Yön uutiskooste: Tänään juhlitaan 102-vuotiasta Suomea, Linnan juhlien teemana tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu, useita mielenosoituksia luvassa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Liput nousevat salkoon 102-vuotiaalle Suomelle - valtakunnallinen paraati marssii Tampereella

 

Itsenäisyyspäivää juhlitaan tänäkin vuonna perinteisin menoin. Liput nousevat salkoon eri puolilla maata 102-vuotiaan itsenäisen Suomen kunniaksi. 

Suomalaisuuden liitto järjestää valtakunnallisen lipunnoston Helsingin Tähtitorninmäellä klo 9. Juhlapuheen pitää eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.).

Ekumeeninen juhlajumalanpalvelus pidetään puoliltapäivin Helsingin tuomiokirkossa. Tilaisuuteen osallistuu myös presidentti Sauli Niinistö.

Itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati järjestetään tänä vuonna Tampereella.

Tällä kertaa juhlapuheissa ja eri tilaisuuksissa noussee esiin erityisesti talvisota, joka käytiin 80 vuotta sitten.

 

 

Linnassa juhlistetaan luotettavan tiedon välittämistä

 

Illalla alkavien Linnan juhlien teemana on tällä kertaa tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu.

Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio haluavat huomioida ihmisiä ja instituutioita, jotka edistävät toiminnallaan luotettavan tiedon välittämistä ja yhteiskunnallista keskustelua. Niinistön mukaan nykyajan valtava tietomassa ja hektisyys ovat omiaan luomaan tilaa puolitotuuksille ja jopa valheille.

Yhteensä Linnan juhliin on kutsuttu noin 1 800 vierasta, joista noin 200 on kutsuttu teeman puitteissa.

Linnassa muistetaan myös 80 vuotta sitten käytyä talvisotaa. Se näkyy esimerkiksi musiikkivalinnoissa. Kunniavieraana ovat sotaveteraanit ja lotat.

Juhlien budjetti on tänä vuonna noin 220 000 euroa.

 

 

612-kulkue, Soldiers of Odinit ja natseja vastustavat ryhmät osoittavat tänään mieltään Helsingissä

 

Helsingissä järjestetään tänään itsenäisyyspäivän tiimoilta useita mielenosoituksia. Muun muassa Soldiers of Odin -katupartioliike, natseja vastustavat ryhmät sekä 612-soihtukulkue ovat ilmoittaneet kokoontuvansa iltapäivän ja illan aikana.

Aiempina vuosina mieltä on osoittanut myös uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike (PVL). Tällä viikolla poliisi kielsi Kohti vapautta -nimellä ilmoitetun mielenilmauksen, koska sen katsottiin olevan väliaikaiseen toimintakieltoon määrätyn uusnatsijärjestön toimintaa.

 

 

Kulkueet muuttavat Helsingin liikennejärjestelyjä - ilmailua rajoitetaan itsenäisyyspäivänä

 

Itsenäisyyspäivän viettoon liittyvät kulkueet, juhlallisuudet ja muut tapahtumat aiheuttavat muutoksia liikenteeseen Helsingissä. Pääkaupungin keskustassa liikennevaikutuksia on perjantain puolestapäivästä lähtien lauantain aamuyhteen, ilmoittaa poliisi.

Eri tahojen kulkueet vaikuttavat liikenteeseen Helsingin keskustassa kello 15:n ja 20:n välillä. Tuona aikana on poliisin mukaan syytä välttää yksityisautoilua keskustan alueella erityisesti Töölössä.

Ilmailua rajoitetaan Helsingin keskustassa itsenäisyyspäivänä kello 10–23. Lentokielto rajoitusalueella koskee sekä miehittämätöntä ilmailua eli droneja että miehitettyä ilmailua.

 

 

HS: Ulkoministeriön konsulipäällikkö syyttää ministeri Haavistoa pelolla johtamisesta

 

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee Helsingin Sanomien haastattelussa voimakkaasti ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) johtamistapaa. Tuominen sanoo lehdessä, että ulkoministeriössä on ministerin toimien vuoksi pelon ilmapiiri.

Erimielisyyksien keskipisteessä on se, miten suomalaisten avustamisesta al-Holin pakolaisleirillä Syyriassa pitäisi päättää.

Ulkoministeri kiistää HS:lle väitteen pelolla johtamisesta. Hän sanoo tehneensä sen virheen, että EU-puheenjohtajakauden aikana hänellä on ollut liian vähän aikaa henkilökunnan kanssa.

STT:n tietojen mukaan ulkoministeri Pekka Haaviston ja konsulipäällikkö Pasi Tuomisen välillä alkoi syntyä ristiriitaa jo syyskuussa, kun al-Holin leirillä olevien lasten aseman selvittäminen ei vaikuttanut etenevän konsulipalveluyksikössä.

 

 

Venäjä on vahvoilla Ukraina-huippukokouksessa

 

Venäjä on aiempaa vahvemmassa asemassa ensi viikon maanantaina pidettävässä Ukraina-huippukokouksessa, arvioi vanhempi tutkija Ryhor Nizhnikau Ulkopoliittisesta instituutista. Hänen mukaansa kokoukseen liittyy runsaasti epävarmuuksia, mutta mikä tahansa konkreettinen lopputulos olisi todennäköisesti voitto Venäjälle.

Ukrainan, Venäjän, Ranskan ja Saksan johtajien niin kutsutun Normandia-ryhmän edellisestä kokouksesta on kulunut yli kolme vuotta. Pariisissa pidettävän kokouksen yhteydessä Venäjän presidentin Vladimir Putinin on myös määrä neuvotella kahden kesken Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa.

 

 

Saudi-Arabian öljy-yhtiön pitkään odotettu osakeanti rikkoi ennätyksiä

 

Saudi-Arabian valtiollisen öljy-yhtiön Saudi Aramcon pitkään odotetusta osakeannista tuli kaikkien aikojen rahakkain. Yhtiö keräsi torstaina listautumisannillaan 25,6 miljardia dollaria, mikä ylitti kiinalaisen verkkokauppajätti Alibaban ennätyksen.

Annissa myytiin kaikkiaan 1,5 prosenttia Aramcon osakkeista. Koko yhtiön markkina-arvoksi muodostui 1,7 biljoonaa dollaria, mikä tekee siitä odotetusti maailman arvokkaimman yhtiön.

Aramcon listaaminen pörssiin on osa kruununprinssi Mohammed bin Salmanin suunnitelmaa monipuolistaa Saudi-Arabian taloutta, joka on ollut täysin riippuvainen öljytuloista. (Lähde: AFP)

 

 

Uberin kyydeissä USA:ssa sattui viime vuonna tuhansia ahdistelutapauksia ja muutama murha

 

Kyytipalvelu Uberille ilmoitettiin viime vuonna yli 3 000 ahdistelutapauksesta sen kyytien yhteydessä Yhdysvalloissa. Yhtiö julkaisi torstaina ensimmäistä kertaa turvallisuusraportin vuosilta 2017 ja 2018.

Vuonna 2018 yhtiö sai tiedon 3 045 ahdistelutapauksesta, joukossa yli 200 raiskausta. Kyytien yhteydessä myös murhattiin yhdeksän ihmistä, ja 58 kuoli liikenneonnettomuuksissa.

Raiskauksen uhriksi joutuneista 92 prosenttia oli matkustajia.

Uber julkaisi turvallisuuslukuja ensimmäistä kertaa. Kyytipalvelut ovat saaneet kritiikkiä lepsusta suhtautumisesta turvallisuuteen. (Lähde: AFP)

 

 

Raskin Bostonin kahdeksan ottelun voittoputki katkesi päätöserän kiristä huolimatta

 

Tuukka Raskin Boston Bruinsin kahdeksan ottelun voittoputki jääkiekon NHL:ssä meni poikki, mutta pisteittä joukkue ei vieläkään jäänyt kotikentällään. Boston hävisi kotonaan Chicago Blackhawksille jatkoajalla 3–4 noustuaan kolmannessa erässä kolmen maalin takaa tasoihin.

Viime kevään Stanley cup -finalisti Boston ei ole tällä kaudella hävinnyt vielä yhtään ottelua kotonaan varsinaisella peliajalla. Boston on itälohkossa toisena.

Rask torjui Bruinsin maalilla 27 laukausta. Chicagon voittomaalin teki jatkoajalla joukkueen kapteeni Jonathan Toews.

 

 

Arsenal hävisi Brightonille, voitoton putki jo yhdeksän ottelua

 

Arsenalin kompurointi jalkapallon Englannin Valioliigassa jatkuu. Lontoolaisjoukkue hävisi kotonaan Brightonille, ja sen voitoton putki venähti jo yhdeksän ottelun mittaiseksi.

Ottelu oli viime viikolla Arsenalin väliaikaisena päävalmentajana aloittaneen Freddie Ljungbergin ensimmäinen kotipeli Gunners-luotsina.

Brightonin voittomaalin teki Neal Maupay kymmenen minuuttia ennen loppua.

Arsenal on valahtanut Valioliigassa kymmenenneksi. Joukkueen edellinen voitto on lokakuun alusta. (Lähde: AFP)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.