Yön uutiskooste: Trump kuvailee Natoa vanhentuneeksi, uskoo myös muiden jättävän EU:n brexitin jälkeen

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Tutkimus: Eläkeläisten käytettävissä olevat tulot 2 300 euroa kuussa

Eläkeläisten käytettävissä olevat tulot kulutusyksikköä kohden olivat vuonna 2014 keskimäärin noin 2 300 euroa kuussa, selviää Eläketurvakeskuksen tutkimuksesta. Tämä oli lähes neljä viidesosaa työssä käyvien tuloista.

Eläkeläisten vuosittaiset käytettävissä olevat tulot ovat tutkimuksen mukaan nousseet kahdessa vuosikymmenessä reaalisesti yhdeksällä tuhannella lähes 28 000 euroon. Kokonaistulot voivat sisältää eläkkeiden lisäksi muun muassa pääomatuloja, sosiaaliturvaetuuksia ja ansiotuloja. Bruttoeläke oli keskimäärin runsaat 1 600 euroa.

Kotitalouden yksi aikuinen muodostaa yhden kulutusyksikön ja kaksi aikuista samassa taloudessa yhteensä 1,5 yksikköä.

Times: Trump uskoo myös muiden jättävän EU:n brexitin jälkeen

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump arvioi The Times -lehden haastattelussa, että myös muut maat seuraisivat Britannian esimerkkiä äänestää EU:sta lähdöstä.

Trump sanoo haastattelussa, että hän uskoo EU-maiden haluavan oman identiteetin, mikä vaikuttaisi päätökseen.

Trump myös kuvailee brexitiä "loistavaksi asiaksi" ja pohjustaa Yhdysvaltain kauppasopimusta Britannian kanssa. Hän sanoo, että sopimus olisi hyvä asia molemmille osapuolille.

Trump asettaa tavoitteeksi, että sopimus tehdään sekä nopeasti että huolella. Hän myös sanoo aikovansa tavata Britannian pääministeri Theresa Mayn pian astuttuaan virkaan. (Lähde: AFP)

Lehdet: Trump kuvailee Natoa vanhentuneeksi

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump kuvailee sotilasliitto Natoa vanhentuneeksi. Asia ilmenee sekä saksalaisen Bild-lehden että brittiläisen The Times -haastattelusta. Trumpin mukaan Natolla on ongelmia, joista numero yksi on vanhanaikaisuus, koska liitto luotiin vuosia sitten, eikä se ole huolehtinut terrorismista.

Trump kuitenkin sanoo, että Nato on edelleen hänelle hyvin tärkeä. Hän myös toistaa vaalikampanjan aikaiset kommenttinsa siitä, että jotkin Nato-maat eivät maksa tarpeeksi, mikä on epäreilua Yhdysvaltoja kohtaan. Trumpin mukaan vain viisi maata maksaa sen mitä pitäisi.

Nato perustettiin vuonna 1949. (Lähde: AFP)

F-Securen Hyppönen Kalevalle: Kännykät enemmän seurantalaitteita kuin puhelimia

Tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen sanoo, että matkapuhelimet ovat enemmän seurantalaitteita kuin puhelimia. Suomalaisten liikkumista seurataankin kännyköiden avulla ennennäkemättömän tarkasti, Hyppönen arvioi sanomalehti Kalevalle.

Monen taskuista löytyvät Android- ja iPhone-puhelimet lähettävät jatkuvasti tietoa omistajansa sijainnista. Tiedot menevät yhdysvaltalaisille jättiyhtiöille Googlelle ja Applelle.

Yritykset keräävät globaalisti sijaintitietoa kännykänomistajien suostumuksella. Moni sovellus tai palvelu edellyttää sijaintitiedon lähettämistä.

Kuluttajien vaikea arvioida kasvisten hintakehitystä

Kuluttajan on vaikea arvioida kasvisten ja vihannesten hintoja, sillä hinnat elävät koko ajan, arvioivat STT:n haastattelemat asiantuntijat. Hinnat muuttuvat tukussa useammin kuin kerran viikossa.

Tuoretuotteissa myös kausivaihtelut ovat hyvinkin suuria, ja tuotteiden saatavuus määrittää siten hintaa.

Hintakysymykset nousivat esille runsas viikko sitten, kun S-ryhmä ilmoitti markkinointinimellä "halpuuttaminen" kulkevan kampanjansa ulottamisesta kotimaisiin kasviksiin.

Käräjiltä ratkaisu Tynkkysen muslimeja koskeviin kannanottoihin

Oulun käräjäoikeus antaa tänään ratkaisunsa Sebastian Tynkkysen muslimeja koskevista kannanotoista. Syyttäjä vaatii Tynkkyselle sakkoja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta.

Tynkkysen mukaan hänen Facebook-kirjoitustensa pitäisi mahtua sananvapauden piiriin. Tynkkynen on perussuomalaisten nuorten entinen puheenjohtaja.

HS: Enemmistö haluaa pääkaupunkiseudulle maksuttoman joukkoliikenteen

Enemmistö pääkaupunkiseudun asukkaista haluaa Helsinkiin, Espooseen ja Vantaalle maksuttoman joukkoliikenteen. Helsingin Sanomien tuoreen mittauksen mukaan 59 prosenttia pääkaupunkiseudun asukkaista kannattaa maksutonta joukkoliikennettä näiden kuntien omille asukkaille.

Ilmaista joukkoliikenne ei asukkaille jatkossakaan olisi, sillä he maksaisivat siitä veroina. Maksuttomuus johtaisi todennäköisesti kunnallisverojen korotukseen.

Tallinnassa joukkoliikenne on ollut asukkaille maksutonta vuodesta 2013. Malli on osoittautunut menestykseksi.

Talvivaaran työtapaturmasta tuomio tänään

Talvivaaran kaivoksella työntekijän hengen vaatineesta työtapaturmasta annetaan tänään tuomio Rovaniemen hovioikeudessa. Tuntemattomasta syystä rikkivetyventtiili oli jäänyt auki, ja ilman suojavarusteita venttiilin läheisyyteen mennyt mies kuoli maaliskuussa 2012.

Käsittely Kainuun käräjäoikeudessa toi konkurssiin menneelle Talvivaara Sotkamo Oy:lle 60 000 euron yhteisösakon. Lisäksi kaksi metallien talteenottolaitoksen esimiestä tuomittiin 80 päiväsakon rangaistuksiin kuolemantuottamuksesta ja työturvallisuusrikoksesta.

Oxfam: 8 miestä omistaa yhtä paljon kuin ihmiskunnan köyhempi puolikas

Kahdeksan miestä omistaa yhtä paljon kuin ihmiskunnan köyhempi puolikas, kertoo avustusjärjestö Oxfam. Järjestö varoittaa, että epätasa-arvo uhkaa repiä yhteiskunnat hajalle.

Oxfam kommentoi varallisuuden keskittymistä ennen Maailman talousfoorumin avautumista Sveitsin Davosissa.

Vielä viime vuonna Oxfam arvioi, että 62 rikkainta omisti yhtä paljon kuin maailman ihmisten köyhempi puolikas. Uudet tiedot muun muassa Kiinasta ja Intiasta ovat muuttaneet kuvan vielä synkemmäksi.

Planeetan kahdeksan vaurainta ovat kuusi liikemiestä Yhdysvalloista, yksi Espanjasta ja yksi Meksikosta. (Lähde: AFP)

Turkin parlamentti antoi tukensa kiistellylle perustuslaille ensimmäisessä käsittelyssä

Turkissa parlamentti hyväksyi sunnuntaina kaksi viimeistä osaa 18 pykälän perustuslaista. Perustuslakimuutoksesta on väitelty viikon aikana pidettyjen ensimmäisen käsittelykierroksen maratonistuntojen aikana.

Perustuslakimuutos tekisi parlamenttijohtoisesta Turkista presidenttijohtoisen. Presidentti Recep Tayyip Erdogan on tavoitellut lakimuutosta siitä lähtien, kun hän voitti presidentinvaalit toissa vuonna.

Perustuslakimuutos vaatii turkin parlamentissa kolmen viidesosan enemmistön.

Toinen käsittelykierros alkaa keskiviikkona. (Lähde: AFP)

Granlund syötti, Minnesota voitti

Jääkiekon NHL:ssä Mikael Granlund kohensi tehotilastoaan yöllä maalisyötöllä. Hänen seuransa Minnesota kävi hakemassa sarjapisteet Chicagosta maalein 3–2.

Chicagon Patrick Kane vei ottelun alkupuolella isännät kahdella osumallaan johtoon, mutta pelin kolme viimeistä maalia iski Minnesota.

Kovassa vireessä oleva Washington murjoi Philadelphian 5–0 ja otti jo yhdeksännen peräkkäisen voiton. Washingtonia vastaan ei ole tehty yhtään maalia tasakentällisin viimeiseen kuuteen otteluun. Pääkaupunkilaiset nousivat NHL:n runkosarjan johtopaikalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.