertoi hieman ennen puolta seitsemää, että metroliikenne on palautumassa normaaliksi, mutta metrot kulkevat yhä myöhässä.

Toistaiseksi ole tiedossa, kuinka pitkään vian vaikutukset tuntuvat aamun työmatkaliikenteessä. HSL kehottaa käyttämään metron sijasta esimerkiksi lähijunia, busseja ja raitiovaunuja.

Varhaisaamussa metroliikenne oli pahasti sekaisin, ja odotusaika saattoi olla jopa 45 minuuttia.

 

Poutasää jatkuu, tuulivaroitus Lappiin ja Pohjanmaalle

Poutainen sää jatkuu suuressa osassa maata. Ilmatieteen laitoksen mukaan ajoittaista sadetta tai sadekuuroja tulee tänään lähinnä Lapissa.

Tuuli voi olla puuskaista ja navakkaa. Ilmatieteen laitos on antanut tuulivaroituksen Pohjanmaan ja Lapin maakuntiin, joissa etelätuuli on voimakasta iltapäivällä. Tuulen nopeus puuskissa voi olla 15 metriä sekunnissa.

 

Paavi sanoo olevansa uhrien puolella USA:ssa raportoiduissa hyväksikäyttötapauksissa

Vatikaanin mukaan paavi Franciscus on hyväksikäytettyjen puolella tapauksessa, jossa raporttien mukaan jopa yli 300 pappia on hyväksikäyttänyt yli tuhatta lasta Yhdysvalloissa.

Vatikaanin tiedotteessa muun muassa sanotaan, että paavi on uhrien puolella ja kärsineet ovat etusijalla.

Tiistaina Yhdysvalloissa julkaistiin raportti, jonka mukaan Pennsylvaniassa on löydetty vakuuttavia todisteita siitä, että yli 300 katolisen kirkon pappia olisi hyväksikäyttänyt yli tuhatta lasta vuosikymmenien aikana. Raportin on laatinut suuri valamiehistö Pennsylvaniassa. (Lähde: AFP)

 

Barcelonassa muistetaan vuoden takaisen terrori-iskun uhreja

Espanjan Barcelonassa muistetaan tänään vuoden takaisen terrori-iskun uhreja. Iskussa hyökkääjä ajoi väkijoukkoon turistien suosimalla La Ramblalla, jonka jälkeen muutama tunti myöhemmin Cambrilsissa tehtiin vastaavanlainen isku. Iskuissa kuoli 16 ihmistä. Lisäksi yli 100 loukkaantui.

Espanjan pääministeri Pedro Sanchezin ja kuningas King Felipe VI:n on määrä osallistua Barcelonassa tänään pidettävään muistoseremoniaan. (Lähde: AFP)

 

ABC: Venezuelasta paennut jo satojatuhansia - historiallisen suuri muuttoliike

Venezuelasta on paennut muihin Etelä-Amerikan maihin jo satojatuhansia ihmisiä, kertoo uutiskanava ABC YK:n tilastoihin nojaten. YK:n mukaan kyseessä on yksi Etelä-Amerikan historian suurimmista muuttoliikkeistä.

Venezuelassa on pulaa ruuasta ja lääkkeistä. Inflaatio on niin rajua, että monien palkka ei riitä elämiseen.

Pelkästään Ecuadoriin on tullut tänä vuonna kymmenen kertaa enemmän venezuelalaisia kuin Eurooppaan on pyrkinyt Välimeren yli pohjoisafrikkalaisia.

 

Pentagon: Trumpin sotilasparaatia ei järjestetäkään tänä vuonna

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin tilaamaa sotilasparaatia ei järjestetäkään tänä vuonna, kertoo maan puolustusministeriö. Paraati oli määrä järjestää marraskuussa Washingtonissa. Ministeriön mukaan paraatia lykätään ehkä ensi vuoden puolelle.

Julkisuuteen tuli torstaina Yhdysvaltojen aikaa tieto, että paraati saattaisi maksaa Yhdysvalloille jopa 92 miljoonaa dollaria eli yli 80 miljoonaa euroa. Alun perin paraatin oli arvioitu maksavan 10–30 miljoonaa dollaria. (Lähde: AFP)

 

Politico: Valkoiselta talolta kunnianosoitus rajaviranomaisille, jotka erottivat perheitä rajalla

Yhdysvalloissa Valkoinen talo on järjestämässä tapahtuman osoittaakseen arvostustaan maahanmuutto- ja tulliviraston viranomaisille, kertoo Politico. Niin kotimaassa kuin maailmallakin pöyristystä herättänyt perheiden erottaminen rajalla oli maahanmuutto- ja tulliviraston vastuulla.

Viranomaiset eivät ole oikeuden määräyksestä huolimatta vielä onnistuneet saattamaan yhteen läheskään kaikkia rajalla erotettuja perheitä.

Oppositiossa moni on skandaalin jälkimainingeissa peräänkuuluttanut koko viraston lakkauttamista.

 

BBC: Musliminainen sai oikeuden mukaan kieltäytyä kättelystä työhaastattelussa Ruotsissa

Ruotsissa työtuomioistuin on katsonut, että musliminaisella oli oikeus kieltäytyä työhaastattelussa kättelystä uskontoonsa vedoten, kertoo BBC. Nainen sai vajaan 4 000 euron korvaukset siitä, että työnantaja keskeytti haastattelun kättelystä kieltäytymisen vuoksi.

Työnantajan mukaan musliminainen syyllistyi syrjintään sukupuolen perusteella, kun hän vakaumuksensa mukaisesti kieltäytyi kättelemästä miestä. Nainen oli kuitenkin kieltäytynyt kättelemästä myös naisia, sillä hän tiesi sukupuolten välisen tasa-arvon olevan ruotsalaisille tärkeää.

 

Malin istuva presidentti jatkokaudelle

Malissa istuva presidentti Ibrahim Boubacar Keita valittiin presidentinvaaleissa jatkokaudelle.

Virallisten tulosten mukaan Keita, 73, sai annetuista äänistä reilut 67 prosenttia. Hänen kovimpana haastajanaan pidetty opposition Soumaila Cisse puolestaan sai vajaat 33 prosenttia äänistä. Äänestysprosentti jäi alhaiseksi, vajaaseen 35 prosenttiin.

Cissen kampanja tuomitsi tuloksen peukaloiduksi virallisten tulosten julkistamisen jälkeen.

Länsi-Afrikassa sijaitseva Mali kärsii köyhyydestä sekä etnisten ryhmien ja jihadistiryhmittymien väkivaltaisuuksista. (Lähde: AFP)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Pulu tärskäytti yhdestä ikkunalasista läpi mutta ei enää toisesta – jäi jumiin ikkunoiden väliin, kunnes palokunta pelasti

Talvikausi lähenee Laajavuoressa – ensilumenlatu voi avautua jo ensi viikolla, laskettelukausi pitenee kuukaudella

Harjavallan rikosepäily koveni: Teinityttöä epäillään murhan yrityksestä

Presidentti Niinistö tapasi Japanin pääministerin – keisari Naruhiton kruunajaiset huomenna

Miestä puukotettiin asunnossa Pupuhuhdassa – 21-vuotiasta naista epäillään tapon yrityksestä

Johan Bäckman esitteli pronssisoturia MV-oikeudenkäynnin aluksi – syyttäjän mukaan hän ja MV-julkaisun perustaja tekivät toimittaja-kirjailijan elämästä piinaa

Nainen harmistui, kun sakko napsahti tuulilasiin kuuden minuutin kauppareissulla – yhä useamman kaupan parkkiaikaa rajoitetaan kiekoilla Jyväskylässä

Näin liikkumissuositukset muuttuivat: Jo kahvikupin hakemisesta löntystellen saa liikkumispisteitä

Yön uutiskooste: Joka neljäs nuori on kokeillut sähkötupakkaa, EU valmis siirtämään brexitin takarajaa helmikuulle

Yläkouluun menevistä tytöistä 70 prosenttia saanut papilloomarokotteen – paikalliset erot suuria

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.