Yön uutiskooste: Trump aikoo neuvotella ilmastosopimuksen uudestaan, lakimuutos puolittaisi ajokortin hinnan

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Trump aikoo neuvotella ilmastosopimuksen uudestaan

Presidentti Donald Trump on vahvistanut Yhdysvaltojen vetäytyvän Pariisin ilmastosopimuksesta. Hän sanoo pyrkivänsä neuvottelemaan sopimuksen uudestaan tai kokonaan uuden sopimuksen, joka olisi reilumpi Yhdysvalloille.

Trumpin mukaan Pariisin ilmastosopimus tulee liian kalliiksi Yhdysvalloille.

 

Saksa, Ranska ja Italia: Ilmastosopimusta ei voida neuvotella uudelleen

Saksa, Ranska ja Italia sanovat harvinaisessa yhteislausunnossaan olevansa vakuuttuneista siitä, ettei ilmastosopimusta voida neuvotella uudelleen. Maat sanovat ottavansa vastaan tiedon Yhdysvaltain päätöksestä pahoitellen.

Ranskan presidentinkanslian mukaan presidentti Emmanuel Macron on myös sanonut Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpille puhelimessa, ettei Pariisin ilmastosopimuksessa "ole mitään neuvoteltavaa". (Lähde: AFP)

 

Ministeri Tiilikainen: Pettymys on suuri

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) sanoo olevansa todella pettynyt Yhdysvaltoihin. Hänen mielestään on käsittämätöntä, että maailman rikkain maa osoittaa tällaista piittaamattomuutta ihmiskunnan tulevaisuutta kohtaan. Tiilikainen kommentoi tietoja, joiden mukaan Yhdysvallat vetäytyy Pariisin ilmastosopimuksesta.

Hän kuitenkin muistuttaa, että sopimus pysyy ja on voimassa. Nyt punnitaan muun muassa EU:n ja Kiinan yhteistyökyky, Tiilikainen sanoo.

 

Sipilä Twitterissä: EU:n ja Kiinan yhteistyötä tiivistettävä ilmastonmuutoksen torjunnassa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on ottanut kantaa Yhdysvaltain lähtemiseen Pariisin ilmastosopimuksesta. Sipilä kirjoittaa Twitterissä, että nyt EU:n ja Kiinan yhteistyötä on tiivistettävä entisestään ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Lisäksi Sipilä kuvailee Yhdysvalloista tullutta uutista surulliseksi.

 

YK: On tärkeää, että USA jatkaa johtavassa roolissa ilmastoasioissa

 

YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin tiedottajan mukaan YK:n päätös vetäytyä Pariisin ilmastosopimuksesta on valtava pettymys. Tiedottajan mukaan on kuitenkin erittäin tärkeää, että Yhdysvallat jatkaa johtavassa roolissa ilmastoasioissa.

Guterres on tiedottajan mukaan luottavainen sen suhteen, että Yhdysvaltain kaupungit, osavaltiot ja yritykset jatkossakin osoittavat näkemystä ja johtajuutta työskentelemällä vähähiilidioksidisen tulevaisuuden eteen. Guterres myös odottaa innolla osallistuvansa Yhdysvaltain hallituksen, Yhdysvaltain muiden toimijoiden sekä koko maailman kanssa kestävän tulevaisuuden rakentamiseen. (Lähde: AFP)

 

EU:n ilmastokomissaari: Sopimus jättää tilaa USA:n omille valinnoille

EU:n energia- ja ilmastokomissaari Miguel Arias Canete muistuttaa, että Yhdysvallat voi itse päättää toimista, joilla se saavuttaa yhdessä sovitut ilmastotavoitteet.

EU on komissaarin mukaan syvästi pahoillaan Yhdysvaltain päätöksestä vetäytyä Pariisin ilmastosopimuksesta. Eurooppa ja sen kumppanit ympäri maailmaa ovat hänen mukaansa valmiita johtamaan ilmastonmuutoksen vastaista taistelua.

EU pitää kiinni Pariisin ilmastosopimuksesta, koska se on yhteinen etu, komissaari perustelee. (Lähde: AFP)

 

Elon Musk jättää presidentti Trumpin neuvonantajan tehtävät

 

Autonvalmistaja Teslan perustaja ja toimitusjohtaja Elon Musk jättää Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin neuvonantajan tehtävät. Syynä tähän on Trumpin päätös Pariisin ilmastosopimuksesta vetäytymisestä.

Musk oli jo etukäteen ilmoittanut jättävänsä Trumpin hallintoa neuvovat paneelit, jos Trump ilmoittaa sopimuksesta vetäytymisestä.

Muskin lisäksi jo useiden muidenkin teknologia- ja teollisuusalan edustajat ovat ilmaisseet turhautuneisuutensa Valkoisen talon päätökseen ja vannoneet jatkavansa ilmastonmuutoksen vastaisia toimia. (Lähde: AFP)

 

Manchesterin hyväntekeväisyyskonsertin esiintyjälista piteni

Manchesterin hyväntekeväisyyskonsertissa esiintyvät myös poptähti Robbie Williams sekä yhdysvaltalaisyhtye The Black Eyed Peas, kertovat konsertin järjestäjät. Sunnuntaina järjestettävällä konsertilla kerätään varoja poptähti Ariana Granden konserttipaikan ulkopuolella tehdyn terrori-iskun uhrien auttamiseksi. Kiertueensa iskun jälkeen keskeyttänyt Grande esiintyy myös konsertissa.

Lisäksi paikalle ovat saapumassa myös muun muassa Take That, Justin Bieber, Katy Perry, Miley Cyrus, Coldplay, Usher ja Pharrell Williams.

Itsemurhapommi-iskussa Manchester Arenan luona kuoli 22 ihmistä. (Lähde: AFP)

 

Väitös: Potilaan ehdotukset hautautuvat hoitajan äänen alle diabeteksen omahoidossa

Diabetespotilaiden omat ehdotukset hautautuvat hoitajan näkökulman alle, selviää tuoreesta väitöstutkimuksesta. Potilaiden itsensä esittämiä muutostarpeita ei oteta osaksi omahoitoa, kun taas hoitajan näkökulmaa painotetaan.

Väitöksen mukaan kakkostyypin diabetesta sairastavat voisivat jopa pysäyttää sairauden elämäntapamuutoksillaan. Potilaat eivät kuitenkaan muuta käytöstään, jos hoitaja asettaa muutostarpeet.

Jyväskylän yliopistossa tohtoriksi väittelevän Sari Järvisen väitöksen mukaan hoitajan näkökulman korostuminen jarruttaa omahoitoa eikä potilas kehity hoitonsa suunnittelussa.

 

Uutissuomalainen: Kela aiheutti kaikkien aikojen kanteluruuhkan yksittäistapauksissa oikeusasiamiehelle

 

Kelalle vuoden vaihteessa siirtyneen toimeentulotuen käsittelyyn ja maksatukseen liittyvät ongelmat aiheuttivat kaikkien aikojen suurimman kanteluruuhkan yksittäistapauksissa eduskunnan oikeusasiamiehelle. Asiasta kertoo Uutissuomalainen.

Oikeusasiamiehelle on tullut tammikuusta lähtien lähes 600 Kelaa koskevaa kantelua, Uutissuomalainen kertoo.

Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuojan mukaan Kelan tilanne on nyt kuitenkin rauhoittunut oikeusasiamiehen kanslian näkökulmasta.

Kela kertoi huhtikuussa hyvittävänsä asiakkaille perustoimeentulotuen viivästyksistä aiheutuneen haitan.

 

MT: Bernerin ajama lakimuutos puolittaisi ajokortin hinnan

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) ajaa ajokorttiin muutoksia, joilla kortin suorittaminen kevenisi ja hinta laskisi, kertoo Maaseudun Tulevaisuus.

Lehden mukaan lainmuutos hautaisi nykyisen kolmivaiheisuuden kortin suorittamisessa ja puolittaisi teoria- ja ajotuntien määrän. Pakollista olisi vain neljän tunnin alkuteoria, kahdeksan tunnin koulutus riskeistä ja vaikeista ajo-oloista sekä vähintään kymmenen tunnin ajo-opetus.

Lehden mukaan tuntimäärän puolittuminen puolittaisi myös ajokortin hinnan.

Ajokortin ensimmäinen vaihe maksaa nyt keskimäärin 1 400–1 600 euroa, harjoitteluvaihe 200 ja syventävä vaihe 350 euroa.