Yön uutiskooste: Soini kommentoi perussuomalaisten vaikeuksia, Tenon kalastussopimus herättää kritiikkiä

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Ulkoministeri Soini huolissaan Ukrainan tilanteesta

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) on huolestunut kasvavasta jännitteestä Krimin alueella ja Itä-Ukrainassa. Soinin mukaan Minskin sopimus on tiekartta, jolla rauhantilaa pitäisi saada aikaan.

Rio de Janeiron olympialaisissa parhaillaan vieraileva Soini toteaa, että Suomi on aina rauhan puolella sotaa vastaan. Hänen mukaansa suomalaisten pitää olla optimisteja silloinkin, kun rauhan aikaan saaminen näyttäisi vaikealta.

Soini: Perussuomalaiset ei ole kenenkään vietävissä

Perussuomalaiset ei ole kenenkään vietävissä. Näin sanoo puolueen puheenjohtaja Timo Soini.

Lausunnollaan Soini vastaa kritiikkiin siitä, ettei perussuomalaiset saisi omaa ääntään kuuluville hallituksessa.

Soini sanoo, että gallupien mukaan puolueella on nyt hankala vaihe meneillään mutta toteaa sen kuuluvaan politiikkaan. Hän korostaa kovan työnteon merkitystä ja sanoo puolueen todellisen voiman piilevän sen jäsen- ja kannattajakunnassa.

Ulkoministeri Soini vierailee parhaillaan Rio de Janeiron olympialaisissa.

Ledecky otti neljännen kultamitalin ME-ajalla

Yhdysvaltain Katie Ledecky on voittanut Rion olympialaisissa 800 metrin vapaauinnin ME-ajalla 8.04,79. Myös edellinen ennätysaika 8.06,68 oli hänen nimissään.

Mestaruus oli Ledeckyn neljäs Rion kisoissa. Hän on voittanut Riossa 200, 400 ja 800 metrin vapaauinnit. Neljännen mestaruuden hän sai Yhdysvaltain joukkueessa 4x200 metrin vapaauintiviestissä. (Lähde: AFP)

Schooling jätti Phelpsin hopealle

Singaporen Joseph Schooling sai olympiakisojen mitalirohmun Michael Phelpsin kuriin 100 metrin perhosuinnin loppukilpailussa Riossa. Schooling otti perjantai-illan kilpailussa olympiavoiton ajalla 50,39.

Yhdysvaltalainen Phelps sai hopeaa, mutta hän joutui jakamaan kakkostilan Etelä-Afrikan Chad le Closin ja Unkarin Laszlo Csehin kanssa.

Phelps saavutti edellispäivänä uransa 23. olympiavoiton, kun hän ui ensimmäisenä kaakeliin 200 metrin sekauinnin loppukilpailussa.

Ranska juhli judossa kahta kultaa

Rion olympialaisten judo huipentui ranskalaisjuhliin perjantai-iltana. Ensin Emilie Andeol saavutti naisten mestaruuden yli 78 kilon sarjassa, ja Teddy Riner voitti miesten raskaimman yli 100-kiloisten sarjan mestaruuden koko turnauksen päätteeksi.

Goudeloupesssa syntynyt Riner juhli olympiakultaa jo toistamiseen, mutta tällä kertaa 204-senttinen ja 140-kiloinen jätti joutui todella lujille olympiafinaalissa. Riner voitti Japanin Hisayoshi Harasawan lopulta vain Harasawan kahden varoituksen ansiosta.

Harasawa sai varoitukset passiivisuudesta. (Lähde: AFP)

Tenon kalastussopimus herättää kritiikkiä paikallisissa

Utsjokelaiset saamelaiset ja yrittäjät pelkäävät Tenon kalastuksen hiipuvan. Suomi ja Norja sopivat Tenon kalastuksen sääntelystä kesän alussa, ja siitä lähtien sopimus on herättänyt paikallisissa voimakasta kritiikkiä.

Sääntelyn katsotaan vaikuttavan liiaksi muun muassa kalastusmatkailuun sekä saamelaisten perinteisiin kalanpyyntikeinoihin. Sääntelyn tarkoitus on suojella Tenon lohikantoja.

Autokoulun jatkovaiheiden todistuksia jätetään toimittamatta

Osa ajokortin saaneista jättää autokoulun jatkovaiheiden todistuksen toimittamatta, kertoo Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi.

Trafin mukaan vuoden 2014 tammi-heinäkuun aikana lyhytaikaisen ajo-oikeuden saaneista noin 13 prosenttia ei ole vielä toimittanut harjoittelu- ja syventävän vaiheen todistuksia. Todistus pitäisi toimittaa kahden vuoden kuluessa ajo-oikeuden saamisesta, tai seurauksena on ajokielto.

Trafin mukaan on vaikea arvioida, kuinka moni joukosta on lopettanut autokoulun kokonaan kesken.

Keski-Afrikassa koleraepidemia ensi kertaa vuosiin

Keski-Afrikan tasavallassa kolera on alkanut levitä ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen. YK:n lastenjärjestö Unicefin mukaan ainakin 16 ihmistä on jo kuollut.

Kolera on erityisen vaarallinen alle viisivuotiaille lapsille.

Unicef yrittää hillitä epidemiaa viemällä epidemia-alueen asukkaille puhdasta vettä, lääkkeitä ja varusteita.

Keski-Afrikan tasavalta on yksi maailman köyhimmistä maista. (Lähde: AFP)

YK lähettää joukkoja Etelä-Sudaniin

YK:n turvallisuusneuvosto on päättänyt lähettää 4 000 sotilasta Etelä-Sudaniin. Neuvosto uhkaa maata aseidentuontikiellolla, jos hallitus ei päästä YK-joukkoja maahan.

Suurin osa sotilaista tulee näillä näkymin Etiopiasta, Keniasta ja Ruandasta.

Joukot saavat luvan käyttää kaikkia keinoja tehdäkseen pääkaupunki Jubasta ja sen lentokentästä turvallisen ja suojellakseen YK:n tukikohtia alueella. Kaupungissa puhkesi heinäkuussa väkivaltaisuuksia, joissa kuoli satoja ihmisiä. (Lähde: AFP)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Pakettiauton ja henkilöauton törmäys sulki tien Kivijärvellä – yksi altistuneista pelastettiin autosta

Tehovalvonta Rovaniemellä paljasti: lähes kaikkien ulkomaisten linja-autoyritysten toiminnassa puutteita

Äiti meni raappaamaan auton ikkunoita, ovet loksahtivat kiinni – 3- ja 5-vuotiaat lapset jäivät sisälle

Tulevaisuudessa kerrostaloasukkaat maksavat vain omasta vedenkulutuksestaan eikä naapurin läträys näy omassa kukkarossa

Auto paloi omakotitalon pihassa Tikkakoskella, asukkaat evakuoitiin sammutuksen ajaksi – katso kuva

Yön uutiskooste: Kanariansaarten lentoliikenne palautumassa normaaliksi Teneriffaa lukuun ottamatta, Uutissuomalainen: Vanhustenhoidosta Valviralle tehdyt kantelut ja epäkohtailmoitukset lisääntyivät merkittävästi viime vuonna

Metsistä Suomen seurakunnille yli 20 miljoonan vuosituotot – Keuruulla miljoonametsät ovat paljon enemmän kuin tulonlähde

MT: Enemmistö suomalaisista kannattaa kahden presidenttikauden rajoitusta, mutta yli neljäsosa haluaa Niinistön jatkoon poikkeuslailla

"Tilanne on edelleen päällä" – korjausliikkeet vanhustenhoidossa eivät ole olleet riittäviä

Uutissuomalainen: Vanhustenhoidosta Valviralle tehdyt kantelut ja epäkohtailmoitukset lisääntyivät merkittävästi viime vuonna

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.