Yön uutiskooste: Suomalaislapset istuvat tai makaavat yli puolet päivästä, Aleppon tulitauosta ristiriitaista tietoa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Demokraatti: Timo Harakka lähtee SDP:n puheenjohtajakisaan

 

Demokraatti-lehden saamien tietojen mukaan Timo Harakka haastaa Antti Rinteen SDP:n puheenjohtajakisassa. Lehden mukaan Harakka aikoo ilmoittaa ehdokkuudestaan tänään puoliltapäivin.

Harakka, 53, on SDP:n ensimmäisen kauden kansanedustaja Uudeltamaalta. Hän oli europarlamenttiehdokkaana vuoden 2014 vaaleissa.

Rinne puolestaan ilmoitti marraskuussa hakevansa jatkoa puheenjohtajuudelleen.

Lisäksi kisaan lähtemistä on harkinnut kansanedustaja Tytti Tuppurainen. Tuppurainen ei vielä ole ilmoittanut aikeistaan.

SDP äänestää uudesta puheenjohtajasta helmikuussa puoluekokouksessa Lahdessa.

 

 

Suomalaislapset istuvat tai makaavat yli puolet päivästä

 

Suomalaiset lapset ja nuoret viettävät yli puolet valveillaoloajastaan paikallaan istuen tai makuulla. Tiedot käyvät ilmi tutkimusraportista, jonka nimi on Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa.

Tutkimuksen mukaan lapset ja nuoret käyttävät reippaaseen tai rasittavaan liikkumiseen vain kymmenesosan ajasta. Vanhemmat ikäryhmät liikkuvat selvästi vähemmän kuin nuoremmat.

 

 

Savon Sanomat: Liikenneturva haluaa kevyen liikenteen säännöistä helpommat

Liikenneturva haluaa jalankulkijoille ja pyöräilijöille yksinkertaisemmat liikennesäännöt, kertoo Savon Sanomat. Suomessa uusitaan parhaillaan koko tieliikennelainsäädäntöä. Lakiesityspaketin odotetaan valmistuvan lausuntokierrokselle ensi vuoden alussa.

Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen kertoo, että he ovat esittäneet toiveen, että tieliikennelainsäädännölle annetaan nyt pitkä lausuntoaika. Tarvaisen mukaan liikenneturvallisuuteen vaikuttavia lakiuudistuksia on viime aikoina valmisteltu liian kiireellä.

 

 

EU-maat kokoavat rivejään Brexit-neuvotteluihin

 

EU:n päämiehet yrittävät sopia tänään marssijärjestyksestä, jolla Euroopan unioni lähtee neuvottelemaan Britannian kanssa EU-erosta. Linjoista on tarkoitus sopia epävirallisella illallisella EU-huippukokouksen jälkeen.

Britannian ja 27 jäsenmaan päämiehet istuvat vielä iltapäivällä saman pöydän ääreen EU-huippukokouksessa Brysselissä, mutta sen jälkeiselle illalliselle Britannian pääministeri Theresa May ei enää osallistu. Jäljelle jäävien päämiesten on tarkoitus muotoilla yhdessä julkilausuma neuvotteluiden juoksutuksesta.

 

 

Kapinallisten mukaan Aleppon tulitauosta päästy jälleen sopuun

 

Syyriassa kapinalliset ovat ilmoittaneet, että uusi tulitauko Aleppoon on saatu aikaiseksi. Kapinallisten mukaan tulitauko alkaa aamulla ja samalla alkaa haavoittuneiden ja siviilien evakuoinnit.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Syyrian hallitusta lähellä oleva lähde kuitenkin kertoo, ettei vastaavaa edistystä olisi kuitenkaan tapahtunut. Lähteen mukaan neuvottelut ovat edelleen kesken.

Aikeet Aleppon kapinallisosien evakuoinniksi jäivät keskiviikkona toteutumatta, koska taistelut alueella jatkuivat. (Lähde: AFP)

 

 

Unicef: Etelä-Sudanin lapsia värvätään aseryhmiin kiihtyvään tahtiin

 

Etelä-Sudanin konfliktissa lapsia värvätään eri aseryhmiin kiihtyvään tahtiin, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef. Sen mukaan tänä vuonna ryhmiin on värvätty noin 1 300 lasta. Kolme vuotta kestäneen konfliktin aikana lapsia on värvätty aseryhmiin noin 17 000.

Unicefin mukaan tuhansia lapsia on tapettu, siepattu tai joutunut seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi  konfliktin aikana. Yli 360 000 lasta on vaarassa kuolla nälkään.

Konfliktin kaksi merkittävintä osapuolta on allekirjoittanut YK:n kanssa sopimuksen lasten värväämisen lopettamiseksi.

 

 

Kolumbia armahtanut yli sata kapinallista osana rauhansopimusta

 

Kolumbia on armahtanut ainakin 110 Farc-sissiä osana rauhansopimusta, kertoi maan oikeusministeri keskiviikkona. Joulukuun alussa maan kongressi ratifioi Farcin kanssa tehdyn rauhansopimuksen, jonka on määrä lopettaa yli 50 vuotta kestänyt konflikti.

Oikeusministerin mukaan kaikkiaan noin 300 kapinallista saatetaan armahtaa osana sopimusta. Lisäksi noin 5 500 vangittua sotilasta, poliisia ja muuta konfliktiin liittyvää toimijaa saatetaan vapauttaa, jos heidän rikoksensa ovat pieniä.

Kolumbian konfliktissa on kuollut yli 260 000 ihmistä. Lisäksi arviolta 45 000 ihmistä on kateissa. (Lähde: AFP)

 

 

Yahoo paljasti uuden yli miljardia käyttäjää koskevan hakkerointitapauksen

 

Internetyhtiö Yahoon mukaan yli miljardin sen käyttäjän tietoja on mahdollisesti varastettu vuonna 2013 tapahtuneessa hakkeroinnissa. Yhtiö uskoo tapauksen olevan eri kuin vuoden 2014, jolloin ainakin 500 miljoonan Yahoon asiakkaan käyttäjätilien tietoja hakkeroitiin.

Yahoon tiedotteen mukaan yhtiö uskoo kolmannen osapuolen varastaneen yli miljardin käyttäjätilin tietoja elokuussa 2013. Varastetut tiedot sisältävät yhtiön mukaan muun muassa nimiä, sähköpostiosoitteita, puhelunnumeroita ja syntymäaikoja. Yhtiön mukaan maksukorttien tai pankkitilien tietoja ei ole päätynyt hakkerien käsiin. (Lähde: AFP)

 

 

Dow Jones -indeksin ennätysputki katkesi Fedin korkopäätöksen myötä

 

Yhdysvalloissa teollisuusosakkaiden Dow Jones -indeksin ennätysputki on katkennut Yhdysvaltain keskuspankki Fedin korkopäätöksen myötä. Dow Jones laski kaupankäynnin päättyessä 19 793 pisteeseen. Ennen tätä indeksi teki peräperää seitsemän uutta ennätystä.

Niin ikään Yhdysvalloissa keskeiset indeksit Nasdaq ja S&P 500 laskivat eilen.

Fed nosti keskiviikkona ohjauskorkoaan 0,25 prosenttiyksikköä. Ohjauskorko on nyt 0,50–0,75 prosenttia. (Lähde: AFP)

 

 

Filppula syötti maalin Calgarya vastaan

 

Jääkiekon NHL:ssä San Jose on voittanut Ottawan voittolaukauskilpailun myötä. Ottelu eteni jatkoajalle ja lopulta voittolaukauskilpailuun tilanteessa 3–3. Voiton San Joselle ratkaisi Kevin Labanc.

Ottelu Pittsburghin ja Bostonin välillä eteni jatkoajalle, kun varsinaisen peliajan päätyttyä tilanne oli 3–3. Peli päättyi Pittsburghille luvuin 4–3. Bostonin maalia vahti Tuukka Rask, joka torjui 33 kertaa.

Lisäksi kesken olevassa ottelussa Calgaryn ja Tampa Bayn välillä Tampa Bayn Valtteri Filppula on syöttänyt maalin.

Yön kierroksella kohtaavat myös Colorado ja Philadelphia.