Yön uutiskooste: Terroristeilla uusia keinoja, norovirus jyllää, ennakkoäänestys ulkomailla päättyy...

Lue tästä yön uutiset koostetusti.

Norovirusta liikkeellä enemmän kuin viime vuonna

Norovirusta on Suomessa liikkeellä jonkin verran enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Noroviruksesta oli maaliskuun loppuun mennessä tullut THL:n tietoon noin 1 800 ilmoitusta. Viime vuonna samaan aikaan ilmoituksia oli tullut noin tuhat.

Rekisterissä näkyy vain osa tapauksista, sillä näytettä ei oteta läheskään aina. Todellisuudessa luku on moninkertainen, THL arvioi.

Liikkeellä on monia eri noroviruksen kantoja. Noroa on liikkeellä erityisesti kevättalvella.

Sähköjohtojen jemmaaminen maan alle etenee hitaasti

Sähköjohtojen kaivaminen maan alle turvaan myrskyiltä ja lumelta etenee hitaasti. Suomen keskijänniteverkosta oli viime vuoden lopussa maakaapeloitu arviolta 19 prosenttia ja pienjänniteverkosta 42 prosenttia, kertoo Energiavirasto. Maakaapelointiaste on noussut noin prosenttiyksikön vuodessa.

Tavoitellut prosenttiosuudet ovat keskijänniteverkossa 47 ja pienjänniteverkossa 65 prosenttia vuoteen 2029 mennessä.

Nykyinen sähkömarkkinalaki velvoittaa sähköverkkoyhtiöt rakentamaan jakeluverkkonsa siten, että myrskyt tai lumi eivät asemakaava-alueella aiheuttaisi yli kuuden tunnin sähkökatkoja.

HS:n selvitys: Kuntavaaliehdokkaiden rikostaustat liittyvät useimmiten väkivaltaan

Jos kuntavaaliehdokas on joutunut oikeuden eteen, hän on ollut siellä todennäköisimmin epäiltynä pahoinpitelystä tai muusta henkeen ja terveyteen kohdistuvasta rikoksesta, kertoo Helsingin Sanomat. Lehden tekemän selvityksen mukaan toiseksi yleisin syy joutua käräjille ovat rattijuoppoudet ja törkeät rattijuoppoudet.

Tarkastelun kohteena oli reilut 10 100 kuntavaaliehdokasta ja heitä vastaan nostetut rikossyytteet kaikissa Suomen käräjäoikeuksissa. Selvitys kohdistui 28 suureen kuntaan.

Selvityksessä löytyi yhteensä 544 syytettä, jotka on nostettu nykyistä kuntavaaliehdokasta vastaan käräjäoikeudessa kuluneen valtuustokauden aikana. Näistä ylivoimaisesti suurin osuus kohdistui perussuomalaisten ehdokkaisiin, lehti kertoo.

Kuntavaalien ennakkoäänestys päättyy ulkomailla

Kuntavaalien ennakkoäänestys ulkomailla päättyy tänään.

Ehdokasta äänestetään Suomen edustustoissa ja niiden toimipaikoissa. Lisäksi Suomen ulkopuolella olevien suomalaisten laivojen henkilökunta voi äänestää laivoissa.

Ulkomailla asuvat suomalaiset saavat äänestää ennakkoon kaikkiaan neljän päivän ajan. Suomessa ennakkoäänestys jatkuu ensi viikon tiistaihin asti.

Kuntavaalit järjestetään 9. huhtikuuta.

Tänään kaveria saa taas puijata luvan kanssa

Tänään kannattaa jälleen olla varuillaan erilaisten höynäytysten varalta. Aprillipäivän perinteisiin kuuluu ystävien ja perheenjäsenten puijaaminen leikkimielellä.

Aprilliperinne tunnetaan eri puolilla maailmaa, ja aprillihuijausten juuret juontavat keskiajalle asti. Monet tiedotusvälineet yrittävät jymäyttää hyväuskoisia lukijoita erilaisilla aprillipiloilla.

Yleisin tapa paljastaa huiputus on lausua pilan lopuksi: Aprillia, syö silliä, juo kuravettä päälle.

Lähteet CNN: Terroristeilla mahdollisesti uusia tapoja piilottaa räjähteitä elektroniikkaan

Yhdysvaltojen tiedustelupalvelut uskovat, että äärijärjestö Isis ja muut terrorijärjestöt ovat kehittäneet uusia keinoja piilottaa räjähteitä elektronisiin laitteisiin, kertoo uutiskanava CNN. Lähteiden mukaan epäiltyjen uusien keinojen avulla terroristit voivat kantaa mukanaan räjähteitä ilman, että ne huomataan joissakin lentokentillä yleisesti käytetyissä turvatarkastusmenetelmissä.

Yhdysvallat ja Britannia ovat asettaneet terrori-iskujen uhan vuoksi rajoituksia, jotka koskevat matkustamoon vietävää elektroniikkaa.

Nigeriassa siepattiin jälleen lukuisia tyttöjä ja naisia

Länsi-Afrikassa Nigerian koillisosassa on siepattu yhteensä 22 tyttöä ja naista kahdessa eri hyökkäyksessä. Asiasta kertovat paikalliset uutistoimisto AFP:lle.

Torstaina tehdyissä hyökkäyksissä ensiksi 18 tyttöä kaapattiin Pulkan kylässä tai sen läheisyydessä lähellä Kamerunin rajaa.

Viranomaisen mukaan hyökkääjät ovat uskollisia Boko Haramin perustajan pojalle.

Toisessa hyökkäyksessä Dumban kylän ulkopuolella Tshadjärven lähellä Boko Haramin taistelijat sieppasivat puolestaan neljä naista.

Islamilaiseen valtioon tähtäävä Boko Haram on terrorisoinut pitkään Nigerian koilliskulmia. (Lähde: AFP)

Debbie-myrskyn koettelemassa Australiassa kaksi kuollut tulvissa

Australiassa kaksi naista on kuollut Debbie-myrskyn aiheuttamissa tulvissa. Lisäksi neljä ihmistä on kateissa.

Perjantaina poliisi löysi aiemmin tulvavesiin kadonneen naisen kuolleena Murwillumbahin läheltä Queenslandin osavaltiossa. Toisen naisen ruumis löytyi myös perjantaina sen jälkeen, kun naisen auto oli huuhtoutunut pois tieltä Hunter Valleyssa New South Walesin osavaltiossa.

Myrskyn mukana tulleet kovat sateet ovat nostattaneet paikoin laajoja tulvia. Tulvavesien kerrotaan nousevan paikoin edelleen.

Nyt jo laantunut hirmumyrsky Debbie iskeytyi rannikolle tiistaina. (Lähde: AFP)

Bob Dylan vastaanottaa viimein Nobel-palkintonsa

Amerikkalaismuusikko Bob Dylan aikoo viikonloppuna viimeinkin ottaa vastaan kirjallisuuden Nobel-palkinnon. Palkinto myönnettiin Dylanille jo viime vuonna. Ruotsin akatemia kertoi keskiviikkona, että palkinto luovutetaan Dylanille viikonloppuna, kun tämä keikkailee Tukholmassa.

Akatemian sihteerin mukaan Dylan ei kuitenkaan pidä viikonloppuna palkinnonsaajilta vaadittavaa Nobel-luentoa. On mahdollista, että Dylan pitää luennon myöhemmin ja se nauhoitetaan.

Mestiksessä pelattiin Suomen kiekkohistorian pisin ottelu

Jääkiekon Mestis-sarjassa pelattiin Suomen kiekkohistorian pisin ottelu perjantain ja lauantain välisenä yönä, kertoo muun muassa Mestis Twitterissä.

Välieräottelu Kiekko-Vantaan ja TuTon välillä kesti kaikkiaan 157 minuuttia ja 54 sekuntia. Perjantai-iltana alkaneessa ottelussa pelattiin viisi jatkoerää. Ottelu päättyi hieman ennen kello yhtä yöllä.

Lopulta Kiekko-Vantaa väänsi itselleen voiton pitkäksi venyneestä ottelusta maalein 4–3. Suomen pisimmän jääkiekko-ottelun ratkaisumaalin teki Joonas Hyttinen.

Joukkueet kohtaavat uudelleen jo tänään lauantaina ottelusarjan kolmannessa pelissä.

Woods ei pelaa Masters-turnauksessa

Golftähti Tiger Woods ei pelaa huhtikuun toisena viikonloppuna pelattavassa Masters-turnauksessa. Woods sanoo, ettei hän ei ole siinä kunnossa, että voisi osallistua turnaukseen.

Selkävaivoista pari viime vuotta kärsineen golftähden mukaan häntä harmittaa erityisen paljon jättää turnaus väliin, koska kyseessä olisi ollut merkittävä vuosipäivä hänelle. Woods voitti vuoden 1997 Mastersissa ensimmäisen major-turnauksensa. Kaikkiaan hän on voittanut 14 majoria.

Woods ei pelannut sen jälkeen, kun hän vetäytyi Euroopan-kiertueen Dubain-kisasta helmikuun alussa. (Lähde: AFP)