Yön uutiskooste: Talvivaaran ympäristörikoskäsittely alkaa, Talostieteen Nobel julkistetaan...

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Junaliikenteen konsulttiselvitykset maksoivat noin 700 000 euroa

Liikenne- ja viestintäministeriö sekä valtioneuvoston kanslia tilasivat konsulttiselvityksiä yhteensä noin 700 000 eurolla selvittääkseen mitä seurauksia junien henkilöliikenteen kilpailuttamisella on.

Yksin valtioneuvoston omistajaohjausosaston Boston Consulting Groupilta tilaaman selvityksen hinta oli 475 000 euroa. Toinen selvitys maksoi 50 000 euroa. Tämän päälle tuli vielä lisäkuluja.

Yle kertoi jo elokuussa, että liikenne- ja viestintäministeriön lasku viidestä selvityksestä oli yhteensä noin 165 000 euroa.

Junien matkustajaliikenne aiotaan avata kilpailulle vaiheittain, ja VR:stä ollaan irrottamassa kolme uutta yhtiötä.

 

Talvivaaran ympäristörikosjutun käsittely alkaa Rovaniemen hovissa

Rovaniemen hovioikeudessa alkaa tänään Talvivaaran ympäristörikosjutun käsittely.

Käräjäoikeus tuomitsi viime vuonna kaivosyhtiö Talvivaara Sotkamon ja sen johtoon kuuluneita henkilöitä ympäristön turmelemisesta.

Talvivaara määrättiin menettämään valtiolle 3,5 miljoonaa euroa rikoksen tuottamana hyötynä. Lisäksi yhtiölle tuomittiin 300 000 euron yhteisösakko.

Yhtiön johtoon kuuluneita henkilöitä tuomittiin päiväsakkoihin. Sekä tuomitut että syyttäjä valittivat hovioikeuteen.

 

Metsäteollisuuden ja Paperin kiista jatkuu - luottamusmiehet koolla useampana päivänä

Metsäteollisuuden ja Paperiliiton välinen kiista jatkuu. Työpaikoilla keskeytetään tästä päivästä alkaen paikallinen yhteistoiminta työntekijä- ja työnantajaosapuolten välillä.

Paperiliiton puheenjohtajan Petri Vanhalan mukaan luottamusmiehiä on koolla useampana päivänä tällä viikolla. Vanhalan mukaan tänään on koolla myös palkansaajajärjestö SAK:n hallitus, mutta kyseessä on ihan normaali kokous.

Osapuolten neuvottelut keskeytyivät perjantaina Paperiliiton tyrmistyttyä Metsäteollisuuden tarjoamasta nollakorotuksesta. Paperiliitto on kohottanut valmiuttaan mahdollisen työtaistelun varalta.

 

Ruotsalaislentokoneet harjoittelevat Suomen puolustamista

Ruotsalaiskoneet harjoittelevat ensimmäistä kertaa Suomen puolustamista tänään alkavassa ilmavoimien Ruska 17 -sotaharjoituksessa. Ruotsalaiskoneet olivat mukana jo viime vuonna, mutta tuolloin vastaosastona.

Harjoitukseen osallistuu yhteensä yli 5 000 ihmistä. Suomalaiskoneista mukana on kolmisenkymmentä Hornet-hävittäjää, toistakymmentä Hawk-suihkukonetta sekä kuljetuskoneita ja -helikoptereita.

Sotaharjoitus päättyy perjantaina.

 

Britannian pääministeri Mayn määrä heittää neuvottelupallo tänään EU:lle

Britannian pääministeri Theresa May pitää tänään puheen, jossa hänen on määrä todeta muun muassa, että pallo Britannian EU-eroneuvotteluissa on nyt EU:lla.

Britannian parlamentin alahuoneelle pidettävässä puheessa May aikoo kansliansa mukaan peräänkuuluttaa hyviä ja joustavia suhteita EU:n ja unionin jättävän Britannian välille.

Brexit-neuvotteluiden viides kierros alkaa tänään Brysselissä. Neuvotteluviikko ratkaisee, voiko jo lokakuun huippukokous päättää etenemisestä neuvotteluiden seuraavaan vaiheeseen. (Lähde: AFP)

 

Turkissa leivättömän pöydän ääressä yli 140 sotilasta

Turkissa Istanbulissa alkaa tänään oikeudenkäynti 143:a sotilasta vastaan. Oikeudenkäynti liittyy vuoden 2016 heinäkuun vallankaappausyritykseen.

Sotilaita syytetään 34 ihmisen kuolemasta Bosporinsalmen sillalla.

Vallankaappausyrityksen aikana kuoli kaikkiaan lähes 250 ihmistä.

 

Turkki ilmoitti amerikkalaisten viisumien käsittelyn keskeytyksestä vastaiskuna USA:lle

Turkin konsulaatit keskeyttävät kaikki viisumipalvelut amerikkalaisille sen diplomaattiedustustoissa Yhdysvalloissa. Asiasta kertoi Turkin Washingtonin-suurlähetystö.

Ilmoitus tuli sen jälkeen, kun Yhdysvallat sunnuntaina ilmoitti vierailijaviisumien käsittelyn keskeytyksestä.

Turkin Washingtonin-suurlähetystön tiedotteen perusteella Turkin nyt ilmoittamat viisumirajoitukset näyttäisivät olevan laajemmat kuin Yhdysvaltojen.

Turkin nyt ilmoittaman viisumien käsittelykeskeytyksen on katsottu olevan vastatoimi Yhdysvaltain päätökselle keskeyttää vierailijaviisumien käsittely. (Lähde: AFP)

 

 

Trump hyökkäsi republikaanisenaattoria vastaan Twitterissä - senaattori kuvaili Valkoista taloa aikuisten päiväkodiksi

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on jälleen hyökännyt oman puolueensa väkeä kohtaan sosiaalisessa mediassa. Tällä kertaa Trump hyökkäsi Twitterissä republikaanisenaattori Bob Corkeria vastaan.

Tviiteissään Trump muun muassa kritisoi senaatin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana toimivaa Corkeria huonosta Iranin ydinsopimuksesta. Trump myös muun muassa sanoi, että Corker olisi "kerjännyt" Trumpia tukemaan hänen uudelleenvalintaansa Tennesseessä.

Cork vastasi tviitteihin sanomalla muun muassa, että on sääli, että Valkoisesta talosta on tullut aikuisten päiväkoti. (Lähde: AFP)

 

Taloustieteen Nobel julkistetaan tänään

Nobel-palkintojen sarja saa tältä vuodelta päätöksensä tänään, kun Ruotsin keskuspankin taloustieteen palkinto Alfred Nobelin muistoksi julkistetaan.'

Viime vuonna palkinnon jakoivat Massachusetts Institute of Technology -yliopistossa työskentelevä suomalainen Bengt Holmström ja Harvardissa työskentelevä britti Oliver Hart.

Taloustieteen Nobel ei ole virallisesti Nobel-palkinto, sillä se ei ole Nobelin itsensä perustama. Nobel-säätiö on myöntänyt sitä vuodesta 1969 lähtien.

 

Selkävaivoista kärsinyt Markkanen viimein pelikentälle harjoitusottelussa New Orleansia vastaan - heti pisteiden tekoon

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.